Bir memur, iki farklı kurumdan ek ders ücreti alabilir mi?

10/11/2012 09:48:00
Yazdır

Soru

Bir din görevlisiyim(İmam-Hatip) Hem diyanette hem de Milli Eğitimde ek derslere girmekteyim.

Her iki kurumdan da ayrı ayrı ek ders ücreti alabilir miyim?

Saatler kesinlikle çakışmamakta farklı saatlerde dersler yapılmaktadır.

Cevap

657 sayılı Devlet Mamurları Kanunun Ders Görevi başlıklı 89 uncu maddesinde "Her derecedeki eğitim ve öğretim kurumları ile Üniversite ve Akademi (Askeri Akademiler dahil), okul, kurs veya yaygın eğitim yapan kurumlarda ve benzeri kuruluşlarda öğretmen veya öğretim üyesi bulunmaması halinde öğretmenlere, öğretim üyelerine veya diğer memurlara veyahut açıktan atanacaklara ücret ile ek ders görevi verilebilir.

Ücretle okutulacak ders saatlerinin sayısı, ders görevi alacakların nitelikleri ve diğer hususlar ilgili Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulunun kararı ile tespit olunur.."denilmektedir.

Söz konusu hüküm uyarınca Devlet memurlarına kendi kurumlarında veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarında ders görevi verilmesi mümkün bulunmaktadır. Ek ders görevi yalnız bir kurumda verilmesi yönünde bir düzenleme yer almamaktadır.

Diğer taraftan, 657 sayılı Kanunun “Ders ve konferans ücretleri” 176 maddesinde “Bu Kanunun 89 uncu maddesine göre kendilerine ders görevi verilenlere, ders saati başına gündüz öğretimi için 140, örgün ve yaygın eğitim kurumlarında yarıyıl ve yaz tatillerinde, cumartesi ve pazar günleri ile saat 18.00'den sonra başlayan öğretim faaliyetleri için 150 gösterge rakamının bu Kanuna göre belirlenen aylık katsayısı ile çarpımından oluşan miktar üzerinden ek ders ücreti ödenir.

Bu ücretler, özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitim ve öğretim gördüğü kurumlarda görevli öğretmen ve yöneticiler ile bu öğrencilere yönelik olarak açılan özel sınıf öğretmenlerine ve cezaevlerinde görevli öğretmenlere % 25 fazlasıyla ödenir.

Bu madde kapsamında ücretle ders vermek üzere yükseköğretim kurumlarından görevlendirilen öğretim elemanlarına 2914 sayılı Kanun hükümlerine göre ek ders ücreti ödenir.

Konferans ücreti her yıl bütçe kanunlarında gösterilir.” hükmü yer almaktadır

2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu, Resmi Gazetede

2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ve ekleri

Bütçe Kanunun ve eki cetvelde de bir sınırlama yer almamaktadır.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; Hem Milli Eğitim Bakanlığı hem de Diyanet İşleri Başkanlığında ek ders görevi almanıza mani bir husus bulunmamaktadır

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam