Aylıksız izinde Av. stajı için kademe alınabilir mi?

10/10/2016 00:05:00
Yazdır

Soru

Merhaba Sayın Memurlar.Net Yetkilisi;
Doğum nedeniyle aylıksız izin kullanarak avukatlık stajımı yaparak avukatlık ruhsatımı aldım. DMK 36-A-1 maddesi gereği kademe ilerlemesi uygulatmak istiyorum. Fakat kurumda her bir yetkiliden ayrı ses çıkıyor. Kimi aylıksız izinin açıkta olarak değerlendirilip 2 kademe ilerlemesi uygulanması gerektireceğini, kimi ise kadronun saklı tutulduğundan bahisle memuriyet içinde sayılacağından 1 kademe ilerlemesi uygulanması gerektiğini söylüyorlar. Son bir görüş ise Devlet Personel Başkanlığının görüşü olduğu ve hiçbir kademe ilerlemesi uygulanmayacağı görüşündedir. Acaba doğru olan ne?
Siz değerli yetkilinin cevabı için şimdiden teşekkürler...

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 36 maddesinin "Ortak Hükümler" bölümünün (A) bendinin 1'inci fıkrasında "Avukatlık stajını açıkta iken yapanlara iki, memuriyette iken yapanlara bir kademe ilerlemesi uygulanır."hükmü yer almaktadır.

1136 sayılı Avukatlık Kanununun "Avukatlıkla birleşemiyen işler" başlıklı 11 inci maddesinde "Aylık, ücret, gündelik veya kesenek gibi ödemeler karşılığında görülen hiçbir hizmet ve görev, sigorta prodüktörlüğü, tacirlik ve esnaflık veya meslekin onuru ile bağdaşması mümkün olmıyan her türlü iş avukatlıkla birleşemez."ifadesi bulunmaktadır.

Devlet memurlarının aylık karşılığı çalıştıklarında ise ihtilaf bulunmamaktadır.

1136 sayılı Avukatlık Kanununun 5. maddesine göre, "Avukatlık mesleki ile birleşemiyen bir işle uğraşmak," avukatlık mesleğine kabule engel olduğu değerlendirilmekte ve Baro'ca aylıksız izinde iken staj yapanların ruhsatlarını vermemekteydi.
Bu maddeden dolayı, memur iken aylıksız izin alanların yaptığı avukatlık stajları kabul edilmemektedir.
Aylıksız izinli olan Devlet memurlarının memuriyet sıfatı devam etmekte olup, aylıksız izinde olan memurken yapabildikleri işleri yapabildikleri yapmayacakları işleri yapmalarının yasak olduğu değerlendirilmektedir.

Aylıksız izin memura tanınmış bir hak olup, kişinin memuriyet sıfatını sona ermemektedir. Memuriyet maaş dışındaki hak ve vecibeleri devam etmektedir. 01.02.1988 tarih ve 4620/1 sayılı Genel Kurul Kararında aylıksız izinli olan devlet memurunun memuriyet sıfatının devam ettiğini belirmek suretiyle eş ile bakmaya mecbur oldu ana, baba ve çocuklarının tedavi giderlerinin kurumunca ödenmesi yönünde karar vermiştir. Sayıştay kararı da bu görüşümüzü destekler mahiyettedir.
Sayıştay Kararı için tıklayınız.

5510 sayılı Kanunun "Kanunları gereğince görevden uzaklaştırılanlar, tutuklananlar veya görevine son verilenlerin sigortalılıkları ve primleri " başlıklı 45 inci maddesinde "Bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılanlardan, ilgili kanunları gereğince kullandıkları aylıksız izin sürelerinin bitiminden sonra göreve başlayanlar ile göreve başlaması için tanınan süreler ile bir yıl ve daha az süreyle aylıksız izne ayrılanların aylıksız izin sürelerinde bu Kanunun 67 nci maddesinde aranan 30 günlük prim ödeme şartı aranmaz. Bu durumdaki sigortalıların aylıksız izinli oldukları süreler için prime esas kazanç alt sınırının altında olmamak kaydıyla aylıksız izne ayrıldıkları tarihteki prime esas kazançları üzerinden % 12 oranında genel sağlık sigortası primi işverenlerince ödenir. Ancak askerlik hizmeti nedeniyle aylıksız izne ayrılanların genel sağlık sigortası priminin ödenmesinde, bir yıllık süre sınırı uygulanmaz."ifadesi yer almaktadır.

Devlet Personel Başkanlığı memurların avukatlık stajını memurken yapamayacakları yönünde uygulamaya esas görüş tesis etmiş bulunmaktadır. Söz konusu görüşe DPB web sayfasında http://www.dpb.gov.tr/tr-tr/gorus/digerleri-590 sayfasının 2 sırasından ulaşabilirsiniz


Ancak, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, aylıksız izinde olan memurun yaptığı avukatlık stajının, "Avukatlık mesleki ile birleşemiyen bir işle uğraşmak," kapsamına girmediğine karar vermiştir.

Memurlar Avukat Stajını Yapabilirler mi?

Aylıksız izindeki memur, avukatlık stajı yapabilir

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;
1-Aylıksız izin hakkını kullanan, maaş dışındaki hak ve vecibeleri devam eden ve 5510 sayılı Kanunun mezkur hükmü çerçevesinde GSS primleri işverence ödenen aylıksız izindeki memurun tedavi giderleri Sosyal Güvenlik Kurumunca karşılanması gerekmektedir.

2- Aylıksız izin memura tanınmış bir hak olup, kişinin memuriyet sıfatını sona ermemektedir. Memuriyet maaş dışındaki hak ve vecibeleri devam etmektedir.

3-Devlet Personel Başkanlığı memurların avukatlık stajını memurken yapamayacakları yönünde uygulamaya esas görüş tesis etmiş bulunmaktadır.

4-Düzenleyici işlemleri iptal eden mahkeme kararları her kez için uygulanmazı gerekmektedir. Ancak bunun dışındaki mahkeme kararları ise kişisel olup herkese uygulanmasının mümkün bulunmadığı düşünülmektedir.

5-Avukatlık stajını mahkeme kararı ile kabul ettirilmesi halinde ise kişi memur iken avukatlık stajını yaptığı kabul edilmek suretiyle 657 sayılı Kanunun 36 maddesinin (A ) bendinin 1'inci fıkrası uyarınca ancak ilave bir kademeden faydalanabileceğiniz değerlendirilebilir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam