Hastanedeki acil nöbetine ilişkin dört soru ve dört cevap

25/06/2006 00:00:00
Yazdır

Soru

Bizim sorumuz hastanemizdeki nöbet ile ilgili.
Kısaca şöyle:Hastanemizde şu an 1 genel cerrahi 2 çocuk uzmanı,1 dahiliye uzmanı (BAŞHEKİM, Kurs İçin Geçici görevde) 5 pratisyen (1 doğum nedeniyle ücretsiz izinde 1 tanesi emeklilik dilekçesi verdi şu an izinde izin bitiminde ayrılacak,) Acil nöbetini kalan 3 kişi (1 hekim sözleşmeli) tutmaktayız (24 saatlik)
1-Uzmanlar nöbete girmelimidir?
2-Üç kişi ne kadar süre ile nöbeti sürdürebilir?
3-Yıllık izinlerimizi nasıl kullanabiliriz?
4-Nöbet sisteminde bir değişiklik yapılabilirmi?

En kısa zamanda cevap vermeniz dileğiyle Saygılarımızla.

Cevap

Hastanenizde fiilen üç uzman ve üç pratisyenin görev yaptığığını ifade etmektesiniz .Bu durumda haftada 168 saatlik acil nöbetini üç hekimin sürdürebilmesi pek mümkün görülmemektedir. Zaten Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğinin 42. maddesinde yeterli sayıda (4 ve daha fazla) hekim bulunması halinde normal nöbet tutulacağı, sayının 2-3 olması halinde ise icap nöbetinin tutulacağı belirtilmektedir.

Bu nedenle hastanenizde mesai saatleri dahilinde acilde hekim bulundurmayıp mesai dışında acil hekimlerine nöbet yazılarak geçici olarak sorun çözülebilinir. Bu durumda her pratisyen hekim haftada (5*16+2*24= 128, 128/3= 43 ) 43 saat çalışacaktır. Ayrıca mevcut üç uzmana da icap nöbeti yazılmalıdır.(YTKİY madde 42/A)

Şayet idare tarafından bu uygun görülmez ise mevcut altı hekimin tamamına hastanede normal nöbet tutturulabilineceği mütalaa edilmektedir.(YTKİY madde 42/B) Bu durumda nöbet saatlerinde acil vakalara müdahaleyi ve idari işlemlerin tamamını nöbetçi hekim yapmakla mükelleftir. Bu durumda hastanenizdeki hekimlerin planı bir şekilde yıllık izinlerini kullanmaları problem olmayacaktır.

NÖBET TÜRLERİ
MADDE: 42 - Nöbet hizmetleri evde nöbet, normal, acil, branş nöbeti olarak dört şekilde yürütülür. Acil ve branş nöbetlerinin hangi hallerde, tutulacağı hastanenin türüne, iş durumuna, personel mevcuduna, hizmetin gereklerine göre baştabib tarafından tesbit edilir. Eğitim Hastanelerinde de uzman ve uzmanlık eğitimi görenlerden kimlerin hangi nöbete gireceklerini ve ne nöbeti tutacaklarını da baştabib tesbit eder.
A) İcapçı nöbeti (Ev nöbeti): Uzman adedi nöbet tutacak miktarlardan az, fakat birden fazla olan kurumlarda uzmanlar sırayla ev nöbetini tutarlar. Bunun için aylık ev nöbet listeleri hazırlanır. Ev nöbetçisi mesai saatleri dışında kurumun idari ve tıbbi her türlü gereklerinden sorumludur. Ev nöbetçisi akşam vizitlerini yapmaya, mesai dışında bulunduğu yeri bildirmeye, kuruma her davette gelmeye mecburdur.
B) Normal Nöbetler: Mesai saatleri dışında personelin mesai başlangıç saatini değiştirerek veya vardiye sistemi ile gördürülemeyen veyahut bunların dışında kalan hizmetlerin yürütülmesi için düzenlenen nöbet şeklidir. Bundan amaç; ilgili hizmetin mesai saati dışındaki devamını sürdürerek idari ve tıbbi hizmetlerde süreklilik sağlamaktadır. Bu nedenle, bu nöbete kalan görevliler mensub olduğu hizmet bölümü amirinin yetki ve sorumlulukları ile mesleğinin yetki ve sorumluluklarını haizdirler. Bu nöbetin tutulduğu kurumlarda, acil vak'alar için ayrıca nöbet veya hizmet birimi bulunmadığı takdirde acil vak'a muayenesini ve gerekli ilk yardım ve tedaviyi nöbetçi tabib yapar. Vak'a kendi branşıyle ilgili değilse süratle ilgili dal uzmanını ve acil vak'a için gerekli görülen diğer personeli de davet eder. Bu nöbetle birlikte acil veya branş nöbeti tutulan kurumlarda normal nöbeti tutan tabib, baştabib yetkilerini haiz olarak sadece idari amir sorumluluğunu yüklenir. Eğitim hastaneleri dışında uzman baştabib yardımcısı ile birlikte uzman tabib adedi normal nöbet tutmaya müsait kurumlarda baştabib yardımcıları da normal nöbete girerler.
C) Acil nöbetler: Uzman durumu müsait olan kurumlarda lüzum görülen branşlar için normal nöbete ilave olarak ayrıca acil nöbeti konulabilir. Bu takdirde acil nöbetine iştirak edecek diğer sağlık ve yardımcı sağlık personelinin kimler olacağını ve bunların miktarını baştabib tesbit eder. Acil nöbeti tutanlar bir başka nöbete dahil edilmezler. Acil nöbeti tutan uzmanın talebi üzerine yapılacak, çağrıya ilgili dal uzmanı ve diğer personel uymaya zorunludur.
D) Branş nöbeti: Birden fazla genel cerrahi, iç hastalıkları klinikleri ve kadın hastalıkları ve doğum kliniği bulunan yataklı tedavi kurumlarında uzman ve klinik adedi gözönüne alınarak acil hizmet için kliniklere bütün personeliyle birlikte branş nöbeti tutturulabilir. Gerek görülürse ve uzman adedi yeterli bulunduğu takdirde acil vak'ası bulunan dallardan birer uzman, yoksa kıdemli uzmanlık eğitimi görenler de bu ekibe eklenebilir, veya davet edilebilir. Branş nöbetini üstlenen klinikler, gece nöbetini ifa edecek tabib ve personel ekiplerini düzenleyerek gereği yapılmak üzere baştabibliğe verirler. Bu kliniklere gereğinde başka hizmetlerden personel takviyesi yapılabilir. Branş nöbetlerini üstlenen klinikler o dalın acillerinin yatarak tedavi hizmetlerini de ifa ederler ve bu klinik personeline başkaca nöbet hizmetleri verilmez.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam