Düğünde takılan altın ve takıların beyan edilmesi

30/10/2012 07:28:00
Yazdır

Soru

Rahatsız ediyorum kusura bakmayın, ….. cezaevinde 4B li olarak çalışmaya başladım 4 ay bitti işe başlarken mal beyannamesi doldurduğumda üzerimde taşınır taşınmaz para pul alacak verecek yoktu bu şekilde bildirdim. Babam düğünümde takılan altın ve parayı almıştı borçlardan dolayı ama benden borç olarak almadı geri vereceği de belli değildi bu yüzden beyannameyi boş olarak verdim. Şimdi sağ olsun aldığı para ve takıları verdi. Bende bir miktarına araba aldım, kalanına da altın aldım çalıştığım birime bildirmek istedim. oradaki memur bu para nerden geldi diye sordu. Durumu anlattım. O zaman baban bir dilekçe yazsın oğluma şu kadar parayı hibe ettim şeklinde sonra tekrardan beyanname dolduralım dedi.

Şimdiden çok teşekkürler...

Cevap

3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu

3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu hükmü uyarınca yürürlüğe 10.8.1990 tarih ve 90/748 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı konulan Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmelik 15.11.1990 tarih ve 20696 sayılı Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe konulmaktadır.

Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmelik

Mezkur Yönetmeliğin “Mal bildiriminin konusu” başlıklı 8 inci maddesinde “3 üncü maddede sayılanların kendilerine, eşlerine ve velayetleri altındaki çocuklarına ait bulunan;

a) Taşınmaz malları (arsa ve yapı kooperatif hisseleri dahil),

b) Kendilerine aylık ödenenler, net aylık tutarının beş katından; aylık ödenmeyenler ise Genel İdare Hizmetleri sınıfında birinci derecenin birinci kademesindeki şube müdürüne ödenen net aylığın beş katından fazla değer ve tutarındaki;

1) Para ve para hükmündeki kıymetli kağıtları,

2) Hisse senedi ve tahvilleri,

3) Altın ve mücevheratı,

4) Her türlü kara, deniz ve hava taşıt araçları, traktör, biçer-döver, harman makinası ve diğer ziraat makinaları, inşaat ve iş makinaları, hayvanlar, koleksiyon ve ev eşyaları ile diğer taşınır malları,

5) Hakları,

6) Alacakları,

7) Borçları,

8) Gelirleri,

mal bildirimine konu teşkil eder. (b) bendinde belirtilen mal, hak, alacak, borç ve gelirlerin ayrı ayrı toplam değerleri tek kalem halinde gösterilir.

Mallar, mal bildirimi tarihindeki değerleri esas alınmak suretiyle beyan olunur.

Genel İdare Hizmetleri sınıfında birinci derecenin birinci kademesindeki şube müdürüne ödenen her türlü zam ve tazminatlar dahil net aylık miktarı, aylıklara uygulanan katsayının belirlenmesini müteakip Maliye ve Gümrük Bakanlığınca tesbit ve ilan olunur.” hükmü yer almaktadır. Mezkur hüküm uyarınca Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünce 10.01.2012 tarihli ve 274 sayılı Özlük hakları ve diğer ödemeler genelgesi yayımlanmıştır.

BUMKO'dan özlük hakları ve diğer ödemeler genelgesi

Söz konusu Genelgenin 6 ıncı fıkrasında “19/4/1990 tarihli ve 3628 sayılı Kanun uyarınca yürürlüğe konulan Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmeliğin 8 inci maddesi uyarınca Bakanlığımızca ilan edilmesi gereken genel idare hizmetleri sınıfında birinci derecenin birinci kademesindeki şube müdürüne ödenen her türlü zam ve tazminatlar dahil net aylık tutarı, 15/1/2012 tarihi itibarıyla 2.744,99 TL’dir.” hükmü yer almaktadır.

Memur, krediyle aldığı aracı bir ay içinde bildirmek zorunda

Mal bildiriminde bulunmamaya verilen disiplin cezası Anayasa'ya aykırı değil

Ne kadarlık bir borç veya alacak da, ek mal bildirimi verilmelidir?

Borç alarak TOKİ'den ev alanlar, mal bildirimini nasıl yapmalı?

Ev satın alan memur, lojmanı boşaltmak zorunda mıdır?

Yukarıda yer verilen açıklamalar uyarınca;

1-Devlet Memurları sonu 0-5 yıllarda genel olarak mal beyanında bulunmaları gerekmektedir.

2- Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünce 10.01.2012 tarihli ve 274 sayılı Özlük hakları ve diğer ödemeler genelgesi ile Devlet memurlarından borçlananların borçlanma miktarları 1 derece şube müdürlerinin 2012 yılı Ocak itibariyle 2,744,99 tl olarak ek ödeme miktarı dahil olarak belirlenmiş bulunmaktadır.

3- Devlet memurlarından 2012 yılı için yaklaşık (2744,99*5=13,724,95) 13,724,95.tl alacak ve borçları olanların söz konusu alacak ve borçlarını ek mal bildirimi ile bildirmeleri gerekmektedir.

4-Düğünde takılan takılar veya düğün sebebiyle borçlanılması halinde 13.724 geçen borç, alacak ve altın takılar için ek mal bildiriminde bulunulması gerekmektedir.

5-Ek mal bildirim süresi 1 aydır.

6- Zamanında mal bildiriminde bulunulmamasının disiplin cezası ile cezalandırılması mümkün bulunmaktadır.

6-Ödenmeme ihtimali olan alacaklarında mal bildiriminde beyan edilmesi gerektiği değerlendirilmektedir.

7- Mal hibe yolu ile edinilmiş ise hibe edenin bunu yazı ile beyan etmesi gerekmektedir. Standart bir dilekçeye gerek bulunmamaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam