Memur istifa etmeden akademik personel olamaz

08/07/2012 11:38:00
Yazdır

Soru

İyi günler 5 yıllık üniversite de memurum öğretim görevlisi kadrosuna kurumum muvafakat vererek istifa etmeden geçiş yapabilir miyim? Geçiş yaparsam memuriyetteki kalan izinlerim öğretim görevlisi kadrosunda geçerli olur mu?

Cevap

Anayasanın 128 inci maddesinde ?Devletin, kamu iktisadi teşebbüsleri ve diğer kamu tüzelkişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevler, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görülür.

Memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işleri kanunla düzenlenir. Ancak, mali ve sosyal haklara ilişkin toplu sözleşme hükümleri saklıdır.

Üst kademe yöneticilerinin yetiştirilme usul ve esasları, kanunla özel olarak düzenlenir.? hükmü yer almaktadır.

1982 anayasasının 128 inci maddesinde ise memurlar ve diğer kamu görevlilerinden bahsedilmekte ve bunların özlük işlerinin kanun ile düzenleneceği amirdir.

Anılan hüküm uyarınca memurlara diğer kamu görevlilerine ilişkin kanunlar yürürlüğe konulmuş bulunmaktadır.

Bunlar örnek olarak;

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu,

926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu,

2802 sayılı Hakim ve Savcılar Kanunu,

2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu,

sayabiliriz.

Söz konusu statülerin bir kişi uhdesinde birleşmesi mevzuatımız uyarınca mümkün bulunmamaktadır. Yani kişi hem memur hem akademik personel veya askeri personel olamaz. Hukukumuz buna cevaz vermemektedir.

2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununun 3 üncü maddesinin son fıkrasında; "Öğretim görevlileri, okutmanlar ve öğretim yardımcılarının giriş dereceleri (657 sayılı Devlet memurları Kanununun değişik 36 ncı maddesinin "Ortak Hükümleri" ile getirilen kademe ilerlemesi ve derece yükselmesine ilişkin hükümleri hariç) Devlet Memurları Kanunun hükümleri uyarınca öğrenim niteliğine ve süresine göre tespit edilecek kazanılmış hak, aylık, derece ve kademelerine iki derece eklenmek suretiyle belirlenir." hükmü ile 20 nci maddede "Bu konuda hüküm bulunmayan hallerde 2547 sayılı Yüksek Öğrenim Kanunu ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun hükümleri uygulanır." denilmektedir.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunun ?İzinler? başlıklı 64 üncü maddesinde ?Öğretim elemanları yıllık izinlerini, normal olarak, öğrenime ara verilen zamanlarda kullanırlar. Bunların diğer izinleri ile Yükseköğretim üst kuruluşları personelinin ve yükseköğretim kurumları memurlarının izin işleri 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre yürütülür.

Rektör, iznini Yükseköğretim Kurul Başkanından, diğer yöneticiler ise bir üst makamdan alırlar.

Yükseköğretim kurumlarında ve üst kuruluşlarda görevli bütün personel bağlı olduğu ilk disiplin amirinin izniyle görevi başından ayrılabilir.? denilmektedir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "Çekilen ve çekilmiş sayılanların yeniden atanmaları" başlıklı 97 maddesinde ?Memurlardan mali ve cezai sorumlulukları saklı kalmak üzere;

A) 94 üncü maddenin 2 nci ve 3 üncü fıkrasına uygun olarak memuriyetten çekilenler altı ay geçmeden,

B) Bu Kanuna göre çekilmiş sayılanlar ile 94 üncü maddenin 2 nci fıkrasına uymadan görevlerinden ayrılanlar bir yıl geçmeden,

C) 95 inci maddede yazılı zorunluluklara uymayanlar 3 yıl geçmeden,

D) 96 ncı maddeye aykırı hareket edenler hiçbir surette,

Devlet memurluğuna alınamazlar." ve ?Memurluğun sona ermesi? başlıklı 98 inci maddesinde de ?Devlet memurlarının
a) Bu kanun hükümlerine göre memurluktan çıkarılması;
b) Memurluğa alınma şartlarından her hangi birini taşımadığının sonradan anlaşılması veya memurlukları sırasında bu şartlardan her hangi birini kaybetmesi;
c) Memurluktan çekilmesi;
ç) İstek, yaş haddi, malüllük (?) sebeplerinden biri ile emekliye ayrılması;
d) Ölümü;
hallerinde memurluğu sona erer.?hükümleri yer almaktadır.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;

1-İki farklı statü aynı anda bir kişide bulunmaz.

2-Bir statü bitmeden diğer statü başlamaz.

3-Memur kadrosundan Akademik kadroya atanacak olanların muvafakat almalarına gerek yoktur. Akademik personel olarak atanan kişi memuriyetten istifa eder akademik personel olarak göreve başlar.

4- Akademik personel olarak atanan kişinin memuriyet ayrılması sebebiyle bekleme süresine tabi değildir.

Akademik personelin bekleme süresine tabii olmadığı

5-Memuriyeten akademik personele muvafakat alınarak bile atama yapılmış olsa bile 657 sayılı Kanunun 98 inci maddesi gereği memurun zımni rızası ile çekilme isteğinde bulunduğundan memuriyeti çekilme sebebiyle son bulmaktadır.

6-Memurken Akademik kadroya atanan kişiler bulundukları takvim yılında kullanamadıkları izinlerini yeni statülerinde mevzuat çerçevesinde kullanmaları mümkün bulunmaktadır.

İstifa eden sonra yardımcı doçent olarak atanan kişinin yıllık izin hakkı

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam