Ek göstergeler değişmezse, emekli maaşı değişmez

09/04/2013 10:09:00
Yazdır

Soru

Yeni yasa tasarısında artırılacağı söylenilen, emekli olurken hesaplanan "Tazminat gösterge rakamı" bütün memurlarda var mı?Yoksa sadece belirli görevlerde bulunanlarımı (vali,profösör,daire başkanı,vb.) kapsıyor? Eğer bütün memurları kapsamıyorsa emekli olurken herkesin emekli ikramiyesinin daha fazla olacağı doğru değil öyle değil mi? Bilgilerinizi rica ediyorum.

Cevap

Devlet memurlarının emekli aylık ve emekli ikramiye tutarları nasıl hesaplanmaktadır konusunda geniş açıklamalarımız için tıklayınız.

Sorunuz özelinde aylık ve ikramiye hesaplanma kalemleri arasında yer alan Tazminat gösterge rakamı konusunu açıklayacağız.

5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Madde 70 de aylık, ikramiye tutarlarında kullanılan oranlar bulunmaktadır.

Bu oranlar sadece belirli görevlerde bulunanları değil, tüm devlet memurları için uygulanmaktadır.

?Ek Madde 70 ? Sandık iştirakçilerine ödenmekte olan ;

a) Memuriyet taban aylığı ve kıdem aylığı tutarları ile,

b)Zam, tazminat ve ödenekler ile benzeri ödemeler toplamına karşılık gelmek üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi en Yüksek Devlet memuru aylığı (ek gösterge dahil) brüt tutarının;

? Ek göstergesi 8400 ve daha yüksek olanlarda % 240 ına,

? Ek göstergesi 7600 (dahil) -8400 (hariç) arasında olanlarda % 200 üne,

? Ek göstergesi 6400 (dahil) - 7600 (hariç) arasında olanlarda % 180 ine,

? Ek göstergesi 4800 (dahil) - 6400 (hariç) arasında olanlarda % 150 sine,

? Ek göstergesi 3600 (dahil) - 4800 (hariç) arasında olanlarda % 130 una,

? Ek göstergesi 2200 (dahil) - 3600 (hariç) arasında olanlarda % 70 ine,

? Diğerlerinde % 40 ına,

tekabül eden miktarı,

emeklilik keseneğine ve kurum karşılığına tabi tutulur.

Aylıklarını personel kanunlarına göre almayan Sandık iştirakçileri hakkında da,sınıfı,görev ve kadro unvanı, derecesi ve hizmet süresi esas alınarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi emsali gibi işlem yapılır.

Bu tutarlar, bu Kanunun 41 inci maddesinin (a) fıkrasına göre emekli,adi malullük, vazife malullüğü,dul ve yetim aylıklarının; ek 20 inci maddesine göre de emeklilik ikramiyelerinin hesaplanmasına dahil edilir.?

Bu maddeye göre hesaplama da en yüksek devlet memuru sayılan Başbakanlık Müsteşarı aylığı esas alınmaktadır. Başbakanlık müsteşarı birinci derece dördüncü kademenin gösterge rakamı olan 1500 ile Başbakanlık Müsteşarının ek gösterge rakamı olan 8000 rakamının toplamının memur maaş katsayısı ile çarpımından bulunan tutarın, maddede ek göstergelere göre gruplandırma sonucu tespit edilen oranların karşılığına gelen tutar, emekli aylık ve emekli ikramiyesinin hesabında dikkate alınmaktadır.

Madde 70 de ek göstergi gruplarına göre oranlar olarak belirlenmiş olan yüzde oranları arttığında ek gösterge gruplarına göre artan oran aylık ve ikramiye tutarını etkiler. Az artış az oranda, fazla artış fazla oranda etkiler.

Sonuç Değerlendirmemiz;

Daha önce sitemizde yapmış olduğunuz değerlendirmemizi sorunuz ile birlikte tekrarlamaktayız.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununda en son 1995 yılı Ocak ayından itibaren ek gösterge rakamlarında artış yapılmıştır. Hizmet Sınıfları itibariyle ve de unvan itibariyle belirlenmiş olan ek gösterge rakamları o günün şartlarında bir iyileştirme niteliğinde olmuştur.

Ancak, zaman içerisinde 5434 sayılı Kanunun Ek 70 nci maddesinde aylık ve ikramiye hesaplanmasında esas alınan oranların ek gösterge rakamlarına göre ayrıştırılması, aylık ve ikramiye tutarlarının az veya yüksek olmasını gerektirmiş ve ek göstergesi az olanlar aleyhine bir sistemi ortaya çıkarmıştır.

Aleyhte olan bu sistem içerisinde, yine zaman içerisinde bazı kadro görev ünvanları için makam tazminatı, temsil ve görev tazminatı uygulamasının getirilmesiyle beraber aradaki uçurum gittikçe açılmıştır.

Bu nedenle, özellikle mesleki gruplar başta olmak üzere (Doktor, Mühendis, Mimar, Müfettiş, Öğretim üyeleri, öğretim görevlileri, avukat, öğretmen gibi) ve Memur, Şef, Şube Müdürü, Daire Başkanı gibi kadro görev ünvanlarında görevlerini yapmakta olan memurların ve de emeklilerinin de yararlanabilecekleri bir değişikliğin yapılması faydalı olacaktır. Bu şekilde yapılan değişikliğin en önemli kalemi de Hizmet Sınıfları itibariyle belirlenen EK GÖSTERGE rakamlarında bir artış ile 5434 sayılı Kanunun Ek Madde 70 de belirlenen oranlarda da bir artış yapılması, ayrıca makam tazminatı almayanlar için de makam tazminatı tespitinin yapılması gerektiğini değerlendirmekteyiz.

Bu soru 23,433 defa okundu. 4 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam