Yardımcı hizmetlerden nasıl unvan değiştirilir?

08/10/2015 03:38:00
Yazdır

Soru

Yardımcı hizmetler sınıfında yer alan memur nasıl unvan değiştirebilir, tekrar KPSS girip bir üst kadroya yerleşirse hemen göreve başlayabilir mi veya izlemesi gereken yol nedir?

Cevap

657 sayılı Devlet Memurlar Kamunun "Temel ilkeler" başlıklı 3 üncü maddesinde "Bu kanunun temel ilkeleri şunlardır:
Sınıflandırma:
A) Devlet kamu hizmetleri görevlerini ve bu görevlerde çalışan Devlet memurlarını görevlerin gerektirdiği niteliklere ve mesleklere göre sınıflara ayırmaktır.
Kariyer:
B) Devlet memurlarına, yaptıkları hizmetler için lüzumlu bilgilere ve yetişme şartlarına uygun şekilde, sınıfları içinde en yüksek derecelere kadar ilerleme imkanını sağlamaktır.
Liyakat:
C) Devlet kamu hizmetleri görevlerine girmeyi, sınıflar içinde ilerleme ve yükselmeyi, görevin sona erdirilmesini liyakat sistemine dayandırmak ve bu sistemin eşit imkanlarla uygulanmasında Devlet memurlarını güvenliğe sahip kılmaktır."hükmü bulunmaktadır.
Liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak, Devlet memurları ile 8/6/1984 tarihli ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamındaki kamu iktisadi teşebbüslerinde görev yapan sözleşmeli personelin görevde yükselme ve unvan değişikliklerine ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik" ile memurların görevde yükselmeleri unvan değişiklikleri bu çerçevede sınıf değişiklikleri objektif kriterlere bağlanmıştır. Söz konusu Yönetmelik 18/4/1999 tarih ve 23670 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.


Anılan Yönetmeliğin "Tanımlar" Başlıklı 4 üncü maddesinin (g) bendinde "Unvan değişikliği sınavı: En az ortaöğretim düzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin görevlere atanabilmek için (...) yapılan yazılı sınavı, ifade eder." hükmü yer almaktadır.

Ayrıca, 12.5.1992 tarihli ve 21226 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 3795 sayılı "Bazı Lise, Okul ve Fakülte Mezunlarına Unvan Verilmesi Hakkında Kanunun" 3 üncü maddesinde " (a) Endüstri Meslek Lisesi, Kız Meslek Lisesi, Teknik Lise ve Kız Teknik Lisesi mezunlarına "Teknisyen" b) Lise üstü iki yıl süreli yüksek teknik öğretim görenlere, "tekniker",.....unvanı verilir. Bu unvanlar eğitim görülen dalın ismi ile birlikte kullanılır." hükmü yer almaktadır.
Yükseköğrenim Mezunlarının Aldıkları Unvanlar


657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "Memurların bir kurumdan diğerine nakilleri" başlıklı 74 üncü maddesinde "Memurların bu Kanuna tabi kurumlar arasında, kurumların muvafakatı ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle, bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan, bir kadroya nakilleri mümkündür. Kazanılmış hak derecelerinin altındaki derecelere atanabilmeleri için ise atanacakları kadro derecesi ile kazanılmış hak dereceleri arasındaki farkın 3 dereceden çok olmaması ve memurların isteği de şarttır.
Aşağı dereceye atananların 68 inci maddede yazılı süre kaydı aranmaksızın eski derecelerine tekrar atanmaları caizdir.
Kazanılmış hak derecelerinden aşağı derecelere atananların aylık derece ve kademeleri genel hükümlere göre tespit edilmekle beraber, atandıkları bu derecelerde geçirdikleri süreler (kesenek ve karşılık farklarının kendileri tarafından her ay T.C. Emekli Sandığına gönderilmesini kabul etmeleri şartiyle) emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir.
13/12/1960 tarihli ve 160 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamına giren kurumlarla bu Kanuna tabi kurumlar arasındaki nakillerde de yukarıdaki hükümler uygulanır. Aynı kanunun 4 üncü maddesi kapsamına giren kurumlarda çalışıp 657 sayılı Kanuna tabi olmayan personelden, hizmete giriş dereceleri 36 ncı madde ile tespit edilen giriş derecelerinin üzerinde olanların ilk ilerleme ve yükselmeleri için kanuni bekleme sürelerine yukarıda yazılı dereceler arasındaki sürelere tekabül eden süre kadar ilave edilir."
hükmü yer almaktadır.

Kurumlar arası nakil işlemlerini sıralayacak olursak:
1-Memur geçmek istediği kuruma müracaat etmesi,
2-Memurun müracaat ettiği kurumun memurun hizmetine ihtiyaç duyması, almak istemesi, nakil hususunda muvafık olması,
3-Memuru naklen almak isteyen kurumun çalıştığı kurumdan muvafakatinin istenmesi,
4-Memurun çalıştığı kurumun memurun naklini uygun görmesi halinde muvafakat vermesi, naklinin isteyen kuruma yapılmasının mümkün olduğunu bildirmesi,
5-Memuru naklen almak isteyen kurum muvafakat üzerine memurun atamasını yapmak suretiyle çalıştığı kuruma göndermesi,
6-Memurun çalıştığı kuruma gelen atama yazısının memura tebliğ edilmesi ve işliğinin kesilmesi,
7-Kurumlar farklı yerlerde ise 15 aynı yerde ise ertesi gün yeni kurumda (iş yerinde) görev başlanılması,
Olarak sıralanabilir.


Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;
1-Yardımcı hizmetler sınıfında görevli memur görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavlarına girmek suretiyle unvanı değiştirebilir.
2-Yeniden KPSS sınavlarına girmek suretiyle aldığı puan ile merkezi olarak yerleştirilmesi halinde söz konusu kadroya aynı kurumda ise 657 sayılı DMK 76 maddesi uyarınca farklı kurumda ise 657 sayılı Kanunun 74 üncü maddesi uyarınca naklen atanması mümkün bulunmaktadır.
3-Yerleştirildiğiniz kurum mevcut kurumunuzdan sizin muvafakatınızı ister muvafakat verilmesi halinde yukarıda belirtilen usule uyarak yeni kurumunuza başlarsınız.
4-Muvafakat verilmemesi halinde yasal sürelerine uymak suretiyle idari yargıda dava açmanızı tavsiye ederiz.
5- Mali kaybın olduğu durumlarda davayı kazanmak daha kolay olabilmektedir. Yardımcı hizmetlerde diğer hizmet sınıflarındaki unvanlara atanma halinde ücret farkı olması kaçınılmazdır.

Muvafakat verme yetkisi kimdedir?

Muvafakat verilmemesi nedeniyle açılan dava kazanılır mı?

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam