Gemi Sürvey Uzmanı olarak emekli olan, 3600 ek gösterge alır mı?

27/03/2015 08:30:00
Yazdır

Soru

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığında Gemi Sürvey Uzmanı kadrosunda görev yapmakta iken 20.01.2014 tarihinde emekli oldum.

666 sayılı khk ile Gemi Sürvey Uzmanlarının kadro unvanı Denizcilik Sörvey Mühendisi olarak değiştirildi ve ek göstergesi 3600 olmuştur.

Meclis Genel Kurulunda kabul edilen kanun maddesi ve gerekçesine göre Gemi Sürvey Uzmanı kadrosundan emekli olanların ek göstergesi 3600 olurmu.Cevap verirseniz memnun olacağım.

Saygılarımla

Cevap

Durumunuz, fiili olarak görev yapmakta oldukları kadro unvanları için ek gösterge konusunu içeren Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulu Kararıyla da bağlantılı olduğunu değerlendiriyoruz.

07.12.2007 tarihli ve Esas Numarası 2005-2, Karar Numarası 2007-1 olan Karar, 25/03/2008 tarih ve 26827 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Kararın özünü: Devlet memurlarının fiilen görev yapmakta oldukları kadro unvanları için ek gösterge öngörülmesi halinde bundan yararlanacakları, kadro unvanında herhangi bir değişiklik olmadığı sürece mezuniyet diplomasında yer alan unvan, başka bir anlatımla tahsil durumu dikkate alınarak ek gösterge uygulamasından yararlanamayacakları oluşturmaktadır.

Sonuç Değerlendirmemiz:

Gemi Sürvey Uzmanı kadroları Denizcilik Sörvey Mühendisi olarak değiştirilmesi durumunda, fiilen Mühendis olarak görev yapmış olacağınızdan, Kurumunuzca da kadrolarınızın mühendis olarak yenilenmesi gerekeceğinden, ek gösterge açısından Teknik Hizmetler Sınıfındaki 3600 grubundaki Mühendis ek göstergesinin de sizlere yansıması gerektiğini değerlendiriyoruz.

Genel Değerlendirmemiz;

Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulu Kararı, çelişkili olan bu durumu fiilen 657 sayılı Devlet Memurlarında gösterilen kadroları işgal etmek gerekir şeklinde sonuçlandırmıştır. Ancak, bu mühendislik, mimarlık gibi okulları bitiren ve mühendislerle aynı işleri yapan bazı memurları da mağdur etmiş olduğu görülmektedir. Gemi Sörvey Uzmanlarında olduğu gibi bir düzenleme diğer memurların mağduriyetlerini gidermemiş durumdadır. İçtihat Kararında belirtilen durumun aksine, 657 sayılı Kanundaki kadroları işgal etmeyip de, aynı görev ve sorumluluğu üstlenmiş olan ve bu işleri yürüten başka unvanlarda (Uzman, Şef, Müdür gibi) görev yapan mühendislik, mimarlık gibi okulları bitirenlerin de Teknik Hizmetler Sınıfı ( a ) bölümündeki ek göstergelerinin verilmesinin daha hakkaniyete uygun olacağını değerlendirmekteyiz.

Bu soru 5,528 defa okundu.
YORUMLAR
Bu soruya henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam