Görevde yükselmede askerlik süresi hizmetten sayılır

04/04/2011 00:54:00
Yazdır

Soru

Türkiye Şeker fabrikaları A.Ş'de sözleşmeli memur pozisyonunda 399 sayılı yasaya tabi olarak 29.11.2006 tarihinden bu yana çalışmaktayım. 28.09.2010 tarih ve 27713 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürlüğü Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği çerçevesinde sınava başvurdum. Yönetmeliğin 4. maddesindeki Hizmet yılı tanımına göre hizmet sürem 4 yılı aşmış görünüyor. Başvurum, 6 aylık askerlik süremin aynı yönetmelin 8-g-2 maddesi dayanak gösterilerek hizmet süresinden düşüldüğünde hizmet süremin 3 yıl 9 ay olduğu gerekçesiyle reddedildi. Bir dilekçeyle, hizmet süresinin tek bir tanımının olduğunu ve bununda "Ücretsiz izinli geçen süreler hariç, muvazzaf askerlik dahil olmak üzere" hesaplandığını söyleyerek itirazda bulundum. Eğer yine de olumsuz yanıt alırsam, nasıl bir yol izlemem gerektiğini bilmiyorum. İzlemem gereken yol hususunda yardımcı olursanız sevinirim.

Cevap

28/09/2010 tarihli ve 27713 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan "Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürlüğü Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği"nin tanımlar başlıklı 4 üncü maddesinin d bendinde "Hizmet Süresi: Ücretsiz izinli geçen süreler hariç, muvazzaf askerlik dahil olmak üzere Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatında çalışılan süreler ile 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendi hükümleri dikkate alınarak diğer kamu kurum ve kuruluşlarında geçen süreleri," hükmü yer almaktadır.

Anılan Yönetmeliğin 8 inci maddesinin (g) bendinde de "Merkez ve taşra teşkilatında idari şef pozisyonuna atanabilmek için;
1) Fakülte veya dört yıllık yüksekokul mezunu olmak, personel, muhasebe, ticaret, levazım ve pancar muhasebesi şeflikleri dışındaki diğer idari şef pozisyonları için en az yüksekokul mezunu olmak.
2) Memur, veznedar, daktilograf, bilgisayar işletmeni kadro/pozisyonunda en az dört yıl çalışmış olmak.
3) Toplam hizmet süresi en az dört yıl olmak." ifadeleri bulunmaktadır.

29.11.2006 tarihinde göreve başlayan bu süre zarfında muvazzaf askerlik görevini yapan sözleşmeli personelin eğer askerlik devresi dışında boşluğu yok ise 4 yılını doldurduğu aşikardır.
Yukarıda yer verilen hükümler uyarınca söz konusu 8 inci madde de yer alan diğer şartları taşımanız halinde, idareye durumun yeniden değerlendirilmesi talebinize verilen cevap üzerine veya cevap verilmez ise olumsuz cevap verildiği kabul edilmek suretiyle 60 gün içerisinde idari yargı yoluna başvurmanızın mümkün bulundu değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam