Mayıs KPSS ile memur olarak atanan aday, Temmuz'da öğretmenliğe başvurabilir mi?

20/05/2010 07:46:00
Yazdır

Soru

İyi günler ben 2008 lise kpss ye elektrik bölümü mezunu olarak girdim ve 81.450 puan aldım. 2009 da Afyon kocatepe üniversitesi elektrik öğretmenliği bölümünden mezun oldum 2008 lise kpss puanımı kullanarak tercih yaparak atanabilirmiyim. Ayrıca bu atamada atandım diyelim 2010 lisans kpss den iyi puan alıp öğretmen atamam olursa bu göreve başlayabilirmiyim.Bana olumsuz etkisi olurmu şuan tercih yapmak ve yapmamak arasında kaldım yardım erseniz sevinirim saygılarımla

Cevap

Öncelikle şu husus belirtelim. 2008 KPSS lise puanınız geçerlidir. Tercih işlemlerine katılarak, memur olabilirsiniz.

Öğretmen alımları ise kılavuzlar ile düzenlenmektedir. Haziran kılavuzunda yer alan açıklama şu şekildedir:

"2.9. Kamu kurum ve kuruluşlarında hâlen aday veya asıl Devlet memuru olarak görev yapanlar ile bu görevden adaylığı kaldırıldıktan sonra ayrılmış olanlar; hizmet süresi üstünlüğü esasına göre açıktan atama / kurumlar arası atama çeşidi ya da istemeleri hâlinde geçerli olan KPSSP10 sonucuna göre ilk atama çeşidiyle başvuru yapabileceklerdir. Bunlardan hâlen Devlet memuru olarak görev yapanlardan KPSS sonucuna göre başvuru yapacak olanlar, başvuru esnasında EK-5/a ve EK-5/b ile görevli oldukları kurumun muvafakat vermeye yetkili amirinden onaylı muvafakat almak durumundadırlar."

Burada şöyle bir problem bulunmaktadır. Aday memurluk en az 1 yıl, en çok 2 yıl sürmektedir. Sürenin hangisi olacağına kurum karar vermektedir. Siz Temmuz atamaları sırasında aday memur durumunda olacaksınız. Kılavuzda aday memurlarında KPSS10 puanı ile başvuru yapabileceği ancak başvuru yapabilmesi için kılavuz ekinde yer alan muvafakat belgesini kurumdan almaları gerektiği belirtilmektedir. Bir çok kurum, 657 Devlet Memurları Kanunu madde 54'üncü maddesinde yer alan "Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz." şeklindeki hüküm gereğince muvafakat belgesini doldurmaktan kaçınmaktadır. Ancak bu uygulama doğru değildir. Siz muvafakat belgesi alınması sırasında bu sorunu yaşayabilirsiniz. Bunun genel bir uygulaması bulunmamaktadır, kurumdan kuruma farklıdır. Ayrıca asil memur olsanız dahi, kurumunuz muvafakat belgesi vermek zorunda değildir. Size ihtiyacı olduğunu belirtebilir. Bu halde sizin yapabileceğiniz tek şey, dava açmaktır.

Diğer taraftan, Mayıs ayı KPSS tercih kılavuzunda 399'a tabi sözleşmeli pozisyonlar da yer almaktadır. "Derece" kısmı boş olan yerler sözleşmelidir. Yukarıda belirtmiş olduğumuz sorunlar sözleşmeli olarak çalışmaya başlayacak olan kişi için geçerli değildir. Sözleşmeli olarak çalışmaya başlayacak kişi, Temmuz öğretmen atamasında, eğer öğretmen olursa, istifa edip geçiş yapacaktır.

 

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam