Taşınmaz malları istimlak edilenlerin kamuya alımında öncelik var mıdır?

29/01/2010 00:23:00
Yazdır

Soru

Sizlerden bir husus hakkında bilgi alacaktım işe girmede maden kanunu gereğince taşınmaz malların istimlak olmasından dolayı öncelikli işe girme hakkı var bu haklardan kimler yararlanır ayrıca 2006 yılında dedemin tarlası alındı ve halan şuanda sağ bu tarlayı hayattayken anneme bırakabilirmi annem üçüncü kişiye yani bana bu hakkını verebilirmi teşekkür ederim

Cevap

İlgi talebinizde yer alan konuya ilişkin öncelik hakkı memur alımına ilişkin değil işçi alımına ilişkindir.

Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin "İşe göndermede öncelikli olanlar"ı düzenleyen 5. maddesinde "3213 sayılı Maden Kanunu kapsamına giren madenlerin çıkartılması veya bunun için gerekli olan işletme ve arama faaliyetleri sebebiyle taşınmaz malları tamamen kamulaştırılanlar", işçi alımında öncelik hakkına sahiptir.

İlgili maddede bu haktan kimlerin yararlanacağı da şu şekilde düzenlenmiştir.

"3213 sayılı Maden Kanunu kapsamına giren madenlerin çıkartılması veya bunun için gerekli olan işletme ve arama faaliyetleri sebebiyle taşınmaz malları tamamen kamulaştırılanlara tanınan öncelik hakkı, sadece kamulaştırmayı yapan kamu kurum ve kuruluşlarının kamulaştırmanın yapıldığı yerdeki işçi taleplerinde geçerlidir. Bu kişilerin, durumlarını kamulaştırmayı yapan kamu kurum ve kuruluşundan alacakları ve kamulaştırma tarihi ile tapuda kayıtlı taşınmazlarının tamamen kamulaştırıldığını gösteren bir belge ile ispatlaması gerekir. Hak sahibinin, öncelik hakkından yararlanmak istememesi hâlinde, hak sahibi yerine eşi veya çocuklarından biri de hak sahibinin muvafakatiyle bu haktan yararlanabilir."

Buna göre İŞKUR'a kayıt yaptırmanız gerekmektedir. İlgili yönetmelikte detaylı açıklama yer almaktadır. TIKLAYINIZ.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam