Bir hastanede personel nöbetleri, hangi usule gör belirlenir?

09/12/2006 22:36:00
Yazdır

Soru

Hastanelerde GİH sınıfı memur, acil servis memur nöbetlerini kimler tutacağı hastane idaresince mi belirlenir yoksa her memur nöbet tutmakla yükümlü müdür. Şu an istemediğimiz halde hastanemizde 30 memur olmasına rağmen a blok hastanede 5 memur, b blok hastanede 5 memur olarak toplam 10 memur neye göre seçildiğimizi bilmeden hafta içi 16 saat hafta sonu 24 saat olmak üzere ortalama ayda 8 nöbet tutuyoruz. Bir memur nöbette hem hasta girişi hem hasta yatışı hem para tahsilâtı fotokopi vs işleriyle uğraşıyoruz. Resmi tatil ve bayram tatillerin de de ayni kişiler tutuyor. Tüm kimyamız bozuluyor. biz bu nöbetlerin herkesin tutmasını istiyoruz. Hastanelerde gih personeli nöbetlerle ilgili mevzuat nasıldır.

Cevap

Hastanelerde idari memurların ne şekilde nöbet tutacakları Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğinin 51. maddesinde belirlenmiştir. Buna göre; hastane müdürünün nöbet hizmeti yükümlülüğü yoktur.
Müdür yardımcıları
ise görevleri ile ilgili olarak hastane müdürünün belirleyeceği ya da görevleri dışında baştabibin belirleyeceği esaslara göre nöbet tutmakla yükümlüdürler.
Diğer taraftan genel idari hizmetler sınıfındaki veznedar hariç diğer bütün memurlara nöbet tutturulabilmektedir. GİH sınıfındaki memurların nöbetleri hizmetin gereklerine göre hastane müdürü tarafından ayarlanmaktadır.

Bu ön bilgi doğrultusunda; sorudan anlaşıldığı kadarıyla hastanede çalışan toplam 30 memur personelden yalnızca 10 memura nöbet hizmeti yaptırılmaktadır. Bilindiği gibi GİH de çalışan memurların ve bunların bağlı olduğu müdür yardımcılarının görevleri her yıl mali yıl başında hastane müdürü tarafından ayrıntılı bir şekilde düzenlenmektedir. Soruda sözü edilen 30 memur personelin satın alma, hasta kabul, personel gibi farklı servislerde görev aldığı dikkate alındığında; hizmetin gerekleri de düşünülerek, hastane müdürü tarafından hizmetin gereklerine uygun servislerdeki memurlar tarafından nöbet hizmetlerinin yerine getirilmesi sağlanabilir. Bu anlamda, verdiği hizmet açısından örneğin nöbetlerin sürekli olarak hasta kabul servisinde görevli memurlar tarafından yerine getirilmesi mümkündür. Bu durumda satın alma servisinde çalışan memurlar nöbet tutmayacaktır. Burada önemli olan hastane müdürünün nöbet tutturulacak zamanlarda yapılacak hizmetleri dikkate alarak bu hizmetlerde görevli personel arasında aylık nöbet çizelgelerinin dengeli olarak ayarlanmasıdır.

Sunulan sağlık hizmetlerinin 24 saat kesintisiz sağlanması dikkate alındığında; mesai saatleri dışında da hizmet sunması zorunlu olan örneğin hasta kabul birimi gibi servislerdeki memurlara nöbet tutturulmasında bir sakınca yoktur. Bu anlamda arşiv hizmetlerinde istihdam ettirilen bir memurun nöbet tutmasının da bir anlamı yoktur. Ancak, bu tür nöbet hizmetleri birim gözetmeksizin her birimden memura tutturulmasına rağmen, sürekli aynı memurlar nöbet çizelgesine yazılıyorsa burada bir dengesizlik söz konusudur. Hastane müdürünün nöbet hizmetlerini düzenlerken personel arasında ayrımcılığı gözetmeden dengeli bir şekilde nöbet çizelgelerini ayarlaması gerekir.

Sonuç olarak, yönetmelik gereğince memurların nöbetlerinin düzenlenmesi hastane müdürünün yetkisinde olup, hastane müdürü nöbet hizmetlerinin gereklerini dikkate alarak bu hizmetlerin gereklerine uygun birimlerde istihdam edilen personel tarafından nöbet hizmetlerinin yerine getirilmesini sağlayabilir. Bu durumda bazı birimlerdeki personel sürekli nöbet tutarken bazı birimlerdeki personel mesela satın alma birimindeki personel nöbet hiç nöbet tutmayacaktır. Tekrar vurgulamak gerekirse nöbet hizmetinde verilecek hizmetin gerekleri düşünülerek bu durum hastane müdürü tarafından ayarlanır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam