Bir profesör istediği zaman araştırma görevlisini dersine sokabilir mi?

10/02/2006 00:00:00
Yazdır

Soru

Merhaba ben 4 senedir bir üniversitede araştırma görevlisi olarak görev yapmaktayım.Benim merak ettiğim, ayrıca öğrenmeyi çok istediğim bir konu var.

Bir profesör istediği zaman araştırma görevlisini dersine sokabilir mi? Yani 2 hafta üst üste ve bunu gelenek haline getirebilir mi ? Böyle yasal bir hakkı var mı? Varsa kaç saatle sınırlı? Merak ettiğim diğer üniversitelerde de mi aynı şekilde oluyor? Eğer böyle bir hak yoksa bu adam kullanmak ve aldığı parayı hakketmemek değil mi? Beni bilgilendirirseniz ve bunu yayınlarsanız çok önemli, bari siz bizlere kulak verin

Cevap

Üniversitelerde tüm teorik dersler dönem başlamadan çok önce planlanır ve dersleri anlatacak olan öğretim üyeleri fakülte (veya enstitü) yönetim kurullarınca görevlendirilirler.

Profesör dahil tüm öğretim üyeleri (doçent, yardımcı doçentler) kendi derslerini bir başkasına (ister öğretim üyesi olsun ister Araştırma Görevlisi, vb.) anlattıramazlar. Geçerli bir mazeretleri varsa, o taktirde söz konusu dersler için yine fakülte (veya enstitü) yönetim kurullarınca başka bir öğretim elemanı görevlendirilir.

Bir profesör istediği zaman hiçbir Araştırma Görevlisini tüm sorumluluğu ile bir dersine dahi sokamaz. Profesörün hiçbir zaman böyle bir yetkisi yoktur. Ayrıca Araştırma Görevlileri ders anlatma sorumluluğu alamazlar. (Ancak öğretim üyeleri bizzat anlattıkları derslere ve uygulamalara Araştırma Görevlilerinin nezaretini isteyebilirler.)

Hiçbir üniversitede (belki münferit istisnaları vardır) bu kurallara aykırı durumlar olmaması gerekir. Böyle bahsedildiği gibi bir durum varsa evet bu soru sahibinin deyimiyle “adam kullanmak ve aldığı parayı hakketmemektir“.

BİRSES

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunun Öğretim üyelerinin ve Araştırma Görevlilerinin görev tanımları aşağıdadır:

Madde 22.

a. Yükseköğretim kurumlarında ve bu kanundaki amaç ve ilkelere uygun biçimde

ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeylerde eğitim - öğretim ve uygulamalı çalışmalar yapmak ve yaptırmak, proje hazalıklarını ve seminerleri yönetmek,

b. Yükseköğretim kurumlarında, bilimsel araştırmalar ve yayımlar yapmak,

c. İlgili birim başkanlarınca düzenlenecek programa göre, belirli günlerde öğrencileri

kabul ederek, onlara gerekli konularda yardım etmek, bu kanundaki amaç ve ana ilkeler

doğrultusunda yol göstermek ve rehberlik etmek,

d. Yetkili organlarca verilecek görevleri yerine getirmek,

e. Bu kanunla verilen diğer görevleri yapmaktır.

Madde 33.

a-Araştırma görevlileri, yükseköğretim kurumlarında yapılan araştırma, inceleme ve deneylerde yardımcı olan ve yetkili organlarca verilen ilgili diğer görevleri yapan öğretim yardımcılarıdır. Bunlar ilgili anabilim veya ana sanat dalı başkanlarının önerisi Bölüm Başkanı, Dekan, enstitü, yüksekokul veya konservatuar müdürünün olumlu görüşü üzerine rektörün onayı ile araştırma görevlisi kadrolarına en çok üç yıl süre ile atanırlar; atanma süresi sonunda görevlileri kendiliğinden sona erer.

Lisansüstü eğitim-öğretim için yurt dışına gönderilecek araştırma görevlileri ile ilk defa bu amaçla bu göreve atanacaklarda aranacak nitelikler ve diğer hususlar Yükseköğretim Kurulunca tespit edilir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam