Unvan değişikliği sınavında 70 in altında başarı puanı belirlenebilir mi?

29/01/2014 00:27:00
Yazdır

Soru

Merhabalar Memurlarnet.
Ben tekniker kadrosunda çalışıyorum. Yalnız inşaat mühendisiyim bu sene 6 yıl aradan sonra bir unvan değişikliği sınavı yaptı. Tabii ki bizlerde gece gündüz sınava girmek için hazırlandık. (sanki yeniden mühendislik diploması alacağız ya). Biz 6 kişi inşaat mühendisi sınava girdik. İnşaat mühendisi olarak 6 boş kadro verdi tabi ki herhalde gireceğiz diye bekliyoruz yani kazanırız dedik. (6' ya 6 verince). Yalnız hiçbirimizde kazanamadık sınavı zorluğundan dolayı, yani yönetmelik gereği 70 barajı koymuşlar bizlerde bu barajı geçemedik malesef. Benim diyeceğim bizim görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliğinde
madde11) görevde yükselme sınavı için 70 ve üzeri alanlar başarı sırasına göre atanırlar.
madde12) unvan değişikliği sınavı için başarı sırasına göre boş kadrolara yerleştirilir diye açık metin var burada unvan değişikliği için taban puan 70 alınmamış acaba diyorum bu madde12 den mahkeme yoluna başvurabilir miyiz?
Diğer kurumlar unvanı kazanamayanlar için bağıl not sistemini uygulamış sırf boş kadro kalmasın diye bizim kurum belli bir kalıbın içinden çıkamıyor tabi ki.
Bir de bizim unvan değişikliği sınavını GAZİSEM'e hazırlatmışlar. Yani GAZİSEM yaptı (daha önceki sınavları da MEB'e yaptırmışlar tabi ki onlar daha kolay sormuşlar). GAZİSEM'de öyle bir sorular hazırlamış ki inşaat mühendisleri hiçbirimizde kazanamadık. GAZİSEMin Ankara büyükşehir belediyesine yaptığı sorular verdiği ders notlarındaki soruların cevapları ile birebir aynı, bize sorduğu sorular ise bayağı bir zordu şimdi soruyorum bu nasıl bir adalet size her iki kurumun sorularını göndereyim birde siz yapın yorumu.
Sizden isteğim şu anda hükümet torba kadro hazırlıyor, bu torba kadroda bizlere de unvanın verilmesi için yada hiç yoktan bir defaya mahsus olsa da unvanlarımızın verilmesi için gerekli yazılar yazılarak bakanlara milletvekillerine ulaştırmanız. Bizler ulaşamıyoruz ne kadar BİMER'e yazsak ta geri bizim kuruma geliyor. tabiki memur sendikası da hiçbir işe yaramıyor bu konuda siz basın olarak daha iyi ilgileniyorsunuz bizlerle. Adım verilmeden bilgi verirseniz sevinirim şimdiden çok teşekkürler.

Cevap

15/3/1999 tarihli ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik 18/4/1999 tarih ve 23670 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.
Anılan Yönetmeliğin unvan değişikliğine ilişkin hususu düzenleyen ek 3 üncü maddesinde "Bu Yönetmelik kapsamındaki personelin, en az ortaöğretim düzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin görevlere atanmaları, sözlü sınava ilişkin hükümleri hariç olmak üzere bu Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde yapılacak unvan değişikliği sınavı sonundaki başarısına göre gerçekleştirilir.
Unvan değişikliği sınavları, kurumlarca belirlenecek görev alanları ve atama yapılacak görevin niteliğine ilişkin
konularda yazılı olarak yaptırılır ve bu sınavlara katılacaklarda, kurumda veya öğrenim durumları ile ilgisi bulunmayan
görevlerde belirli süre hizmet yapmış olma şartı aranmaz. Unvan değişikliği sınavı kapsamındaki görevlere, sadece kurumun kendi personeli başvurabilir.
Unvan değişikliği sınavında yüz puan üzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılır.
Bu Yönetmelik kapsamındaki personelden doktora öğrenimini bitirmiş olanlar, unvan değişikliği sınavına katılmaksızın öğrenimle ihraz edilen görevlere atanabilirler.
Unvan değişikliği sınavlarıyla ilgili iş ve işlemleri sınav kurulu yürütür."
hükmü bulunmaktadır.

Kurumlar söz konusu Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik hükümleri çerçevesinde kurumsal yönetmelikler düzenlemektedirler. Anılan kurumsal yönetmeliklerin Genel Yönetmeliğe aykırı düzenlenmesi mümkün değildir.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;

Kurumunuzca yürürlüğe konulan görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliği unvan değişikliği sınavında başarılı olma puanını 70 belirlemesi Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin Ek 3 üncü maddesinin 3 üncü fıkrası hükmüne uygun olduğu görülmektedir.

Söz konusu sınavın iptal edilmesi husus şartların oluşması halinde mümkün olabilir. Başarı puanı 70 belirlendi diye iptal edilemeyeceği değerlendirilmektedir.

Sınav sorularının çok zor belirlenmesinin doğru olmadığı makul bir ağırlıkta olması gerektiği düşünülmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam