Fen Edebiyat matematik mezunları, İstatikçi kadrosuna başvurabilir mi?

17/10/2012 09:03:00
Yazdır

Soru

İyi Günler benim sorum şu: Üniversitede memur olarak görev yapmaktayım. Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü mezunum. Üniversitemizde istatistikçi ve uzman kadroları bulunmamaktadır. Eğer ki istatistikçi kadrosu olsaydı ben bir matematik bölümü mezunu olarak o kadroya başvuruda bulunabilir miydim? Ya da görevde yükselme de başvurabilir miyim şimdiden yanıtlarınız için teşekkür ederim.

Cevap

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik 18/4/1999 tarih ve 23670 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.

Üniversite personelinin görevde yükselmesi veya unvan değişikliği niteliğindeki atamalarının nasıl olacağı hakkında, fikir beyan edebilmek için ise "Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği"ne bakmak gerekmektedir.

Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği

Anılan Yönetmeliğin Tanımlar Başlıklı 4 üncü maddesinde ?Unvan Değişikliği: En az ortaöğretim düzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin görevlere yapılan atamaları,

Unvan Değişikliği Sınavı: En az ortaöğretim düzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin görevlere atanacakların tabi tutulacağı yazılı sınavı,?ifadeleri yer almaktadır.

Mezkur Yönetmeliğin 5 inci maddesinin Unvan değişikliğine tabi kadrolar başlıklı üçüncü fıkrası ?Unvan değişikliğine tabi kadrolar:

Mühendis, Mimar, Şehir Plancısı, Bölge Plancısı, Avukat, Jeolog, Hidrobiyolog, Hidrolog, Jeomorfolog, Fizikçi, Matematikçi, İstatistikçi, Yöneylemci, Ekonomist, Kimyager, Heykeltıraş, Arkeolog, Astronom, Kaptan, Veteriner, Sosyal Çalışmacı, Biyolog, Psikolog, Sosyolog, Bakteriyolog, Fizyoterapist, Diyetisyen, Pedagog, Çocuk Gelişimcisi, Sağlık Fizikçisi, Kütüphaneci, Mütercim, Antrenör, Öğretmen, Kameraman, Sinema TV Uygulayıcısı, Programcı, Sağlık Teknikeri, Odyometri Teknikeri, Tıbbi Teknolog, Tekniker, Teknik Ressam, Grafiker, Resteratör, Teknisyen, Rasatçı, Ressam, Makinist, Matbaacı, Gemi Adamı, Fotoğrafçı, Dekoratör, Desinatör, Çocuk Eğitimcisi, İmam, Hemşire, Sağlık Memuru, Ebe, Laborant, Hayvan Sağlığı Memuru, Sağlık Teknisyeni, VeterinerSağlık Teknisyeni.? olarak belirlenmiştir.

Söz konusu Yönetmeliğin ?Unvan değişikliğine tabi kadrolara yapılacak atamalarda aranacak özel şartlar? başlıklı 10 uncu maddesinin (?b) bendinde ?Mühendis, Mimar, Şehir Plancısı, Bölge Plancısı, Jeolog, Hidrobiyolog, Hidrolog, Jeomorfolog, Fizikçi, Matematikçi, İstatistikçi, Yöneylemci, Ekonomist, Kimyager, Heykeltıraş, Arkeolog, Astronom, Kaptan, Veteriner, Sosyal Çalışmacı, Biyolog, Psikolog, Sosyolog, Bakteriyolog, Fizyoterapist, Diyetisyen, Pedagog, Çocuk Gelişimcisi, Sağlık Fizikçisi kadrolarına atanabilmek için;

1) Fakülte veya yüksekokulların ilgili bölümlerinden mezun olmak.? gerektiği belirtilmektedir.

Üniversite personeliyle ilgili görevde yükselme yönetmeliği değişti

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun değişik 43 üncü maddesinin (b) fıkrasında ?Aynı meslek ve bilim dallarında, eğitim - öğretim yapan üniversitelerde, eğitim - öğretim, metod, kapsam, öğretim süresi ve yıl içindeki değerlendirme esasları bakımından eşdeğer olması ve öğrenimden sonra kazanılan unvanların aynı ve elde edilen hakların eşdeğer sayılması hususu Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine; öğretmen yetiştiren birimler için belirtilen esasların tespiti Milli Eğitim Bakanlığı ile de işbirliği yapılarak, Yükseköğretim Kurulunca düzenlenir.? hükmü yer almaktadır

02.04.1990 tarihli Yükseköğretim Kurulu Kararı ile Fen veya Fen-Ed. Fakültelerinin İstatistik Bölümü mezunlarının İstatistikçi unvanını kullanabileceklerine karar vermiştir.

06.05.1987 tarihli Yükseköğretim Kurulu Kararı ile Fen Dallarının Matematik bölümünden mezun olanların ?Matematikçi? unvanı kullanabileceklerine karar verilmiştir.

Yükseköğrenim Mezunlarının Aldıkları Unvanlar

Devlet personel görüşü

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;

1-Olmayan kadro için Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı yapılamaz.

2-Üniversitelerin Fen-Edebiyat Fakültelerinin matematik bölümü mezunları matematikçi unvanını ihraz etmeleri sebebiyle istatistikçi kadroları için unvan değişikliği sınavlarına girmeleri mümkün bulunmamaktadır.

3-Üniversitelerin Fen-Edebiyat Fakültelerinin matematik bölümü mezunları matematikçi unvanını ihraz etmeleri sebebiyle Matematikçi kadroları için unvan değişikliği sınavlarına girmeleri mümkün bulunmaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam