Belediyedeki güvenlik görevlisinin fazla mesaisi

29/11/2012 17:45:00
Yazdır

Soru

Ben belediyede 5188 sayılı kanuna tabi kadrolu güvenlik görevlisi olarak çalışmaktayım.2013 yılı merkezi bütçede bizlere verilen fazla çalışma ücretleri bu yıl kaldırıldı. Yılbaşından itibaren bizler fazla çalışma ücreti alamayacağız. bu durumda bizlerin vardiyalı çalışması nasıl olacak kurum bizi vardiyalı çalıştırabilir mi? yoksa diğer devlet memurları gibi haftalık 40 saat mi çalıştıracak? Vardiyalı çalıştırmak için bizleri vardiyaya koyar mı? Koyarsa bu durumda bizlerin çalışma ücreti olur mu? Bu konuda bilgi vermenizi istiyorum saygılarımla

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 99 uncu maddesinde “Memurların haftalık çalışma süresi genel olarak 40 saattir.

Bu süre Cumartesi ve Pazar günleri tatil olmak üzere düzenlenir.

Ancak özel kanunlarla yahut bu kanuna veya özel kanunlara dayanılarak çıkarılacak tüzük ve yönetmeliklerle, kurumların ve hizmetlerin özellikleri dikkate alınmak suretiyle farklı çalışma süreleri tespit olunabilir.

Bakanlar Kurulu, yurt dışı kuruluşlarda hizmetin gerektirdiği hallerde, hafta tatilini Cumartesi ve Pazardan başka günler olarak tespit edebilir.” ve “Günlük çalışma saatlerinin tesbiti” başlıklı 6111 sayılı Kanunun ile değişik 100 üncü maddesinde “Günlük çalışmanın başlama ve bitme saatleri ile öğle dinlenme süresi, bölgelerin ve hizmetin özelliklerine göre merkezde Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca, illerde valiler tarafından tesbit olunur.

Ancak özürlüler için; özür durumu, hizmet gerekleri, iklim ve ulaşım şartları göz önünde bulundurulmak suretiyle günlük çalışmanın başlama ve bitiş saatleri ile öğle dinlenme süreleri merkezde üst yönetici, taşrada mülki amirlerce farklı belirlenebilir.

Memurların yürüttükleri hizmetin özelliklerine göre, bu madde uyarınca tespit edilen çalışma saat ve süreleri ile görev yerlerine bağlı olmaksızın çalışabilmeleri mümkündür. Bu hususa ilişkin usûl ve esaslar, Devlet Personel Başkanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenir.”hükümleri bulunmaktadır.

Anılan hüküm uyarınca 6/12/1982 tarihli ve 8/5752 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile merkezde günlük çalışma saatlerinin tesbit edilmiştir. Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararında öğle yemek arası dinleme süresi 1 saat olarak belirlenmiştir.

Merkezdeki kurumların çalışma saatleri yeniden düzenlendi

Merkezde Günlük Çalışma Saatlerinin Tespitine İlişkin Karar yine değişti

657 sayılı Kanunun “Günün 24 saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışma saat ve usulünün tesbiti” başlıklı 6111 sayılı Kanun ile değişik 101 inci maddesinde “Günün yirmidört saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışan Devlet memurlarının çalışma saat ve şekilleri kurumlarınca düzenlenir.

Ancak, kadın memurlara; tabip raporunda belirtilmesi hâlinde hamileliğin yirmidördüncü haftasından önce ve her hâlde hamileliğin yirmidördüncü haftasından itibaren ve doğumdan sonraki bir yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez. Özürlü memurlara da isteği dışında gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez.”denilmektedir.

Ayrıca, 657 sayılı Kanunun “Fazla çalışma ücreti” başıklı 178 inci maddesinde “A) 99 ve 100 üncü maddeler hükümleri uyarınca tespit olunan günlük çalışma saatleri dışında;

a) Salgın hastalık ve tabii afetler gibi olağanüstü hallerin olması (Bu hallerin devamı süresince),

b) Fabrika, atelye, şantiye, işletme gibi yerlerde İş Kanununa tabi olarak işçi çalıştıran kurumlarca hizmetin gereği olarak işçi ile birlikte çalışma saatleri ve günü dışında çalışmanın zorunlu bulunması,

hallerine münhasır olmak üzere, yapılan fazla çalışmalar ücretle karşılanır.

Yukarıda sayılan hallerde yaptırılacak fazla çalışmanın süresi ve saat başına ödenecek ücret Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenir

B) Kurumlar gerektiği takdirde personelini günlük çalışma saatleri dışında fazla çalışma ücreti vermeksizin çaıştırabilirler. Bu durumda personele yaptırılacak fazla çalışmanın her sekiz saati için bir gün hesabı ile izin verilir. Ancak, bu suretle verilecek iznin en çok on günlük kısmı yıllık izinle birleştirilerek yılı içinde kullandırılabilir.

Fazla çalışmanın uygulama esas ve usulleri Devlet Personel Başkanlığı ile Maliye Bakanlığınca müştereken belirlenir.

Milli İstihbarat Teşkilatı mensuplarına ödenecek fazla çalışma ücretleri ve diğer hususlar Başbakan tarafından onaylanacak bir talimatla tesbit edilir.”hükmü bulunmaktadır.

Yukarıda yer verilen hükümler uyarınca;

-Koruma güvenlik hizmetinin günün 24 saatinde devamlılık gösteren hizmetlerden olduğunda ihtilaf bulunmamaktadır.

-6111 sayılı Kanun ile yapılan değişiklik ile günün yirmidört saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışan Devlet memurlarının çalışma saat ve şekilleri kurumlarınca düzenlenmektedir. Vardiyalı çalışma Kurumunuzca (Belediye Başkanlığınca) hizmetin ifası dikkate alınmak suretiyle düzenlenmelidir.

-Devlet Memurlarının haftalık çalışma saatleri 40 saattir.

-2012 Bütçe Kanununda maktu fazla çalışma ücretleri kaldırılması halinde mevzuat gereğince 40 saatten fazla çalışma yaptırılması durumunda 657 sayılı Kanunun178 inci maddesi hükmü uyarınca ücret veya izin verilmesi mümkün bulunmaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam