Öğretmen lisesi mezunları kaçıncı dereceden memuriyete başlar?

29/11/2010 16:57:00
Yazdır

Soru

İyi Günler..Sitenizde birçok soruya cevap bulabilmekteyiz.Özellikle intibak hususunda çok fazla açıklayıcı dosya var. Bu çalışmalarınız için teşekkürler.Fakat benim cevabını hiçbir yerde bulamadığım bir sorum var. Anadolu Öğretmen Lisesi (Hazırlık+3yıl) ; memuriyete girişte başlanılacak derece ve kademe belirlemesinde "Lise" olarak mı "Lise Dengi Mesleki veya Teknik Öğrenim" olarak mı değerlendirilmelidir. Yani Anadolu Öğretmen Lisesini bitiren bir kişi memuriyete 13/3 ten mi? yoksa 12/2 den mi başlamalıdır.(Hazırlıktan dolayı ek 1 kademe hariç).Teşekkürler...

Cevap

14/6/1973 tarihli ve 1739 Milli Eğitim Temel Kanunu "Öğretmenlik" başlıklı 43 üncü maddesinde "Öğretmenlik, Devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir. Öğretmenler bu görevlerini Türk Milli Eğitiminin amaçlarına ve temel ilkelerine uygun olarak ifa etmekle yükümlüdürler.
Öğretmenlik mesleğine hazırlık genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon ile sağlanır.
Yukarıda belirtilen nitelikleri kazanabilmeleri için, hangi öğretim kademesinde olursa olsun, öğretmen adaylarının yüksek öğrenim görmelerinin sağlanması esastır. Bu öğrenim lisans öncesi, lisans ve lisans üstü seviyelerde yatay ve dikey geçişlere de imkan verecek biçimde düzenlenir."hükümleri yer almaktadır.

1974 yılından sonra öğretmen liseleri "lise diploması" vermek suretiyle mezun vermektedir.

Yukarıda yer verilen açıklamalar çerçevesinde; 1974 yılından sonra öğretmen lisesi ve anadolu öğretmen lisesinden "lise diploması" ile mezun olanların memuriyet giriş derece kademeleri 13 derecenin 3 üncü kademesidir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam