Sarı basın kartı sahipleri sınavsız memur olabilir mi?

23/04/2012 23:08:00
Yazdır

Soru

Sayın Yetkili;

Sarı basın kartı sahibi olanların sınavsız olarak memur hakkı bulunduğundan bahsedilmektedir doğru mudur?

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununda genel olarak devlet memuru olmaya ilişkin mevzuat “KISIM – III Devlet Memurluğuna Alınma” başlıklı kısımda 46-54” üncü maddeler arasında düzenlenmiş bulunmaktadır.

Diğer taraftan, 657 sayılı Kanuna tabii olmayan diğer personel kanunlarına tabi olan personelin memur olmak istemeleri halinde bu kadrolara naklen geçmeleri (madde 74 son fıkra) ile istifa edenlerin yeniden atanmalarına ilişkin düzenlemelere(madde 92) yer verilmiş bulunmaktadır.

Ayrıca, 657 sayılı Kanunda genel hükümlere riayet edilmeksizin memur atanmanın bir yolu da istisnai memur kadrolarına atanmaktır. İstisnai memur kadrolar 657 sayılı Kanunun 59 uncu maddesinde sayılmış bulunmaktadır.

657 sayılı Kanunun 36 maddesinin ( C) Bendinin 4 üncü fıkrasında “Basın Kartları Yönetmeliğine göre, basın kartına sahip olmak suretiyle gazetecilik yaparak memurluğa girenlerin; meslekleriyle ilgili görevlerde istihdam edilmeleri şartiyle, fiilen gazetecilik yaparak geçirdikleri sürenin 3/4 ü fiilen memuriyette geçmiş sayılarak, bu sürenin her yılı bir kademe ilerlemesi ve her üç yılı bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir.”hükmü bulunmaktadır.

Söz konusu düzenleme hizmet değerlendirilmeye ilişkin olup, doğrudan memur atanmaya ilişkin bulunmamaktadır.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;

1- Sarı basın kartı sahiplerinin belirtilen hükümler uyarınca genel ve istisnai hükümler dışında memur olmanız temin edici bir düzenlemeye rastlanılmamıştır.

2-Genel hükümler veya istisnai hükümler uyarınca devlet memur kadrolarına atanmanız halinde 657 sayılı Kanunun 36 maddesindeki şartlar çerçevesinde hizmetlerinizin kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirilmesi mümkün bulunmaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam