Üniversitedeki asistan, istifa ederse, mecburi hizmetle yükümlü olur mu?

27/11/2006 10:10:00
Yazdır

Soru

Şu an asistan doktor olarak bir üniversite hastanesinde çalışan bir hekim, istifa ederse, zorunlu hizmete dahil olur mu? Yani ilk atamada atanır mı? İkinci olarak; bir doktor devlet hizmetinde iken kaç kez istifa hakkı vardır?

Cevap

a- 5371 Sayılı Kanun ile Sağlık Hizmetleri Temel Kanununa eklenen ek 5 inci madde de; Tabiplerin, Devlet hizmeti yükümlülüklerine başlamadan veya tamamlamadan asistanlık veya yan dal asistanlık sınavlarına katılabilecekleri ve uzmanlık eğitimine başlayabilecekleri; eksik kalan Devlet hizmeti yükümlülüklerini, uzman tabip veya yan dal uzmanı olarak yapacakları Devlet hizmeti yükümlülüğüne ilave etmek suretiyle yerine getirebilecekleri; ancak birden fazla uzmanlık veya yan dal uzmanlık eğitimine başlanabilmesi için Devlet hizmeti yükümlülüğünün tamamlanması şart olduğu; Asistanlık uzmanlık ve yan dal uzmanlık eğitimi ile askerlikte geçen süreler Devlet hizmeti yükümlülüğünden sayılmayacağı hüküm altına alınmıştır.

Yukarıdaki kanun maddesinden de anlaşılacağı üzere; devlet hizmeti yükümlüğünün ertelenmesi uzmanlık eğitimi süresince mümkün olmaktadır. Her hangi bir üniversitede uzmanlık eğitimi yapan asistan istifa ederse, kanunda belirtilen devlet hizmetinin ertelenme şartı ortadan kalkacağı için zorunlu hizmete dâhil olur.

b- Kamu sektöründe devlet memuru olarak çalışan hekimler diğer memurlar gibi 657 sayılı devlet memurları Kanununun 92. maddesi dikkate alındığında ilk defa istifa etmeleri durumunda kanunda belirtilen hükümler doğrultusunda memuriyete geri dönme imkanları olup, ikinci istifalarında böyle bir imkan bulunmamaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam