Aylıktan kesme cezasında, maaşın hangi kalemlerinden kesinti yapılır?

27/11/2010 00:55:00
Yazdır

Soru

Sorular arasında ve internette bulamadığımdan dolayı; Alınmış olan maaştan kesme cezasında, kesinti aşağıda bulunan tüm kalemler için geçerli mi? yoksa kesintinin uygulanmadığı bazı kalemler var mı?
Aylık Tutar, Ek Gösterge, Taban Aylık, Kıdem Aylık, Yan Ödeme Aile Yardımı, Çocuk Yardımı, Özel Hizmet Tazminatı, Dil Tazminatı Makam / Görev Tazminatı Ek ödeme
Saygılarımla

Cevap


657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 125 inci maddesinde Devlet memurlarına verilecek disiplin cezaları ile her bir disiplin cezasını gerektiren fiil ve haller sayılmış (tadat) bulunmaktadır.

Mezkur 125 inci madde de disiplin cezaları;
A) Uyarma,
B) Kınama,
C) Aylıktan kesme,
D) Kademe ilerlemesinin durdurulması,
E) Devlet memurluğundan çıkarma olarak belirlenmiştir.

Anılan 125 inci maddenin C bendinde Ayıktan kesme cezası "Memurun, brüt aylığından 1/30 - 1/8 arasında kesinti yapılmasıdır." olarak tanımlanmıştır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Memurlara ödenecek aylık tutarları" başlıklı 155 nci maddesinde, "Bu kanunun 36 ncı maddesinde yer alan sınıflara ait gösterge tablosundaki rakamların, genel bütçe kanununda o yıl için tespit edilen katsayı ile çarpılması sonunda bulunacak miktar, sınıfların derece ve kademelerindeki memurların aylık tutarlarını gösterir." olarak tanımlanmakta, aynı Kanunun 43 ncü maddesinin (B) fıkrasında ise, "Bu Kanuna tabi kurumların kadrolarında bulunan personelin aylıkları; hizmet sınıfları, görev türleri ve aylık alınan dereceler dikkate alınarak bu kanuna ekli I ve II sayılı cetvellerde gösterilen ek gösterge rakamlarının eklenmesi suretiyle hesaplanır" denilmektedir.

Danıştay Beşinci Daire başkanlığının E:1987/ 2391 K: 1989/338 sayılı Kararında da Aylık ücret kavramının, gösterge (ek gösterge dahil) rakamlarının genel bütçe kanununda o yıl için tesbit edilen katsayı ile çarpılması sonucunda bulunacak miktarı ifade ettiği belirtilmektedir.

Yukarıda yer verilen açıklamalar uyarınca; Aylıktan kesme cezasına devlet memurunun gösterge ve ek göstergesinin aylık katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak brüt tutardan disiplin cezasında öngörülen oranda kesinti yapılmasıdır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam