Hizmet içi eğitimde görev alan memura, ek ders ücreti ödenebilir mi?

01/12/2016 00:07:00
Yazdır

Soru

Eğitim kurumu vasfı olmayan bir kamu kurumu; Yeterlilik, Eğitim ve Farkındalık Prosedürü gereğince personellerinin yeterliliğinin, işe katkısının, performansının ve motivasyonunun artırılması maksadıyla kurumun kendi personelini eğitimci olarak görevlendirmesi durumunda ilgili kişiye ders ücreti ya da herhangi bir ödenek verilebilir mi?

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 89. maddesinde "Her derecedeki eğitim ve öğretim kurumları ile Üniversite ve Akademi (Askeri Akademiler dahil), okul, kurs veya yaygın eğitim yapan kurumlarda ve benzeri kuruluşlarda öğretmen veya öğretim üyesi bulunmaması halinde öğretmenlere, öğretim üyelerine veya diğer memurlara veyahut açıktan atanacaklara ücret ile ek ders görevi verilebilir. Ücretle okutulacak ders saatlerinin sayısı, ders görevi alacakların nitelikleri ve diğer hususlar ilgili Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulunun kararı ile tespit olunur." hükmü, 176. maddesinde; "Bu Kanunun 89 uncu maddesine göre kendilerine ders görevi verilenlere, ders saati başına gündüz öğretimi için 140, örgün ve yaygın eğitim kurumlarında yarıyıl ve yaz tatillerinde, cumartesi ve pazar günleri ile saat 18.00'den sonra başlayan öğretim faaliyetleri için 150 gösterge rakamının bu Kanuna göre belirlenen aylık katsayısı ile çarpımından oluşan miktar üzerinden ek ders ücreti ödenir. Bu ücretler, özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitim ve öğretim gördüğü kurumlarda görevli öğretmen ve yöneticiler ile bu öğrencilere yönelik olarak açılan özel sınıf öğretmenlerine ve cezaevlerinde görevli öğretmenlere %25, Milli Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi kapsamında görev alan yönetici ve öğretmenlere %100 fazlasıyla ödenir. Bu madde kapsamında ücretle ders vermek üzere yükseköğretim kurumlarından görevlendirilen öğretim elemanlarına 2914 sayılı Kanun hükümlerine göre ek ders ücreti ödenir. Konferans ücreti her yıl bütçe kanunlarında gösterilir." hükmü bulunmaktadır.

Ayrıca Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu eki (K) cetvelinde "399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 3 üncü maddesinin (b) ve (c) bentleri hükümlerine göre çalışan personelden, kuruma eleman yetiştirmek üzere açılan mesleki okullarda ve kurumun hizmet içi eğitim ve kurs faaliyetlerinde ders vermek üzere görevlendirilen ve ders görevlerini fiilen yerine getirenlere ders saati başına, 657 sayılı Kanunun 176 ncı maddesine göre belirlenen tutarları aşmayacak şekilde teşebbüs veya bağlı ortaklık yönetim kurulları tarafından tespit edilecek tutarda ek ders ücreti ödenir." hükmü bulunmaktadır.

Sonuçta,

1-657 sayılı Kanuna göre ek ders ücreti ödenebilmesi için ders görevinin ifa edileceği kurumun; eğitim ve öğretim kurumu, üniversite, akademi, okul, kurs veya yaygın eğitim yapan kurum niteliğini taşıması gerekmektedir. Bu niteliği taşımayan bir kamu kuruluşunun kurum içi eğitim faaliyetinde eğitici olarak görevlendirdiklerine ek ders ücreti ödenmesinin mümkün olmadığını düşünüyoruz.

2-Sorunuz bağlamında bunun istisnası olarak, kamu iktisadi teşebbüslerinde görev yapan memur ve sözleşmeli personelin kurumun hizmet içi eğitim ve kurs niteliğindeki faaliyetlerinde ders vermek üzere görevlendirilmesi ya da ilgili kurumun teşkilat kanununda özel bir hüküm bulunması durumları gösterilebilir. Bu gibi durumlarda ders görevini fiilen yerine getirmesi şartıyla eğitici olarak görevlendirilenlere ek ders ücreti ödenebilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam