Babam hep memur olarak çalıştı ama 4/c'li olarak görünüyor sistemde... Bir yanlışlık var mıdır?

09/10/2012 09:15:00
Yazdır

Soru

hayıılı günler sayın editör. bir konuda bilgilerine başvurmak istedim umarım yardımcı olursunuz.

benim babam tapu sicil müdürlüğünden müdür yardımcısı olarak 15/03/2001 senesinde 27 yıl 11 ay hizmet ile emekli olmuş bulunmaktadır.

kendisi 30/12/1974 senesinde işe tapu sicil muhafızlığına arşiv memuru olarak göreve başlamış ve 1978 yılında 21720 sicil no ile kadro almış bulunmaktadır.

bir çok il ve ilçede müdürlük yapmış enson olarak bilecik ilinde müdür yrdımcısı olarak emekli olmuş bulunmaktadır.

şimdi merak ettiğimiz şu. edevlet olarak giriş yaptığımızda babamın 4c olarak emekli olduğunu görmekteyiz. babam bu güne kadar hiçbir sözleşme imzalama yada yenileme yapmamış. ben 4c li değilim 657 tabi kadrolu memurum diyor. şuanki aldığı emekli maaşı 1107 tl olup kendisinin kayın biraderi yani benim dayım aynı kurumda ve babamın bizzat hizmetlisi olarak yani odacı görevinden emekli olmuş ve babamdan daha fazla emekli maaşı almaktadır.

merak ettiğimiz burda bir yanlışlık yapılmış olabilirmi.

babam, kesinlikle sözleşme imzalamadım, yenileme yapmadım, dairenin yetkili müdür bendim benim bilgim dışında böyle bir sözleşme olması durumu yok. ben 4c olarak emeklimi edildim yanlışlık yapılmış olabilir diyor.

sizden bu konuda yardım etmenizi affınıza sığınarak talep ediyoruz.

Cevap

İki adet 4/C tanımlaması bulunmaktadır. Birincisi 657'e göre 4/C'dir. Bunlar devlet memuru olmayan, tamamen SSK'lı olanlardır. İkincisi ise emeklilik açısındandır. Emeklilik açısından memur olanlar 5510'a tabi 4/c'li olarak değerlendirilmektedir. Bu tanımlama statüleri değiştirmemekte, kişiler yine devlet memuru olarak kabul edilmektedir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak görev yapanlar, görev yaptıkları süre zarfında 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununa bağlıdır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununda, devlet memurlarının tahsil durumları itibariyle hangi derece ve kademeden göreve başlayacakları, hangi derece ve kademeye kadar yükselebilecekleri ve tahsil durumları itibariyle ek göstergeleri belirlenmiştir.

5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu dikkate alınarak emekli aylığı bağlanması sırasında,

- Tahsil durumlarına göre derece ve kademeleri,

- Ek göstergeleri,

- Kıdem aylığı göstergesi,

- Taban aylığı göstergesi,

- Ek gösterge rakamı üzerinden eklenilen % oranı,

Esas alınmaktadır.

Devlet memuru emeklisine en az ödenen aylık Temmuz 2012 memur maaş katsayısı üzerinden 1084 TL2dir.

İlkokul, ortaokul ve lise mezunu olan devlet memurlarından, odacı, memur, şef, müdür yardımcısı, müdür olanlardan 25 yıl hizmet süreleri olanların emekli aylık tutarları en az 1084 TL'dir.

Memurluk hizmet süresi fazla olanlar ise az hizmeti olanlara nazaran emekli aylık tutarları biraz daha fazla olabilmektedir.

Sonuç değerlendirmemiz;

5510 sayılı Kanun sonrasında devlet memurları, emeklileri, dul ve yetim aylığı alanların tamamı 4 c li olarak tanımlandıklarından, bir yanlışlığın olmadığını; emekli aylığı tutarının da doğru olabileceğini, değerlendirmekteyiz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam