14 Eylül'de ilişiğini kesen ve yeni kuruma atanan memurun 15 Ekim maaşı nasıl hesaplanır?

08/10/2012 09:13:00
Yazdır

Soru

Üniversite Hastanesinde 657 sayılı kanuna tabi Hemşire kadrosunda görev yapmakta iken, Kurumlar Arası İlk Atama ile MEB'e Sağlık/Hemşirelik alanından Öğretmen olarak atandım. Kurumum nakil evrakına maaş hakediş tarihimi 14 Ekim 2012 olarak yazarak 14 Eylül'de ilişiğimi kesti. Aynı gün başlayış yaptığım İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri de ilk ay maaşımın Kurumlar Arası İlk Atama olduğumdan eski Kurumumca yapıldığını ve Müdürlükçe 15 Ekim 2012 tarihinden itibaren maaşımın yapılmaya başlanacağı söylendi.
* 14 Eylül 2012 tarihi itibari ile Öğretmen olduğumdan, Hemşirelik unvanı üzerinden maaşımın ödenmesi doğru mudur?
Aradaki fark yeni Kurumumca ödenebilir mi?
* Harcırahımın eski Kurumumca ödenmesi gerektiği ve onlarla irtibata geçmem söylendi, şu durumda harcırahımı hangi kurum ödemelidir?
Teşekkür ederim.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun “Görev yeri değiştirilen memurların aylıkları” başlıklı 169 uncu maddesinde “Bulundukları yerden başka yerlerdeki görevlere nakledilen ve 62 nci maddede belirtilen süre içinde yeni görevlerinde işe başlayan memurlarla, yer değiştirme suretiyle başka kurumlara atanan memurların aylıkları, işe başladıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren yeni görev yerinde ödenir. Eski görev yerinde alınan aylıklar için kurumlar arasında herhangi bir hesaplaşma yapılmaz.”hükmü yer almaktadır.

Söz konusu hüküm uyarınca; kurumlar arası nakil olan devlet memurlarının maaşı, göreve başladıkları tarihi takip eden ay başından itibaren yeni kurumlarından ve atandıkları unvanda üzerinden ödenmesi gerekmektedir.

28/9/1988 tarihli ve 3472 sayılı Devlet Memurları İle Diğer Kamu Görevlilerinin Aylıklarının Ödeme Zamanının Değiştirilmesine Dair 9.9.1987 Tarih Ve 289 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Kabulüne Dair Kanun 1 inci fıkrasının son fıkrasında yer alan “Devlet memurları ile diğer kamu görevlilerine ilişkin kanunlarda yer alan "aybaşı" ibareleri "ayın 15'i" olarak uygulanır.” hükmü uyarınca 657 sayılı Kanunun da geçen Ay başı ibaresin her ayın 15 anlaşılır.

Diğer taraftan, Devlet memurlarına ödenecek harcırahlara ilişkin olarak 10/02/1954 tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Kanununun yürürlüğe konulmuş bulunmaktadır. Harcırah Kanunun10 uncu maddesinin 1 inci fıkrasında, yurt içinde veya yurt dışında görev yapmakta iken yurt içinde veya yurt dışındaki sürekli bir göreve naklen atanan memur ve hizmetlilere, yol masrafı, yevmiye, aile masrafı ve yer değiştirme masrafı verileceği hüküm altına alınmıştır.

6245 sayılı Kanunun “Harcırahın sureti tediyesi” başlıklı 57 nci maddesinde ise, “Harcırah hizmetin taallük ettiği kurum bütçesinden ödenir. 52 nci madde hükmü mahfuz kalmak şartiyle, ceza davalarında mezkür maddede yazılı yol masrafı ve tazminatların, işin ifasından evvel makbuz mukabilinde vezneye yatırılmasına imkan bulunmıyan hallerde, bunlar, bilahara mahküm olan veya haksız çıkan taraftan tahsil olunmak üzere, evvel emirde Adalet Vekaleti Bütçesinden ödenir. (1631 sayılı Askeri Muhakeme Usul Kanununun 281 inci maddesinin (A) fıkrası hükmü mahfuzdur.) Bir dava ve ihtilafın tetkiki sırasında, gerek alakalılardan birinin talebi ile olsun gerekse kurumun göstereceği lüzuma müstenit bulunsun, tahkik, tetkik, keşif, tebliğ gibi bir muamele için belediye hudutları iç ve dışında bir mahalle gönderilen 52 nci maddede yazılı olanlardan gayrı Adalet memurları ile diğer kimselere verilecek harcırah, bilahara haksız çıkan taraftan istirdat olunmak üzere evvel emirde alakalılardan talepte bulunan veya bunu ödemeye razı olandan alınır.”hükmü yer almaktadır. Anılan madde uyarınca harcırahın hizmetin taalluk ettiği kurum bütçesinden ödeneceği hüküm altına alınmıştır.

Danıştay 5. Dairesinin 21.12.1995 tarih,1993/4987 E. , 1995/4271 K. sayılı kararında “Harcırah Kanununda kurumlar arası nakil suretiyle bir başka yere atanan memurların harcırahının hangi kurum tarafından ödeneceği hususunda, herhangi bir hüküm bulunmamakta ise de, bu atama yoluyla memurun eski kurumuyla hukuki ve fiili irtibatının kesileceği, önceki kurumunda ifa ettiği kamu hizmetini bundan sonra yeni kurumunda sürdüreceği, dolayısıyla hizmetinden artık atandığı kurumun yararlanacağı açıktır. Ayrıca memurun harcırah kapsamında yer alan harcamalarının yeni kurumda göreve başlayabilmesi için yapıldığı hususu da dikkate alındığında harcırahın atandığı kurum tarafından ödenmesi hukuka ve hakkaniyet ilkesine uygun olacaktır.” hükmetmiş ve bu yönde verilen kararı onamıştır. Söz konusu Karar ve Sayıştay Temyiz Kurulunun 24.3.1989 gün ve D.21638, T.21749 sayılı kararında 6245 sayılı Kanunun 57. Maddesi uyarınca nakledilen memurun harcırahının yeni kurumunca ödenmesi yönündedir.

Bu çerçevede; Üniversite hastanesinden 14/09/2012 tarihinde ilişki kesip aynı gün yani 14/09/2012 tarihinde Milli Eğitim bakanlığında görev başlayan devlet memurunun aylığı başladığı günden sonraki aybaşı olan 15/09/2012 tarihinden itibaren Milli Eğitim bakanlığından yeni unvanı esas alınarak ödenmesi gerekir. Kurumca tesis edilen işlemde hukuka uyarlılık olmadığı değerlendirilmektedir.

Yeni atandığınız kurum göreve başladığınız tarihi takip eden aybaşından itibaren aylığınızı ödemeli eski kurumunuzda aylık yatırmış ise söz konuş aylık saymanlığa iade edilmelidir

Harcırahının da Danıştay 5. Dairesinin 21.12.1995 tarih,1993/4987 E. , 1995/4271 K. sayılı kararında ve Sayıştay Temyiz Kurulunun 24.3.1989 gün ve D.21638, T.21749 sayılı kararında çerçevesinde 6245 sayılı Kanunun 57. Maddesi uyarınca nakledilen memurun harcırahının yeni kurumunca ödenmesi gerektiği değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam