Özelleştir​meden nakledilen personelin ek göstergesi

06/02/2012 15:25:00
Yazdır

Soru

12.08.1988 Tarihinde Türk Telekom'da Mühendis olarak işe başladım.
23.08.1997 Tarihinde Başmühendis,
02.07.2004 Tarihinde Telekom Müdür yardımcısı olarak görev yaptım.
Türk Telekom'un özelleştirilmesi sonucunda 27.04.2006 tarihinde bir Kamu Kurumuna Araştırmacı olarak atandım. Kurum tarafından açılan görevde yükselme sınavına girerek 05.01.2012 tarihinde 1. Dereceli Bilgi İşlem Şube Müdürü kadrosuna atandım. Atamamda Ek Göstergemin 2200 olarak düzenlendiğini gördüm.

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 43/B Maddesine göre "kurumların 1, 2, 3 ve 4. dereceli kadrolarına atananlara uygulanacak ek göstergelerin ilgililerin daha önce bulunmuş oldukları kariyerleri ile ilgili sınıf veya ekli (I) sayılı cetvelin Genel İdare Hizmetleri sınıfı (g) bölümünde belirtilen görevlerde kazanılmış hak aylık derecelerine göre alabilecekleri ek göstergelerden düşük olamayacağı hükme bağlanmıştır." dendiğinden Yasa hükmü ile hizmetin yürütülmesindeki gereklilikler nedeniyle, ilgililerin kariyerleri ile ilgili görevler dışındaki başka görevlere atanmaları halinde ek gösterge kaybına uğramaları önlenmiş ve kariyerleri (meslekleri) dışındaki diğer hizmet sınıfındaki ilk dört dereceli kadrolara atananlara kariyerleri ile ilgili hizmet sınıflarındaki ek göstergeden faydalanma olanağı tanınmıştır.

Sonuç olarak yukarıda kanunda açık hüküm olmasına rağmen benim Ek Göstergemin 3600 olması gerekmez mi?

Bu konudaki cevabınızı bekler saygılar sunarım.

Cevap

657 sayılı Devlet memurları Kanunun 43 maddesinin (B) bendinin 2 inci fıkrasında “Bu ek göstergeler, ilgililerin belirtilen sınıf ve görevlerde bulundukları sürece ödemelere esas alınıp, terfi bakımından kazanılmış hak sayılmaz. Kurumların 1, 2, 3 ve 4 üncü dereceli kadrolarına atananlara uygulanacak ek göstergeler, ilgililerin daha önce bulunmuş oldukları kariyerleri ile ilgili sınıf veya ekli (I) sayılı Cetvelin Genel İdare Hizmetleri Sınıfı (g) bölümünde belirtilen görevlerde kazanılmış hak aylık derecelerine göre alabilecekleri ek göstergelerden düşük olamaz.”hükmü yer almaktadır.

Anılan hükümde kurumların 1, 2, 3 ve 4 üncü dereceli kadrolarına uygulanacak ek göstergeler ilgililerin daha önce bulunmuş oldukları kariyerleri ile ilgili sınıf veya ekli (I) sayılı Cetvelin Genel İdare Hizmetleri Sınıfı (g) bölümünde belirtilen görevlerde kazanılmış hak aylık derecelerine göre alabilecekleri ek göstergelerden düşük olamayacağı amir hükümdür.

Maliye Bakanlığı tarafından 23/09/1997 tarih ve 23124 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 148 seri no’lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği konuya açıklık getirilmiştir. Tebliğ de de kurumların 1, 2, 3 ve 4 üncü dereceli kadrolarına uygulanacak ek göstergeler ilgililerin daha önce bulunmuş oldukları kariyerleri ile ilgili sınıf veya ekli (I) sayılı Cetvelin Genel İdare Hizmetleri Sınıfı (g) bölümünde belirtilen görevlerde kazanılmış hak aylık derecelerine göre alabilecekleri ek göstergelerden düşük olamayacağı açıkça belirtilmektedir.

4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun 22 maddesinin 2 inci fıkrasında “Nakle tâbi personelin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre kazanılmış hak aylık derecesinden aşağı olmamak kaydıyla, 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında bulunan kamu kurum ve kuruluşlarının boş kadrolarından Devlet Personel Başkanlığınca tespit edilen kadroya, anılan Başkanlık tarafından kırkbeş gün içerisinde ataması teklif edilir. 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamı dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarının (özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar hariç) mevcut boş kadro veya pozisyonlarına da ihtiyaçlar doğrultusunda atama teklifi yapılabilir. Bu personelden 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (1) sayılı cetveldeki kadrolarda istihdam edilmekte olanlar ile burada sayılan unvanlarla çalışan diğer statülerdeki personelin atama teklifleri Araştırmacı unvanlı kadrolara yapılır. Ancak (1) sayılı cetvelde yer alan, mesleğe özel yarışma sınavı ile giren ve belirli süreli meslek içi eğitimden sonra özel bir yeterlik sınavı sonucunda göreve alınanların atama teklifleri, söz konusu görev unvanına uygun kadrolara yapılır. Devlet Personel Başkanlığı tarafından gönderilen atama teklif yazısının atamayı yapacak kamu kurum ve kuruluşuna intikalinden itibaren otuz gün içerisinde bu kurum ve kuruluş tarafından atama işlemlerinin yapılması zorunludur. Naklen atanan personel hakkında geçici 9 uncu madde hükümleri dikkate alınır.”ifadesi yer almaktadır.

Sözleşmeli personele 399 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Personel Rejiminin Düzenlenmesi ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Bazı Maddelerinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin “Atama” başlıklı 5 inci maddesinde “Teşebbüs genel müdürü ve genel müdür yardımcısı kadrolarına ilgili Bakanın teklifi üzerine ortak kararla atama yapılır. 1 sayılı cetvelde yer alan diğer kadrolara yönetim kurulu kararı ile atama yapılır. Yönetim kurulları bu yetkilerini sınırlarını açıkca belirlemek kaydıyla devredebilirler.

Birinci fıkra uyarınca yapılacak atamalarda teşebbüs ve bağlı ortaklıklarda sözleşmeli (...) statüde geçen hizmetler memur statüsünde geçmiş gibi değerlendirilir.” ifadesi yer almaktadır.

Diğer taraftan, 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 58 inci maddesinde; "Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin teşebbüs ve bağlı ortaklıklarda uygulanması sırasında birliği sağlamak ve doğacak tereddütleri gidermekle Devlet Personel Başkanlığı yetkili ve görevlidir.

Sözleşmeli personele ilişkin olarak bu Kanun Hükmünde Kararnamede hüküm bulunmayan hallerde, Devlet Personel Başkanlığının görüşü alınmak kaydıyla 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ilgili hükümleri uygulanır." hükmü yer almaktadır.

399 sayılı KHK tabi sözleşmeli personelin kazanılmış hak aylık derece ve kademesi bulunmamaktadır. Sözleşmeli personelin emeklilik derece ve kademesi (müktesebi) bulunmaktadır.

Genel hükümler çerçevesinde memur kadrolarına atan 399 sayılı sözleşmeli personelin hizmetleri, 657 sayılı Kanunda belirtilen hükümlere uymayanların memuriyette değerlendirilmeleri mümkün bulunmamaktadır.

Sözleşmeli statüde geçen hizmetler 399 sayılı KHK 5 inci maddesi uyarınca 1 sayılı cetvelde yer alan memur kadrolarına atanmaları halinde memur statüsünde geçmiş gibi değerlendirilmektedir.

Söz konusu hüküm uyarınca memur kadrolarına atananların daha önce kariyeri itibariyle alabilecekleri ek göstergeden faydalanabilecekleri değerlendirilmektedir.

Konuya ilişkin Devlet Personel Başkanlığının da görüşü aynı mahiyettedir.

Daha önce mühendislik yapan müdürün ek göstergesi

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca; 399 sayılı KHK sözleşmeli statüde çalışmakta iken 399 sayılı KHK I sayılı cetvelinde bulunan kadrolarına atan ve bilahare 4046 sayılı Kanun uyarınca nakledilen personelin hizmet sınıfları itibariyle hak kazandıkları ek göstergeden 657 sayılı Kanunun 43 üncü maddesinin (B) bendi hükmü uyarınca faydalanması mümkün bulunmaktadır.

Bu çerçevede Başmühendis olarak görev yaparken I sayılı Cetvelde 1-4 dereceli kadroya atanmış olmanız ve 4046 sayılı Kanunun 22 maddesi uyarınca 1-4 dereceli kadroya atanmış olmanız halinde 657 sayılı Kanunun 43 üncü maddesinin (B) bendi uyarınca müdür kadrosunda ek göstergenizin Teknik Hizmetler Sınıfı için belirlenen 3600 olarak uygulanması gerektiği değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam