Kadro derecem 6, kazanılmış hak aylığım 8... Hangisine göre zam ve tazminat alırım?

04/10/2012 17:06:00
Yazdır

Soru

Sayın hocam ben kamu kurumunda çalışan bir memurum size bu yan ödemelerle ilgili bir kaç sorum olacaktı cevaplarsanız çok sevinirim.

Benim kadrom bilgisayar işletmeni kadro derecem 6 ama kazanılmış hak aylığı 8/1 hangisine göre zam alırım. Diyelim ki bir tane bilgisayar işletmeni daha olsun onun kadro derecesi 8 ama kazanılmış hak aylığı 7/1 olsun bu hangisine göre zam alır.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun Memurun başka sınıfta ve derecesinin altında bir görevde çalıştırılmıyacağı” başlıklı 45 inci maddesinde “Hiç bir memur sınıfının dışında ve sınıfının içindeki derecesinin altında bir derecenin görevinde çalıştırılamaz.

5 inci ve daha aşağı derecelerdeki kadrolara, derece yükselmesi için gerekli nitelikleri haiz memur bulunmaması hallerinde, 36 ncı maddede belirtilen öğrenim durumları itibariyle tespit olunan yükselinebilecek dereceyi aşmamak ve karşılık gösterilecek kadro derecesi kazanılmış hak aylık derecelerinin üç üst derecesinden fazla olmamak kaydıyla, bu dereceler karşılık gösterilerek, kendi derecesi ile aynı sınıftan memur atanması mümkündür.

Bu gibiler, işgal ettikleri kadroda kazanılmış derece ve kademelerinin aylığını almaya devam ederler ve kazanılmış aylıklarındaki kademe ilerlemesi ve derece yükselmesi genel esaslara göre yapılır. Karşılık gösterilen kadrolar, ilgililer için kazanılmış hak teşkil etmez.” Hükmü yer almaktadır.

Söz konu hüküm uyarınca; Kazanılmış hak aylık derecesinden daha yüksek derecelere atanmış olan memurların aylıkları, kazanılmış hak aylık dereceleri esas alınmak suretiyle ödenmektedir.

Bu çerçevede kazanılmış hak aylık derecesi 8 olan ve 6 dereceli bir kadroyu işgal eden devlet memurları bütün özlük haklarını 8 inci derece esas alınmak suretiyle ödenmektedir.

Diğer taraftan, kadro derecesi 8 olup kazanılmış hak aylık derecesi 7 derece olan memurlar özlük haklarını 7 derce esas alınarak alırlar.

Gösterge ve ek gösterge aylıkları hususunda uygulama bu çerçevededir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun zam ve tazminatları düzenleyen 152 inci maddesinin III ortak hükümler bölümünün 1 inci fıkrasında “Bu zam ve tazminatların hangi işi yapanlara ve hangi görevlerde bulunanlara ödeneceği, miktarları, ödeme usul ve esasları ilgili kurumların yazılı isteği ve Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine Maliye Bakanlığınca bütün kurumları kapsayacak şekilde ve 154 üncü madde uyarınca katsayının Bakanlar Kurulunca değiştirilmesi durumu hariç yılda bir defa olmak üzere hazırlanır ve Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulur.” hükmü yer almaktadır.

Mezkur hüküm uyarınca 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve aynı Kanunun ek geçici 9 uncu maddesi kapsamına giren kurumlardan aylık alanlara 17/4/2006 tarih ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar" 05 Mayıs 2006 Tarihli 26159 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmak suretiyle yürürlüğe girmiştir.

Zam ve Tazminatlara ilişkin Yan Ödeme Kararnamesi

Söz konusu kararnamede zam ve tazminatların ödenmesinde farklı ödeme usulleri belirlenmiştir. Bazı ödemeler kadro derecesine bazıları da aylık alınan derecelere bağlanmıştır. Kararnamede,

“- 1-2 derecelerden aylık alanlar ............................................”

“1, 2, 3 ve 4 üncü dereceli kadrolarında bulunanlar.”

bu mahiyette ifadeler yer almaktadır.

Zam ve tazminat ödemelerinde "Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar" hükümleri çerçevesinde unvan ve derece esas alınarak değerlendirme yapılmalıdır. Ayrıca unvanı aynı olmakla birlikte çalıştığı birime ve kurma göre de farklılık arz etmektedir.

Genel olarak zam ödemesinde kadro derecesi değil unvan bazında düzenleme yapılmıştır. Çalıştığınız kurum ve birim esas çerçevesinde dipnotlara bakarak zamlarınızı tespit edebilirsiniz.

Tazminat ödemesinde ise aylık alıana derece esas alınmaktadır. Oran da % 50 olarak tespit edilmiştir.

Anılan Kararnamenin “III SAYILI CETVEL Diğer Tazminatlar” başlıklı cetvelin (G) bendinin(b) alt bendin 1 inci fıkrasında Bilgisayar İşletmeni, sayılmış ve % 50 tazminat belirlenmiştir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam