İptal davası ile mahrum kalınan mali haklar ödenir mi?

06/04/2015 00:01:00
Yazdır

Soru

İdari mahkemenin iptal kararına göre görevine iade edilen okul idarecisi geçmişe dönük idari ücretlerini alabilir mi? (Mahkeme kararında sadece atama işleminin iptali denilmektedir.). Danıştay'ın bazı kararları da alır diyor ama mahkeme kararında yazmadığı için verilmez diyorlar.

Cevap

İptal karalarının sonuçlarını; iptal kararı ile sakat işlem ortadan kalkmış sayılır, İşlemin ortadan kalkması geri yürür biçimde olduğu ve iptal kararları genel etkili olduğu bilinmektedir.

İdari işlemlerin iptalinin geri yürüyeceği konusunda kuşku yoktur. Bu ilke, Danıştay'ımızca düzenli olarak uygulana gelmektedir. Yargı organı işlemdeki sakatlığı saptayınca, bu saptama sakatlığın doğumu anından geçerli olur. İşlemdeki sakatlığın saptanmasının yaptırımı olan iptal kararı ile işlem, sakatlığın ortaya çıktığı andan bu yana ortadan kalkmış sayılır. Bu nedenle, iptal davalarında işlemin yapıldığı ya da daha doğru bir deyişle, sakatlığın doğduğu andaki durum yargılanır; hukuka aykırılığın düzeltilmesi ve sonuçlarının silinebilmesi için, iptalden sonra "iptal kararı ile sakat işlemin yapılmadan önceki hukuka aykırılık olmayan durumun geri geleceği" ve "iptal edilen işlemin hiç yapılmamış sayılacağı" ilkelerine uygun olarak durum düzeltilir.

Konu ile ilgili olarak Danıştay Birinci Dairesinin 21.6.1983 gün ve Esas No: 1983/116, Karar No: 1983/144 sayılı istişari Kararında; haklarında tesis edilen göreve son verme, görevden çekilmiş sayılma ya da benzeri işlemlerin yürütmenin durdurulması kararıyla durdurulması üzerine, görevine döndürülen memurlara fiilen görev yapmadıkları döneme ait aylık ve diğer özlük haklarının ödenmesi gerektiği belirtilmektedir.

Konuya ilişkin olarak T.C. MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünce Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 81) yayımlanmış bulunmaktadır.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca; Danıştay kararları ve Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünce Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 81) hükümleri çerçevesinde kesinlenmiş iptal kararı olması halinde mahrum kaldığınız mali haklarınızın ödenebileceği değerlendirilmektedir.

Ayrıca Mali haklarınızın ödenmemesi halinde iptal kararının müteakip 60 gün içerisinde tam yargı davası açmak suretiyle de haklarınızı alabilirsiniz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam