Veteriner doktora yapınca kaç derece alır?

18/09/2015 11:56:00
Yazdır

Soru

5 yıllık yüksek öğrenimi bitirdiğim için 2006 yılında 8/2 kadro ve derece ile veteriner hekim olarak göreve başladım. Direkt doktora öğrenimime başlayarak 2012 yılında doktoramı bitirdim. Sonucunda bana 1 derece ilerlemesi verildi. Ancak daha sonra? 657. kanunun 36. maddesi A-9 fıkrası hükmünden memuriyete başlarken yararlandırıldığından ve söz konusu madde hükmünden sehven 2. kez yararlandırılmıştır? diyerek 1 kademe eksik değerlendirerek yeniden düzenleme yapıldı. 5 yıllık veteriner hekimlik eğitimini bitirmeden bu unvan alınamayacağı için doktora öğrenimin sonunda 1 derece almam gerektiğini düşünüyorum. Önce yapılan 1 derece uygulaması mı yoksa sonra düzeltilen 2 kademe uygulaması mı doğrudur.

Cevap

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 36 ncı maddesinde hizmet sınıfları sayılmış olup, anılan maddenin ortak hükümler başlıklı bölümünün ( A) sınıflar itibariyle öğrenim durumlarına göre giriş ve yükselebilecek derece ve kademeler tespit edilmiştir.

Giriş Giriş Yükselinebilecek Yükselinebilecek
Öğrenim durumu Derece Kademe Derece Kademe
İlkokulu bitirenler 15 1 7 Son
Ortaokulu bitirenler 14 2 5 Son
Ortaokul dengi mesleki veya teknik öğrenimi bitirenler 14 3 5 Son
Ortaokul üstü 1 yıl mesleki veya teknik öğrenimi bitirenler 13 1 4 Son
Ortaokul üstü 2 yıl mesleki veya teknik öğrenimi bitirenler 13 2 4 Son
Liseyi bitirenler 13 3 3 Son
Lise dengi mesleki veya teknik öğrenimi bitirenler 12 2 3 Son
Lise veya dengi okullar üstü 1 yıllık mesleki veya teknik öğrenimi bitirenler 11 1 2 Son
Lise veya dengi okullar üstü 2 yıl veya Ortaokul üstü en az 5 yıllık mesleki veya teknik öğrenimi bitirenler 10 1 1 Son
Lise veya dengi okullar üstü 3 yıl teknik veya mesleki öğrenimi bitirenler 10 2 1 Son
2 yıl süreli yüksek öğrenimi bitirenler 10 2 1 Son
3 yıl süreli yüksek öğrenimi bitirenler 10 3 1 Son
4 yıl süreli yüksek öğrenimi bitirenler 9 1 1 Son
5 yıl süreli yüksek öğrenimi bitirenler 9 2 1 Son
6 yıl süreli yüksek öğrenimi bitirenler 9 3 1 Son

Mezkur 36 ncı maddenin Ortak hükümler bölümünün (A) bendinin 5 nci fıkrasında "Dört yıl ve daha fazla süreli yüksek öğrenim görenlerden tabip, diş tabibi, veteriner hekim, eczacı ile benzeri sağlık bilimleri lisansiyerleri (Hayvan sağlığı dahil) Biyolog unvanına sahip akademik personel giriş derece ve kademelerine bir derece eklenmek suretiyle bulunacak derece ve kademelerden hizmete alınırlar."ifadesi yer almaktadır

Ayrıca mezkur 36 ncı maddenin (A) bendinin 9 uncu fıkrasında ise "Memurluğa girmeden önce veya memuriyetleri sırasında yüksek öğrenim üstü master derecesi almış olanlarla yüksek öğrenim kurumlarında en az bir yıl ilave öğrenim yaparak lisans üstü ihtisas sertifikası alanlara bir kademe ilerlemesi, tıpta uzmanlık belgesi alanlara, meslekleri ile ilgili öğrenim dallarında doktora yapanlara bir derece yükselmesi uygulanır.
Master derecesini alıp bir kademe ilerlemesinden yararlanan memura, mesleği ile ilgili öğrenim dalında doktora yaptığı takdirde iki kademe ilerlemesi uygulanır."
hükmü bulunmaktadır."hükmü bulunmaktadır.

5 yıllık eğitim görmek suretiyle veteriner olan kişi lisansüstü eğitim sertifikası almaya hak kazanmış olması halinde memuriyete giriş derecesi 9 uncu derecenin 2 kademesinden başlatılıp ayrıca 36 ncı maddenin (A) bendinin 9 uncu maddesi uyarınca lisansüstü eğitim sebebiyle 1 kademe verilmesi aynı sürenin mükerrer değerlendirilmesi sonucunu doğurmaktadır.

Lisansüstü eğitim sebebiyle 36/A-9'dan daha önce faydalanan memurlar doktora eğitimini tamamlamaları halinde yalnız 2 kademeden daha faydalanmaları mümkün bulunmaktadır.

Yukarıda açıklanan hüküm ve açıklamalar uyarınca;
5 yıllık eğitim görmek suretiyle lisansüstü eğitim sertifikası alan ve memuriyete girişte 657 sayılı Kanunun 36/A-9'dan daha önce faydalanan memurlar doktora eğitimini tamamlamaları halinde yalnız 2 kademeden daha verilebilecektir.

İdarece sehven verilen 1 kademenin bilahare düzeltilmesinde mevzuata aykırı bir husus bulunmadığı değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam