Askerlikten muaf olmak, memuriyete engel midir?

06/10/2012 17:48:00
Yazdır

Soru

Askerlikten muaflığın memur olacağım zaman etkisi olur mu? Detaylı bilgi verirseniz sevinirim...

"Görevini yapmaya engel." diye geçen memurluk şartlarındaki bu maddede kastedilen rahatsızlıkları belirtmenizi rica ederim teşekkür ederim selametle... Kolay gelsin

Cevap

Devlet Memuru olmanın genel ve özel şartları 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinde sayılmış bulunmaktadır. söz konusu 48 inci maddenin 6 fıkrasında “6. Askerlik durumu itibariyle;

a) Askerlikle ilgisi bulunmamak,

b) Askerlik çağına gelmemiş bulunmak,

c) Askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfa geçirilmiş olmak,"

denilmektedir. ve anılan maddenin 48 maddenin 7 inci fıkrasında da "7. 53 üncü madde hükümleri saklı kalmak kaydı ile görevini devamlı yapmasına engel olabilecek (…)(2) akıl hastalığı (…)(2) bulunmamak" ifadeleri yer almaktadır.

Genel olarak “…görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak" memuriyete engel teşkil etmektedir.

Memuriyete başlamadan önce alınacak raporda görevini devamlıı yapmasına mani olmadığı belirtilmesi halinde görev başlamanıza mani bir husus bulunmamaktadır. Hangi akıl hastalıklarının görevinizi devamlı yapılmasına mani olduğunu ancak Doktorlar tarafından bilinebilir.

Ayrıca yapılacak göreve göre de durum değişebilir. "Şu hastalığa tutulanlar memur olamaz" diye mevzuatta bir hastalık listesi bulunmamaktadır..

Askerden muaf olan kişinin askerlikle ilgisi bulunmadığından 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinin 6 fıkrasının (a) bendi uyarınca memuriyetine engel olmadığı değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam