Lisans diploması alanlar başka bir önlisans bölümünü bitirirerek, KPSS’ye Önlisans düzeyinden girebilir mi?

08/10/2012 12:24:00
Yazdır

Soru

Öncelikle şimdiden teşekkür ederim.
Eğitim fakültesinden yeni mezun oldun. Şimdi Açık öğretimden iki yıllık bir bölüm okumak istiyorum. Ancak Lisans mezunu olduğum için ve bu sene ki Kpss de de lisans düzeyinde sınava girdiğim için iki yıl sonra Ön Lisanstan Kpss ye giremeyeceğimi söylüyorlar.
Bu konu hakkında bana bir bilgi verebilir misiniz.

Cevap

KPSS başvurularında objektif bir sınav uygulaması olması amacıyla “sınav başvurularının son günü itibariyle en üst öğrenim düzeyinden sınava başvurulması” kuralı esas alınmıştır.

Bu doğrultuda, KPSS Lisans Başvuru Kılavuzlarının 2.1 maddesinde “… KPSS Lisans’a son başvuru …. ……… tarihi itibarıyla lisans diploması almaya hak kazanmış adaylar önlisans veya ortaöğretim düzeyinde yapılacak sınava başvuramazlar.” ifadesine yer verilmiştir.

Ayrıca, ÖSYM başvurularında bir sonraki sınavda üst öğrenimden başvurularak adayın sistemdeki öğrenim düzeyi yükseltilebilir. Ancak, alt öğrenimden başvurularak sistemdeki öğrenim düzeyi düşürülemez ve ÖSYM sistemi bu başvuruyu engeller.

Buradan yola çıkarak, lisans mezunu olup da daha sonrasında önlisans diploması alanlardan

1- Daha önce sınava lisans düzeyinde başvuranların daha alt öğrenim düzeyinden (önlisans-lise) başvurmaları ÖSYM sistemi tarafından engellenir.

2- Daha önce sınava lisans düzeyinden başvurmamış olanların diploma sorgulaması, ÖSYM sistemi tarafından başvuru esnasında yapılamaz. Çünkü başvurularda adayların beyanı esas alınır. Ancak, üst öğrenim bitirdiği halde alt öğrenimden KPSS’ye başvuranların sınavları geçersizdir ve tespit edilmesi halinde cezai sorumluluk doğar.

Sonuç olarak, lisans diplomasına sahip olan adayların daha sonra önlisans diploması alarak KPSS’ye girmeleri mümkün değildir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam