4/B sözleşmelinin askerlik süresi yıllık izinde değerlendirilir mi?

19/08/2014 00:02:00
Yazdır

Soru

Merhaba.
Ben Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının taşra teşkilatında 4-B li sözleşmeli mühendis olarak çalışmaktayım. Benim sorum şu:
Ben buraya yerleşmeden önce askerliğimi kısa dönem erbaş olarak yaptım. Askerlik hizmetimin yıllık izin hesabında değerlendirilip değerlendirilmeyeceğini merak ediyorum.
İvedi bir şekilde cevap verirseniz sevinirim.
İyi Çalışmalar...

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4 üncü maddesinde "B) Sözleşmeli personel:
Kalkınma planı, yıllık program ve iş programlarında yer alan önemli projelerin hazırlanması, gerçekleştirilmesi, işletilmesi ve işlerliği için şart olan, zaruri ve istisnai hallere münhasır olmak üzere özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyaç gösteren geçici işlerde, Bakanlar Kurulunca belirlenen esas ve usuller çerçevesinde kurumun teklifi ve Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine Maliye Bakanlığınca vizelenen pozisyonlarda, mali yılla sınırlı olarak sözleşme ile çalıştırılmasına karar verilen ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir.
Ancak, yabancı uyrukluların; tarihi belge ve eski harflerle yazılmış arşiv kayıtlarını değerlendirenlerin mütercimlerin; tercümanların; Milli Eğitim Bakanlığında norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla kapatılamaması hallerinde öğretmenlerin; dava adedinin azlığı nedeni ile kadrolu avukat istihdamının gerekli olmadığı yerlerde avukatlarını, (....)(2) kadrolu istihdamın mümkün olamadığı hallerde tabip veya uzman tabiplerin; Adli Tıp Müessesesi uzmanlarının; Devlet Konservatuvarları sanatçı öğretim üyelerinin; İstanbul Belediyesi Konservatuvarı sanatçılarının; bu Kanuna tabi kamu idarelerinde ve dış kuruluşlarda belirli bazı hizmetlerde çalıştırılacak personelin de zorunlu hallerde sözleşme ile istihdamları caizdir.
Sözleşmeli personel seçiminde uygulanacak sınav ile istisnaları, bunlara ödenebilecek ücretlerin üst sınırları ile verilecek iş sonu tazminatı miktarı, kullandırılacak izinler, pozisyon unvan ve nitelikleri, sözleşme fesih halleri, pozisyonların iptali, istihdamına dair hususlar ile sözleşme esas ve usulleri Devlet Personel Başkanlığının görüşü ve Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenir. Bu şekilde istihdam edilenler, hizmet sözleşmesi esaslarına aykırı hareket etmesi nedeniyle kurumlarınca sözleşmelerinin feshedilmesi veya sözleşme dönemi içerisinde Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen istisnalar hariç sözleşmeyi tek taraflı feshetmeleri halinde, fesih tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe kurumların sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilemezler."
hükmü yer almaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun değişik 4. maddesinin ikinci fıkrası hükmü uyarınca "Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar" çıkarılmış ve bu esaslar, 28.6.1978 tarih ve 16330 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar'ın 9 uncu maddesinde "160 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinde sayılan kurumlarda Sosyal Güvenlik Kurumlarına prim ödemek suretiyle geçen hizmet süresi, bir yıldan on yıla kadar olan personele yirmi gün, on yıldan fazla olanlara otuz gün ücretli yıllık izin verilir." hükmü bulunmaktadır.

Söz konusu hüküm uyarınca hizmetlerin yıllık izinde değerlendirilmesi için;
1-Belirli kurumlarda çalışma,
2-Sosyal güvenlik kurumuna prim ödenmesi gerekmektedir.

657 sayılı Kanunun ek 27 nci maddesinde 13/12/1960 tarihli ve 160 sayılı Kanunun 4 üncü maddesine yapılan atıflar, 217 sayılı KHK'nin ilgili maddesine yapılmış sayılır denilmektedir. Dolayısıyla sözü edilen 4 üncü madde, 217 sayılı KHK'nin 2 nci maddesi olarak dikkate alınmalıdır.

217 sayılı KHK 2 inci maddesinde "Bu Kanun Hükmünde Kararname kapsamına giren kamu kurum ve kuruluşları şunlardır:
a) Genel bütçeye dahil dairelerle, katma bütçeli idareler ve bunlara bağlı kuruluşlar,
b) İl Özel İdareleri ve belediyeler, bunların birlikleri ve bunlara bağlı iktisadi müesseseler, işletmeler,
c) İktisadi devlet teşekkülleri, kamu iktisadi kuruluşları ve bunların müesseseleri, bağlı ortaklıkları ve iştirakleri
d) Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları dışında kalan ve kamu fonu kullanan, özel kanunlarla veya bunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulan kamu kuruluşları ve bu nitelikteki bankalar ve bunların en az sermayesinin yarısından fazlasına iştirak suretiyle kurdukları müessese, ortaklık ve iştirakler,
e) Döner sermayeli kuruluşlar ile özel kanunlarla kurulan fonlar ve kefalet sandıkları.
Askeri kurum ve kuruluşların 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile ek ve değişikliklerine tabi personeli bu Kanun Hükmünde Kararnamenin kapsamı dışındadır."
denilmektedir.

Sözleşmeli personelin yıllık izinlerinde değerlendirilecek hizmet süresi içerisinde münhasıran muvazzaf askerlik süresine yer verilmemiştir.


Yukarıda yer verilen hükümler uyarınca; "Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar"ın 9 uncu maddesi ve uyarınca Muvazzaf askerlik süresinin kamu kurumunda ifa edilmesi ve bu sürenin borçlanılarak prim ödenmesi halinde sözleşmeli personelin yıllık izin hesabında değerlendirilmesinin mümkün olacağı düşünülmektedir..

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam