Lise 3'te okuyorum. 2012 KPSS'ye başvuru yapabilir miyim?

21/03/2012 16:47:00
Yazdır

Soru

Şu an mesleki açıköğretim lisesi 11. Sınıfta okuyorum. 2012 kpss sınavına basvurabilir miyim?

Cevap

657 sayılı Kanunun 40. maddesine göre "Genel olarak 18 yaşını tamamlıyanlar Devlet memuru olabilirler.
Bir meslek veya sanat okulunu bitirenler en az 15 yaşını doldurmuş olmak ve Türk Medeni Kanununun 12 nci maddesine göre kazai rüşt kararı almak şartiyle Devlet memurluklarına atanabilirler." hükmü yer almaktadır.

Bu hükme göre, ancak 18 yaşını tamamlayanlar KPSS'ye girebilmektedir. ÖSYM belirlemeyi bu şekilde yapmıştır. Ancak daha önce yayımladığımız bir Danıştay kararında da belirtildiği üzere 18 yaşı tamamlama koşulunun sınav tarihi itibariyle değil, yerleştirme tarihi itibariyle aranması gerekmektedir.

Diğer taraftan, 2010 sınav kılavuzunda, belirli bir tarihten sonra doğanların başvuramayacağına yönelik bir ifade yer almamıştır. Aynı durum büyük bir ihtimalle bu yıl da devam edecektir.

Sınavın geçerlilik süresinin 2 yıl olduğu ve sınavın 2 yılda bir yapıldığı düşünüldüğünde, 11. sınıfta yer alan öğrencilerin de başvurabileceğini düşünmekteyiz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam