Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu sınavı sonucunda yurtdışına görevlendirildik. Maaşımızda hangi halde kesinti olur?

26/02/2012 14:38:00
Yazdır

Soru

Değerli Memurlar.net,

Sorumla ilgili sitenizin ilgili bölümlerinde, bir cevap bulamadım. Sorum aşağıdadır.

Ben ve eşim Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu sınavı sonucunda 5 yıllığına bir Avrupa ülkesinde 2010 yılından itibaren, geçici olarak 5 yıllığına din görevlisi olarak görevlendirildik. Türkiye’deki maaşlarımızın yanında yurtdışında da aylık alıyoruz. 2011 yılının sonunda bir çocuğumuz dünyaya geldi. Eşim, doğum öncesi ve sonrası 8'er haftalık mazeret iznini kullanmaya başladı. Ancak eşimin, doğumdan bir sonraki aydan itibaren yurtdışı aylığı ödenmemektedir. Yurtdışı aylığında herhangi bin kesinti vs. olmadığından tamamını alamamaktadır. Araştırmalarımız sonucunda, buna dair açık bir bilgiye ulaşamadık. Dolaylı ifadeler bulunmaktadır. Bir yerde "aynı yıl içinde bir memurun yıllık izin ve mazeret izinleri toplamı 40 günü geçerse, 40 günden sonra yurtdışı aylığı ödenmez" türünden bir bilgiye ulaştık. Yani bu durumda eşim, 2012 yılında 3 ay (12 hafta-1 ayını 2011'de kullanmış oldu) doğum izni kullanacaktır. Bu durumda 40 günü geçeceği için yurtdışı aylığı alamayacaktır. Hatta 1 aylık (30 gün) 2012'ye ait yıllık izin kullanacak olsa, o süre zarfında da yurtdışı aylığı alamayacak, anlamına geliyor.

Yukarıdaki konularda, son değişikliklerle birlikte aydınlatıcı bilgi verirseniz, memnun ve duacınız oluruz. Allaha emanet olunuz.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu tarafından yurt dışında görevlendirme” ek 36 maddesinde “Türk kültürünün yurt dışında tanıtılması, yayılması ve korunması, yurt dışındaki Türk vatandaşları ile soydaşların kültürel bağlarının korunması, güçlendirilmesi ve dini konularda aydınlatılması ile Türk dilinin öğretilmesi amacıyla, bu Kanun ile 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununa tabi personel arasından, Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu tarafından yurt dışında görevlendirilenler, bu görevleri süresince aylıklı izinli sayılırlar ve bunlara ayrıca, görevlendirildikleri ülkede sürekli görevle bulunan ve 9 uncu derecenin 1 inci kademesinden aylık alan bekar meslek memuruna ödenmekte olan yurt dışı aylığının %60’ını geçmemek üzere hiçbir vergiye tâbi tutulmaksızın Bakanlar Kurulu tarafından tespit edilecek miktarda ödeme yapılır. Bu şekilde yurt dışında görevlendirilen personele ayni veya nakdi olarak yapılan diğer ödemeler bu ödemeden mahsup edilir.

Kapsama dahil personel, yurt dışı görevleri karşılığında diğer kurumlar tarafından ödeme yapılması suretiyle Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu tarafından bu maddeye göre görevlendirilebilir.

Bu madde uyarınca yurt dışında görevlendirilecek personelin unvanı, sayısı, nitelikleri, seçim esas ve usulleri, görev yerleri ve süreleri, izinleri, yurt dışındaki görevlerinin sona erdirilmesi ile bu maddenin uygulanmasına ilişkin diğer esas ve usuller, Dışişleri, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlıkları ile Diyanet İşleri Başkanlığı ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının görüşleri ve Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenir.”hükmü yer almaktadır.

Söz konusu Maddenin son fıkrası hükmü uyarınca 05/06/2003 tarihli ve 2003/5753 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonunun Çalışma Esas ve Usulleri İle Bu Komisyon Tarafından Yurtdışında Görevlendirilecek Personelin Nitelikleri İle Hak ve Yükümlülüklerinin Belirlenmesine İlişkin Karar 03/07/2003 tarihi ve 25157 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Anılan Kararın “Yurtdışı aylığı” başlıklı 12 inci maddesinde “Yurtdışında görevlendirilen personel hakkında 13 üncü maddenin uygulanması sırasında ilgililere göreve başladıkları tarihten itibaren birer yıllık dönemler içerisindeki yıllık ve mazeret izinleri toplamı 40 günü aşan süreler için yurtdışı aylığı ödenmez.” hükmü bulunmaktadır.

Ayrıca, söz konusu Kararın “İzinler” başlıklı 13 üncü maddesinin (B) bendinde “Mazeret izni: 1) ( Değişik: 14/7/2005-2005/9180 B.K.K.) Bu Karar uyarınca yurtdışında görevlendirilen kadın personele doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süreyle izin verilir. Çoğul gebelik halinde, doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 hafta süre daha eklenir. Ancak sağlık durumu uygun olduğu takdirde, tabibin onayı ile kadın personel isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın personelin çalıştığı süreler, doğum sonrası sürelere eklenir. Doğum sonrası izin süresinin bitiminden önce, talebi üzerine ve misyon şefinin onayıyla görevine geri dönen kadın personele, bu tarihten itibaren yurtdışı aylığının ödenmesine devam olunur.”hükmü bulunmaktadır.

Yukarıda yer verilen Kanun ve Bakanlar Kurulu Kararının mezkur hükümleri uyarınca,657 sayılı Kanunun ek 36 maddesi uyarınca yutdışına gönderilen memurların yurt dışı aylıkları, bir yılda kullandıkları yıllık ve mazeret izin toplamı 40 günü aşması halinde ödenmeyeceği değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam