Disiplin cezasına konu fiil adayken işlendi. Kişi asil memur olarak atandı. Şimdi disiplin cezası alırsa, görevine son verilir mi?

02/11/2011 13:52:00
Yazdır

Soru

Adaylık devresi içerisin mazeretsiz olarak 4 gün devamsızlık yaptım. Bu nedenle disiplin soruşturması yapılmakta iken 657 sayılı Kanunun hükümlerine uyularak adaylığım kaldırıldı.

Disiplin soruşturması tamamlanarak kademe ilerlemesinin durdurulması ile cezalandırıldım. İdare disiplin cezasına sebep fillerin adaylıkta işlendiğini ileri sürerek şimdi görevime son vermek istiyor.

Ben ne yapmalıyım? Bu hukuki midir.?

Cevap

657 sayılı Devlet memurları Kanunun “Adaylık süresi sonunda başarısızlık” başlıklı değişik 57 inci maddesinde “Adaylık süresi içinde disiplin cezası almış olanların disiplin amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile ilişikleri kesilir. İlişkileri kesilenler ilgili kurumlarca derhal Devlet Personel Başkanlığına bildirilir.

Adaylık devresi içinde veya sonunda, 56 ncı ve bu madde hükümlerine göre ilişikleri kesilenler (sağlık nedenleri hariç) 3 yıl süre ile Devlet memurluğuna alınmazlar.” hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, 657 sayılı Kanunun “Uygulama” başlıklı 132 inci maddesinde “Disiplin cezaları verildiği tarihten itibaren hüküm ifade eder ve derhal uygulanır.

Aylıktan kesme cezası, cezanın veriliş tarihini takip eden aybaşında uygulanır.

Verilen disiplin cezaları üst disiplin amirine, Devlet memurluğundan çıkarma cezası ayrıca Devlet Personel Başkanlığına bildirilir.

Aylıktan kesme cezası ile tecziye edilenler 5 yıl, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ile tecziye edilenler 10 yıl boyunca daire başkanı kadrolarına, daire başkanı kadrosunun dengi ve daha üstü kadrolara, bölge ve il teşkilatlarının en üst yönetici kadrolarına, düzenleyici ve denetleyici kurumların başkanlık ve üyeliklerine, vali ve büyükelçi kadrolarına atanamazlar.”denilmektedir.

Ayrıca 657 sayılı Kanunun “Memurluğun sona ermesi” başlıklı 98 inci maddesinde “Devlet memurlarının

a) Bu kanun hükümlerine göre memurluktan çıkarılması;

b) Memurluğa alınma şartlarından her hangi birini taşımadığının sonradan anlaşılması veya memurlukları sırasında bu şartlardan her hangi birini kaybetmesi;

c) Memurluktan çekilmesi;

ç) İstek, yaş haddi, malûllük sebeplerinden biri ile emekliye ayrılması;

d) Ölümü;

hallerinde memurluğu sona erer.” hükmü bulunmaktadır.

Yukarıda yer verilen hükümler uyarınca; Ancak, aday Devlet memurlarından disiplin cezası alanların disiplin amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile ilişikleri kesilebilir, disiplin cezası verildiği tarihten itibaren hüküm ifade etmesi sebebiyle asil memur olarak atananların 657 sayılı Kanunun 57 inci maddesi uyarınca memuriyetine son verilemez.

Devlet memurunun ancak disiplin cezası olarak memuriyetten çıkarma cezası verilmesi halinde görevine son verilebilir.

Memuriyetinize son verilmesi halinde hakkınızı idari yargı yolu ile aramanızı öneririz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam