Maçlarda görevlendirilen sağlık memuruna ayrıca fazla çalışma izni verilir mi?

03/03/2010 16:09:00
Yazdır

Soru

İyi günler ben bursa da sağlık memuru olarak çalışmaktayım. Hemen hemen her hafta sonu sportif faaliyetlerde sağlık görevlisi olarak kaymakamlıktan görev emri geliyor. Tabi personel sıkıntısından dolayı hafta sonları mutlaka 3 sağlık memurunun 3 ne de görev geliyor. Maç başı 10 TL Gençlik Spor İl Müdürlüğü yolluyor ama maçtan önce 1 saat maçtan sonra yarım saat ve maçta 1-2 saat toplam 3 veya 4 saatimiz geçiyor. Mesai bitimi saat 19.00 dada çok maç oluyor bildiğimiz kadarıyla mesai saatleri dışında verilen dış görevlerin karşılığında idari izin hakkı veriliyormuş. Bunun yasal dayanağını öğrenmek istiyorum.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "Fazla Çalışma Ücreti" başlıklı 178'inci maddesinde "A) 99 ve 100 üncü maddeler hükümleri uyarınca tespit olunan günlük çalışma saatleri dışında;
a) Salgın hastalık ve tabii afetler gibi olağanüstü hallerin olması (Bu hallerin devamı süresince),
b) Fabrika, atelye, şantiye, işletme gibi yerlerde İş Kanununa tabi olarak işçi çalıştıran kurumlarca hizmetin gereği olarak işçi ile birlikte çalışma saatleri ve günü dışında çalışmanın zorunlu bulunması,
hallerine münhasır olmak üzere, yapılan fazla çalışmalar ücretle karşılanır.
Yukarıda sayılan hallerde yaptırılacak fazla çalışmanın süresi ve saat başına ödenecek ücret Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenir
B) Kurumlar gerektiği taktirde personelini günlük çalışma saatleri dışında fazla çalışma ücreti vermeksizin çalıştırabilirler. Bu durumda personele yaptırılacak fazla çalışmanın her sekiz saati için bir gün hesabı ile izin verilir. Ancak, bu suretle verilecek iznin en çok on günlük kısmı yıllık izinle birleştirilerek yılı içinde kullandırılabilir.
Fazla çalışmanın uygulama esas ve usulleri Devlet Personel Başkanlığı ile Maliye Bakanlığınca müştereken belirlenir.
Milli İstihbarat Teşkilatı mensuplarına ödenecek fazla çalışma ücretleri ve diğer hususlar Başbakan tarafından onaylanacak bir talimatla tesbit edilir."hükmü yer almaktadır.

Mezkur hüküm uyarınca Fazla Çalışmanın Uygulama Esaslarını Gösterir Yönetmelik 19.2.1975 tarih ve 7/9493 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulmuş bulunmaktadır. Anılan yönetmelik 13.3.1975 tarihli ve 15176 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış bulunmaktadır.

Söz konusu hükümlerin birlikte değerlendirilmesi halinde memurlara fazla çalışma yaptırılması halinde
- Yaptırılan fazla çalışmanın hangi hallerde ücretle karşılanacağı,
- Ücretle karşılanamayan fazla çalışma için ise anılan 178 inci maddenin (B) bendi hükmü uyarınca izin verilmesi gerektirmektedir.

Yukarıda yer verilen açıklamalar uyarınca, mesai saatleri dışında yapmış olduğunuz fazla çalışma için tarafınıza fazla çalışma ücreti ödenmiş olması nedeniyle ayrıca fazla çalışma için izin verilmesi mümkün bulunmamaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam