Torba tasarı, Doğum nedeniyle aylıksız izin kullanan memuru nasıl etkileyecek?

16/02/2011 16:15:00
Yazdır

Soru

Sayın Memurlar.net yetkilisi,
Eşim, Bir Kamu Kuruluşunda 657 Tabi Devlet Memurudur.Doğum Sonrası Ücretsiz(aylıksız) İzine Ayrılmıştır. Memurlarla ilgili düzenlemeleri de içeren Torba yasa kabul edildi. 1- Eşim, 13 Aralık 2010 Tarihinde ''Oniki'' Ay Ücretsiz(aylıksız) İzine Ayrıldı. Dilekçe Müracaatı ile Ücretsiz(aylıksız) İznini ''Yirmidört'' Ay Olarak Kullanabilir mi? 2- Yasalaşan Torba Yasa'da (DOĞUM İZNİ) Ne Zaman Yürürlüğe Girecek ve Resmi Gazete'de Ne Zaman Yayınlanacak, Bu Konular Hakkında Bilgi verir misiniz?
İyi çalışmalar.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 108 inci maddesini 3 üncü fıkrasında Doğum yapan memurlara istekleri halinde 104 üncü maddenin (A) bendinde belirtilen sürelerin bitiminden itibaren 12 aya kadar aylıksız izin verilir."hükmü yer almaktadır. Torba Kanun ile değiştirilen 657 sayılı Kanunun 108 inci maddesinin (B) bendinde ise "Doğum yapan memura, 104 üncü madde uyarınca verilen doğum sonrası analık izni süresinin bitiminden; eşi doğum yapan memura ise, doğum tarihinden itibaren istekleri üzerine yirmidört aya kadar aylıksız izin verilir."hükmü yer almaktadır.

Yapılan değişiklik ile doğum yapan devlet memuruna ve eşi doğum yapan devlet memurna istekleri üzerine 24 aya kadar aylıksız izin verilmesi hükmü getirilmiştir. Sözkonusu izinde idarenin takdir hakkı bulunmamaktadır.
657 sayılı Kanunun 108 inci maddesinde yer alan değişikliğin yürürlüğe girmesini müteakip doğum yapan memur için 104 üncü madde uyarınca verilen analık izninin bitiği tarihten itibaren 24 aylık süreyi geçmemek üzere izin talep edilmesi mümkün olup memur göreve başlamamışsa izin 24 aya kadar uzar, eğer göreve başlamış ise talep tarihinden itibaren yeniden aylıksız izinli sayılır.

Eşi doğum yapması sebebiyle memura aylıksız izin eşinin doğum yaptığı tarihi takip eden 24 aylık süreyi geçemez. Kanun çıkmadan önce eşi, doğum yapan memurlara da doğum tarihinden itibaren 24 aylık süreyi geçmemek üzere aylıksız izin verilir.

Yukarıda yer verilen açıklamalar uyarınca;
1- Konuya ilişkin düzenleme yürürlüğe girdikten sonra eşinize tabi üzerine aylıksız izin süresi 24 aya kadar uzatılması mümkündür.
2- Kanun Cumhurbaşkanın onayından sonra Resmi Gazetede Yayınlanması halinde yürürlük maddesi çerçevesinde yürürlüğe girmektedir. Söz konusu madde torba kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe girmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam