399 sözleşmeli personel gece işe çağrılabilir mi?

01/12/2014 00:03:00
Yazdır

Soru

Kolay gelsin 399 bağlı DHMİ arff memuruyum. havalimanımız 24 saat esasına göre çalışmadığı için mesai saatleri dışında gece acil uçuş ambulans uçakları veya acil durumlarda meydana özel talimat çıkarıp müdür telefonunuz açık kalacak ve ... il sınırına çıkmamamızı v.b şeyler olan bu tamim yayınladı bu hukuka uygun mu? Sizce eğer gelmeyen olursa veya telefonu açmayan kınama vereceklerini söylediler bu konu hakkın yardımcı olur musunuz? İsterseniz yazıyı da size gönderebilirim.

Cevap


Kamu İktisadi teşebbüsünde sözleşmeli statüde çalışan personele çalışma saatlerine hakkında 399 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Personel Rejiminin Düzenlenmesi ve 233 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Bazı Maddelerinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin çalışma saatleri Başlıklı 20 inci maddesinde "Sözleşmeli personelin, haftalık çalışma süresi 40 saattir. İş ve işyerinin çalışma şartları dikkate alınarak tatil ve çalışma günleri, günlük çalışmanın başlama ve bitme saatleri ile günün 24 saatinde devamlılık gösteren hizmetlerdeki çalışma şekillerinin tespitine teşebbüs veya bağlı ortaklıkların yönetim kurulları yetkilidir." hükmü yer almaktadır.
Mezkur hükümde;
1-Haftalık çalışma süresinin 40 saat olduğu belirtilmiştir.
2- İş ve işyerinin çalışma şartları dikkate alınarak;
a) Tatil ve çalışma günleri,
b) Günlük çalışmanın başlama ve bitme saatleri,
c) Günün 24 saatinde devamlılık gösteren hizmetlerdeki çalışma şekillerinin,
tespitine Teşebbüs veya bağlı ortaklıkların yönetim kurullarının yetkili olduğu belirtilmektedir.

Ayrıca; 399 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname Hükümlerine Göre Yapılacak Sözleşmelerde Yer Alacak Hususların Tespiti Hakkında Yönetmeliğin 2 sayılı ekinde yer alan tip sözleşmenin çalışma saatlerine ilişkin olarak 7 nci maddesinde de "İlgilinin haftalık çalışma süresi 40 saattir.
İlgilinin haftalık ve günlük çalışmanın şekli ve saatleri bakımından görevin ifa edildiği iş yeri için tespit edilen esas, usul, saat ve sürelere uymak ve kendisine verilen görevleri çalışma saat ve sürelerine bağlı kalmaksızın sonuçlandırmak zorundadır."
hükmü yer almaktadır.

399 sayılı KHK nin "Disiplin Cezaları" başlıklı 44 üncü maddesinde "Teşebbüs veya bağlı ortaklıklardaki hizmetlerin gereği gibi yürütülmesini sağlamak amacıyla sözleşmeli personelin görevleri ile ilgili kusurlu hareketleri, iş yerinde veya dışında teşebbüs ve bağlı ortaklıkla ilgili mevzuata aykırı davranışları nedeniyle kademe ilerlemesinin durdurulması hariç verilmesi gereken disiplin cezaları ile disiplin cezası vermeye yetkili merciler ve disiplin kurulları hakkında bu Kanun Hükmünde Kararnamede hüküm bulunmayan hallerde teşebbüs veya bağlı ortaklık memurlarının tabi olduğu hükümler uygulanır. Ancak, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren fiiller için sözleşme ücretinden kesme cezası, aylıktan kesme cezası esaslarına göre uygulanır." ifadesi yer almaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 125 inci maddesinde Devlet memurlarına verilecek disiplin cezaları ile her bir disiplin cezasını gerektiren fiil ve haller sayılmış (tadat) bulunmaktadır. Mezkür 125 inci madde de disiplin cezaları;
A) Uyarma,
B) Kınama,
C) Aylıktan kesme,
D) Kademe ilerlemesinin durdurulması,
E) Devlet memurluğundan çıkarma olarak belirlenmiştir.

657 sayılı Kanunun 125 inci maddesinin Devlet memurluğundan çıkarma cezasını gerektiren fiil ve hallerin sayılmaktadır.

Amirlerce kamu hizmetinin aksamadan yürütülmesi sebebiyle verilen yazılı ve sözlü emirlere riayet etmeleri gerektiği düşünülmektedir.

Sorunuzda da belirtildiği üzere olağan üstü şartlarda devamlılık arz etmeyen hava alanı hizmetlerinin yürütülmesi için yeni personel temini doğru olmayacağı aşikardır.

Personelden talep edilen acil ve geçici hizmet talebinin karşılanması maksadı ile ilden ayrılmaların bilinmesine ihtiyaç duyulması da doğaldır.

Yukarıda yer verilen açıklamalar çerçevesinde;
- 399 sayılı Kanun hükmünde kararnameye tabii sözleşmeli personelin çalışma saatlerinin tespitine Teşebbüs veya bağlı ortaklıkların yönetim kurullarının yetkili olduğu görülmektedir.
- Olağan üstü durumlarda hizmetine ihtiyaç duyulan personelin çağrılmasında mevzuata aykırı bir husus bulunmadığı değerlendirilmektedir.
-Yayımlanan tamimin iptali yönünde idari yargı yoluna gidilmesi mümkündür.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam