Memur olup da KPSS ile 399'a atanacak bir adayın soruları

20/02/2006 00:00:00
Yazdır

Soru

Çok büyük bir başarı ve emekle yürüttüğünüz ve editörleri olduğunuz memurlar.net sitesini yıllardır dikkatli ve düzenli bir şekilde takip ediyorum. Selam
ve saygılarımla çalışmalarınızda başarılarınızın devamını dilerim. Ben yaklaşık iki yıldır bir kamu kuruluşunda 657 sayılı yasaya tabii memur olarak çalışmaktayım. 2006 Yılı Ocak ayında yapılan KPSS Yerleştirmeleri neticesinde de bir KİT Kuruluşuna 399 sayılı KHK'ya tabii sözleşmeli personel olarak yerleştirildim. Geçtiğimiz hafta da atanmak üzere gerekli olan evrakları ilgili Kuruma teslim ettim. Evrak tesliminde de (zannederim o kuruma yerleştirilen herkese imzalatıldığı gibi) ben de Kurum tarafından hazırlanmış bir taahhütnameyi imzaladım. Taahhütnamenin son paragrafında ifadeyi tam olarak hatırlayamıyorum ama "Atamam yapıldığı takdirde, kurumun idari tasarrufu dışında, en az 3 yıl süre ile atandığım yerde görev yapacağımı ve atama talep etmeyeceğimi taahhüt ederim" gibi bir şey yazıyordu.

Evrakları teslim alan personele sorduğumda; bunun kurum içi bir tasarruf olduğunu, kurum dışı atama veya tayinlerde ve 657'ye tabi bir memuriyete atanma durumunda bunun geçerli olmayacağını, her zaman istifa vb. yolla sözleşmeyi sona erdirebileceğimi ve görevden ayrılabileceğimi söyledi. Ben halen KPSS A Grubu bir kadroya geçebilmek için Kurumların kendi yaptıkları sınavlara hazırlanıyorum. Şimdi sorularım şunlar;

1) Şu andaki 657'ye tabii pozisyonumdan 399 sayılı KHK'ya geçiş için istifa etmekten başka yol yok mudur ?

2) 399 sayılı KHK'ya tabii bu Kurum tarafından atamam yapıldığı takdirde, atama için gerekli olan evrakları da teslim ettiğim ve taahhütnameyi de imzalamış olduğum için, memuriyetten istifa edip bu yeni göreve başlamak zorunda mıyım ?

3)399 sayılı KHK'ya tabii bu yeni göreve başlamamamın herhangi bir yaptırımı var mıdır ?

4) Yukarıda açıkladığım üzere imzaladığım bu taahhütname ve 399 sayılı KHK'ya tabii sözleşmeli personel statüsüne geçecek olmam, önümüzdeki aylarda KPPS A Grubu bir kadroya atanmayı hak ettiğim takdirde 657'ye tabii memuriyete atanmamda bana engel olabilir mi ?

5) Memuriyetten istifa için izlemem gereken süreç nedir? Memuriyetten istifa ederken atamamın yapılacağı Kurumdan gelecek atama yazısını mı beklemeliyim. Bu süreçte tek bir maaş / aylık kaybına uğramadan bu işi gerçekleştirmek zorundayım. Bu süreç sonrasında da tekrar 657 sayılı yasaya tabii A Grubu bir kadroya atanabilmede istifa sonrası tekrar dönüş için 6 aylık süreyi de aşmamak istiyorum. Yani şu anda çalıştığım Kurumla da her hangi bir sorun yaşamadan / barışık ayrılmak istiyorum.

6) Ayrıca memuriyetten istifa sonrası, sınavla girilen A Grubu kadrolara dönüşlerde şu anda (bütçe yasasında, 2003 / 42 genelge vb.) veya ileride muhtemel bir engelle karşılaşma gibi bir sakınca var mıdır ?

Cevap

1-657 sayılı Kanuna tabii Devlet memuru olarak çalışan personelin 399 sayılı Kanunu hükmünde kararnameye tabii sözleşmeli personel statüsüne geçişte istifa zorunlumudur?

Bilindiği üzere, Devlet memurluğu bir statü hukuku tabidir. Bu düzenlemeler uyarınca devlet memurluğunu elde edilmesi ve kazanılması Kanunlar ile belirlenmiştir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun memurluğun sona ermesi başlıklı 98 inci maddesinde "Devlet memurlarının;
a) Bu Kanun hükümlerine göre memurluktan çıkarılması;
b)Memurluğa alınma şartlarından her hangi birini taşımadığının sonradan anlaşılması veya memurlukları sırasında bu şartlardan her hangi birini kaybetmesi;
c) Memurluktan çekilmesi;
ç) İstek, yaş haddi, malüllük ve sicil sebeplerinden biri ile emekliye ayrılması;
d) Ölümü;
hallerinde memurluğu sona erer." hükmü yer almaktadır. Memuriyeti sona erdiren hallerden olan memurluktan çekilme ise genel olarak mezkur kanunun 94 üncü maddesinde düzenlenmiş olmakla birlikte diğer maddelerde çekilme isteğinde bulunmaya ilişkin düzenlemelere yer ve verilmiştir. Anılan 94 üncü madde de "Devlet memuru bağlı olduğu kuruma yazılı olarak müracaat etmek suretiyle memurluktan çekilme isteğinde bulunabilir.Mezuniyetsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın görevin terk edilmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gün devam etmesi halinde, yazılı müracaat şartı aranmaksızın, çekilme isteğinde bulunulmuş sayılır.
Çekilmek isteyen memur yerine atanan kimsenin gelmesine veya çekilme isteğinin kabulüne kadar görevine devam eder. Yerine atanan kimse bir aya kadar gelmediği veya yerine bir vekil atanmadığı takdirde, üstüne haber vererek görevini bırakabilir.
Olağanüstü mazeretle çekilenler, üstüne haber vermek şartiyle bir ay kaydına tabi değildirler."
denilmektedir.

Bu itibarla, 399 sayılı KHK tabi sözleşmeli personel statüsüne geçen personel ya istifa ederek memuriyetine son verecektir yada göreve gelmemek suretiyle idare tarafından çekilme isteğinde bulunmuş sayılmak suretiyle memuriyetten ilişiği kesilecektir. Sözkonusu iki statünün aynı anda bir kişinin üzerinde bulunmasına kanunlarımız cevaz vermemektedir. Kişi ikisinden birini seçecektir.

Yani istifanız zorunludur. 399 sayılı KHK'ya tabi bir kurumdaki II sayılı cetvelde yer alan bir pozisyona naklen geçiş müessesesi bulunmamaktadır.

2- Halen Devlet memur olan fakat KPSS sınavını müteakip yerleştirmelerde 399sayılı KHK tabi kuruma sözleşmeli personel olarak yerleştirilen kişi buraya gidip başlamak zorunda mıdır?

Devlet memur olan fakat KPSS sınavını müteakip yerleştirmelerde 399sayılı KHK tabi kuruma sözleşmeli personel olarak yerleştirilen kişinin memuriyetten ayrılarak başlaması sözleşmeli statüde göreve başlaması kendi takdirindedir.

Ancak;
a)KPSS sınavını sonucuna yerleştirilen kişilerin aynı sınav sonucuna göre yeniden yerleştirmeleri yapılmamaktadır. Ayrıntılı haber için bakınız. http://www.memurlar.net/haber/20831/

b)Devlet memuriyetinde çekilen veya çekilmiş sayılanlar 657 sayılı Kanunun 97 maddesi hükümleri uyarınca belirli bir süre memur olma hakları kısıtlanmaktadır. A kategorisi memuriyet kadrolarına da bu yasaklı süre içinde atama yapılması mümkün değildir. Bu durumu göz önünde bulundurmanızı önermekteyiz. Konu hakkında geniş bilgi için Kimler Bekleme Sürelerine Tabidir? Başlıklı habere şuraya tıklayınız..

3)399 sayılı KHK'ya tabii sözleşmeli personel pozisyonuna atanan kişinin göreve başlamamasının herhangi bir yaptırımı var mıdır ?

399 sayılı KHK'ya tabii sözleşmeli personel pozisyonuna atanan kişinin göreve başlamaması halinde yukarı madde de belirtilen KPSS sınavı sonucu ile yerleştirilmeme dışında da herhangi bir müeyyidesi bulunmamaktadır.

4) Devlet Memurluğundan taahhütname imzalayarak ve 399 sayılı KHK' ye tabii sözleşmeli personel statüsüne geçmem halinde ilerde aylarda KPPS A Grubu bir kadroya atanmayı hak ettiğim takdirde 657'ye tabii memuriyete atanmamda bana engel olabilir mi ?

Sözleşmeli statüde çalışırken imzalanan ve atandığınız yerde görev yapmaya ilişkin taahhütnamenin sözleşmeli statüden ayrılarak KPSS A grubu kadrolara, 657 sayılı Kanuna, atanmanızda engel teşkil etmez. 2 numaralı açıklamalara dikkat!

5-İstifada takip edilecek usul nedir.

Devlet memuru 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 94 üncü maddesi ve 21 inci maddesinde yer alan "Devlet memurları kurumlarıyla ilgili resmi ve şahsi işlerinden dolayı müracaat; amirleri veya kurumları tarafından kendilerine uygulanan idari eylem ve işlemlerden dolayı şikayet ve dava açma hakkına sahiptirler.
Müracaat ve şikayetler söz veya yazı ile en yakın amirden başlayarak silsile yolu ile şikayet edilen amirler atlanarak yapılır.
Müracaat ve şikayetler incelenerek en kısa zamanda ilgiliye bildirilir. Müracaat ve şikayetlerle ilgili esas ve usuller Başbakanlıkça hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir."denilmektedir. Konuya ilişkin ayrıntılı haber için bakınız.

Bu çerçevede istifa dilekçesi veren Devlet memuru 657 sayılı kanunun hükümleri uyarınca Devlet memurunun aylığı peşin verilmektedir. Ölüm ve emeklilik dışında çalışmadığı günler için ödenmiş olan paralar geri alınmaktadır.

399 sayılı KHK' nin ücretin ödeme zamanı başlıklı 29 uncu maddesinde "Sözleşmeli personelin ücreti her ayın onbeşinde peşin olarak ödenir. Ay içinde göreve başlayanların ücretleri gün hesabı ile ay sonunda ödenir. Günlük ücret aylık sözleşme ücreti toplamının 30'a bölünmesi suretiyle hesaplanır. Emeklilik ve ölüm hali hariç olmak üzere ay sonundan önce görevden ayrılma halinde sözleşme ücretinin kalan günlere tekabül eden tutarı geri alınır. Görev değişimi halinde, yeni göreve başlanıldığı tarihten geçerli olarak yeni görevin ücreti ödenir."denilmektedir. Bu itibarla sözleşmeli statüde göreve başmanız halinde ücret ödenmesi mümkündür.

6- İlerde Bütçe Kanununda veya Başbakanlık genelgeleri ile A Grubu kadrolara atanma hususunda engelleme getirilebilir mi?

Halihazıda yukarıda belirtilenler dışında KPSS A grubu kadrolara atanmanıza bir engel bulunmamakla birlikte mevzuatta ileride yapılacak değişikler için bir öngörüde bulunmak imkansızdır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam