Polis memuru yabancı ülke vatandaşı ile evlenebili​r mi?

26/12/2011 13:02:00
Yazdır

Soru

Merhaba benim bir sorum olacak. Ben polis memuruyum. Kız arkadaşım doğma büyüme Fransalı. Aslen Türk. Çifte vatandaş kendisi, yani hem Türk hem de Fransız vatandaşı. Benim onunla evlenmem memuriyetimi sonlandırır mı? Çok acil cevap bekliyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.

Cevap

3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu, 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ve 4652 sayılı Polis Yüksek Öğretim Kanununda Polis memurlarının yabancılarca evlenmelerine engel olan mevzuatta (kanun tüzük ve yönetmelikte) bir düzenlemeye rastlanılmamıştır.

Çifte vatandaş olanlar memur olabilir mi?

926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunun “I – Subayların ve astsubayların yükümlülüğü” başlıklı 112 maddesinde “Muvazzaf subay ve astsubaylar subay ve astsubay nasbedildikleri tarihten itibaren fiilen 15 yıl hizmet etmedikçe istifa edemezler.

Astsubaylıktan subay olanlar hakkında bu yükümlülük astsubay çavuşluğa nasıp tarihinden itibaren hesap edilir.

Aşağıdaki hallerde subay ve astsubaylar istifa etmiş sayılırlar;

a) Yabancı uyruklu kişilerle evlenenlerden, bu evlilikleri yönetmelikte belirtilen esaslar dahilinde Genelkurmay Başkanlığınca uygun görülmeyenler,

b) Çeşitli nedenlerle Türk vatandaşlığını kaybedenler veya Türk vatandaşlığından çıkarılanlar.” denilmektedir. Söz konuş madde yabancılarla evlenmeyi Genel Kurmayın onayına bağlamıştır. Bu maddenin değişmeden önceki şeklinde, subay ve astsubaylar direk olarak müstafi sayılmaları öngörülmektedir.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca; Polis memurlarının Türk vatandaşı olmayan veya çifte vatandaş olan kişilerle evlenmesine kanuni bir engel bulunmamaktadır.

Yabancı ülke vatandaşı ile evlenme ileri sürülerek polis memurunun görevine son verilemez.

Bu mahiyette bir işlem tesisi edilse bile kişi hakkını yargı yolu ile araması haline davanın lehine sonuçlanacağı değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam