DOKAP personeli KPSS ile nasıl nakil olabilir?

16/12/2013 00:39:00
Yazdır

Soru

Hocam merhabalar,
Ben 2013/2 ile DOKAP Giresun a uzman kadrosuyla atandım, çevre mühendisiyim. Atandıktan sonra kurumu aradım ama üzücü bir haber aldım. Uzman kadroları değişik değişikmiş. Ben genelde halk arasında bilinen uzman genel kültürüyle biliyordum. Ancak GİH ve TH uzmanlıkları varmış, net olmamakla beraber ben GİH uzman kadrosuyla yerleştirilmişim. Doğal olarak bir muh. devlet kurumunda 3000 civarlarında maaş alırken benim maaşım 2000 civarlarındaymış,
Merak ettiğim sorunlarım şunlar hocam
Benim uzmanlığım nedir, gih mi th mi?
Ayrıca bu atandığım kurumda, mühendislik kadrolarına geçebilme sınavları var mı? Ya da buna benzer durumlar mevcut mu kamuda,
Eğer gih sem, bu unvanın dezavantajları çok duydum, yüzeysel bilgi alabilir miyim sizden,
Son olarak, ben 2014 KPSS ye hazırlanmayı düşünüyorum, diyelim güzel puan aldım, tercih yapıp bir kuruma yerleştiğimde, direk göreve başlayabiliyor muyum, yoksa birkaç ay önce istifa etmem gerekiyor mu
Bu sorularımı kuruma sormadım, çünkü yüz yüze bakacağım insanlarla ileride nasıl bir seviyede iletişim halinde olacağımı bilemediğim için sormak istemedim, lütfen yardımcı olun hocam, iyi çalışmalar

Cevap

3/6/2011 tarihli ve 642 sayılı Doğu Anadolu Projesi, Doğu Karadeniz Projesi Ve Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlıklarının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Doğu Anadolu Projesi, Doğu Karadeniz Projesi ve Konya Ovası Projesinin uygulamalarını yerinde koordine etmek ve bu kalkınma projelerinin uygulandığı illerdeki yatırımların gerektirdiği araştırma, planlama, programlama, projelendirme, izleme, değerlendirme ve koordinasyon hizmetlerinin yerine getirilmesi suretiyle bu projelerin kapsadığı bölgelerin kalkınmasını hızlandırmak üzere, Kalkınma Bakanlığına bağlı ve tüzel kişiliğe sahip,
a) Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi,
b) Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi,
c) Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi,
başkanlıklarının kuruluş, görev, yetki ve sorumluluklarını düzenlenmiştir.

642 sayılı KHK nin "Personel" başlıklı 5 inci maddesinde
"(1) Başkanlıkların personeli 657 sayılı Kanuna tâbidir.
(2) (Mülga: 11/10/2011-KHK-666/1 md.)
(3) Ayrıca, özel bilgi ve ihtisası gerektiren konularda kadro aranmaksızın ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılması hakkındaki hükümlerine bağlı olmaksızın yerli ve yabancı uzmanlar Başkanlıklarda sözleşmeli olarak çalıştırılabilir. Bunlar 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılır. (Ek cümle: 8/8/2011-KHK-649/38 md.) Bunlara ödenecek ücretin net tutarı, birinci dereceli Uzmana ödenen aylık ortalama net tutarı aşmamak üzere Kalkınma Bakanı tarafından tespit edilir.
(4) (…)(1) üçüncü fıkralara göre çalıştırılacakların sözleşme usûl ve esasları, ücret miktarı, her çeşit ödemeleri ve üçüncü fıkrada belirtilen personelin atama usûl ve esasları ile personele ilişkin diğer hususlar Bakanlar Kurulunca tespit edilir.(1)
(5) 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I) sayılı cetvelde yer alan genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, (II) sayılı cetvelde yer alan özel bütçeli idareler, iktisadî devlet teşekkülleri ve kamu iktisadî kuruluşları ile bunlara bağlı kuruluşlar ve müesseselerde çalışanlar, yedinci fıkrada belirtilen nitelikleri taşımak kaydıyla, Başkanlıklarda sözleşmeli olarak istihdam edilebilir. Başkanlıkların bu konudaki talepleri, ilgili kurum ve kuruluşlarca öncelikle sonuçlandırılır. Bu personel ilgili kurumundan aylıksız izinli sayılır. İzinli oldukları sürece memuriyetleri ile ilgili özlük hakları devam ettiği gibi, bu süreler terfi ve emekliliklerinde hesaba katılır. Terfileri başkaca bir işleme gerek kalmaksızın süresinde yapılır.
(6) Ayrıca, beşinci fıkrada belirtilen kurumlarda görevli personel; aylık, ödenek, her türlü zam ve tazminatlar ile diğer malî, sosyal hak ve yardımları kurumlarınca ödenmek kaydıyla geçici olarak Başkanlıklarda görevlendirilebilir.
(7) (Ek: 8/8/2011-KHK-649/38 md.) Başkanlıklarda bu maddede belirtilen usullere göre çalıştırılacak uzman personel; en az dört yıllık fakülte ya da yüksekokullardan veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından en az lisans düzeyinde mezun olanlar arasından istihdam edilir."
hükmü bulunmaktadır.

Bilindiği üzere 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "Memurların bir kurumdan diğerine nakilleri" başlıklı 74 üncü maddesinde "Memurların bu Kanuna tabi kurumlar arasında, kurumların muvafakatı ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle, bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan, bir kadroya nakilleri mümkündür. Kazanılmış hak derecelerinin altındaki derecelere atanabilmeleri için ise atanacakları kadro derecesi ile kazanılmış hak dereceleri arasındaki farkın 3 dereceden çok olmaması ve memurların isteği de şarttır.
Aşağı dereceye atananların 68 inci maddede yazılı süre kaydı aranmaksızın eski derecelerine tekrar atanmaları caizdir.
Kazanılmış hak derecelerinden aşağı derecelere atananların aylık derece ve kademeleri genel hükümlere göre tespit edilmekle beraber, atandıkları bu derecelerde geçirdikleri süreler (kesenek ve karşılık farklarının kendileri tarafından her ay T.C. Emekli Sandığına gönderilmesini kabul etmeleri şartiyle) emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir.
13/12/1960 tarihli ve 160 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamına giren kurumlarla bu Kanuna tabi kurumlar arasındaki nakillerde de yukarıdaki hükümler uygulanır. Aynı kanunun 4 üncü maddesi kapsamına giren kurumlarda çalışıp 657 sayılı Kanuna tabi olmayan personelden, hizmete giriş dereceleri 36 ncı madde ile tespit edilen giriş derecelerinin üzerinde olanların ilk ilerleme ve yükselmeleri için kanuni bekleme sürelerine yukarıda yazılı dereceler arasındaki sürelere tekabül eden süre kadar ilave edilir.
"hükmü yer almaktadır.


Yukarıda yer verilen hükümler uyarınca;

1-Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi başkanlığı personeli 657 sayılı DMK tabidir

2- Kalkınma İdaresi başkanlığında 642 sayılı KHK 5 inci maddesi 3 üncü fıkrası uyarınca Sözleşmeli statüde de personel istihdam edilebilmektedir.

3-Burada görevli uzmanlar Kariyer uzmanlık değildir.

4-Burada görevli uzmanların kadroları GİH sınıfında ihdas edilmiştir.

5-KPSS ile bir yere yerleştirilmeniz halinde memur kadrosunda çalışıyor iseniz 657 sayılı Kanunun 74 üncü maddesi hükmü uyarınca muvafakat ile nakliniz mümkündür.

6-Memur kadrosunda değilseniz istifa ederek memur veya farklı bir statüye geçmeniz mümkün bulunmaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam