Zabıt katibinin özel sektördeki hizmetleri​nin, kazanılmış hak aylığında değerlendi​rilmesi

02/12/2012 01:43:00
Yazdır

Soru

1998 yılında başlayan yaklaşık 1 aylık ve 2002-2006 yılları arasında da yaklaşık 1320 günlük sigortalı hizmetim var.

2006 yılından bu yana da zabıt kâtibi olarak çalışmaktayım.

Üniversiteyi 2010 yılında bitirdim.

Dolayısıyla sigortalı olarak çalıştığım dönemlerde üniversite değil lise mezunu olarak çalıştım. Ancak şu an memurum ve üniversite mezunuyum.

sigortalı hizmetlerimin 3/4 ünün memuriyet hizmetinden sayılması gerekmiyor mu?

Sonuçta sigortalı olarak çalışırken ilkokul mezunu bir insan üst düzey bir görevde çalıştırılabilir ya da üniversite mezunu bir insan da alt görevlerde çalıştırılabilir. Bu çalıştığın yerle ilgili bir durum.

Bununla ilgili yapabileceğim nedir? Yardımcı olursanız sevinirim.

Şimdiden teşekkürler.

Cevap

Devlet memurlarının memuriyete girmeden ya da memurluktan ayrılarak özel sektörde veya serbest olarak yapmış olduğu hizmetlerinin kazanılmış hak aylık derece kademesinde değerlendirilmesi için yasal düzenleme bulunması gerekmektedir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun “Tesis edilen sınıflar” başlıklı değişik 36 ncı maddesinde hizmet sınıfları sayılmış ve devlet memurlarının memuriyete girmeden ya da memurluktan ayrılarak yapmış olduğu hizmetlerinin kazanılmış hak aylık derece kademesinde ne şekilde değerlendirileceğine ilişkin hükümlere yer verilmiştir.

Memuriyet dışında geçen hizmetlerin değerlendirilmesi, 657 sayılı Kanunun 36/C maddesinde açıklanmıştır. Buna göre memuriyet dışındaki sürelerin değerlendirilmesi hizmet sınıfına göre değişmektedir. 657 sayılı Kanunun 36/C maddesine göre memuriyet dışındaki serbest olarak çalışılan veya resmi ve özel sektörde geçen süreler, Teknik Hizmetler, Sağlık Hizmetleri, Avukatlık Hizmetleri sınıfları ile Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında ve basınla ilgili kadrolarda çalışanlar için değerlendirilirken, aynı süreler Genel İdare Hizmetleri Sınıfında çalışan memurlar açısından değerlendirilmemektedir.

Memuriyet Dışındaki Hizmetlerin Değerlendirilmesi

Yukarıda yer verilen açıklamalar uyarınca;

1-Memurların özel sektör ve serbest çalıştıkları sürelerin değerlendirilmesi kanuni düzenlemeye bağlıdır.

2- Genel İdare Hizmetleri Sınıfında çalışan memurların memuriyet dışı hizmetleri genel olarak değerlendirilmemektedir.

3- Zabıt Katipliği Genel İdare Hizmetleri sınıfında yer almaktadır. Bu sebeple zabıt katipliğinden önce özel sektördeki hizmetlerinizin kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam