Daha önce mühendis olarak çalışmış, ama şimdi 'Araştırmacı' olan Danıştay kararından etkilenir mi?

30/03/2008 00:35:00
Yazdır

Soru

Sayın Memurlar.Net yetkilileri
Ben 1988 yılında Türk Telekom'da Mühendis unvanı ile işe başladım. 1998 Yılında Başmühendis oldum. 2004 yılında Telefon Müdür yardımcısı (Teknik) unvanına atandım. 2006 yılında özelleştirme sonucu Araştırmacı unvanı ile bir kamu kurumuna atandım. Şu anda 1.derece 4. kademe 3600 ek göstergeye sahip olarak çalışmaktayım. Danıştay'ın en son kararı ile herhangi bir hak kaybına uğramam söz konusu mu? Yani emekli olurken ek gösterge 3600 olarak emekli olmamda sorun olur mu? Bu konuda açıklayıcı bilgi verirseniz sevinirim.

Cevap

Ek göstergede kadro unvanının esas alınacağına dair Danıştay İBK kararı

Ek Göstergeler Kadro Üzerinden Verilecek

25 Mart 2008 tarih ve 26827 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Esas No: 2005/2 ve Karar No: 2007/1 sayılı Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurul kararı ile memurların ek göstergelerinin belirlenmesinde kadro unvanları esas alınacağına ilişkindir.

Karardan önce teknik hizmetler sınıfında teknisyen veya tekniker olarak görevli memurlar teknik hizmetler sınıfına girebilecek bir üst öğrenim bitirmeleri halinde bu kadrolara atanmada üst öğretim için belirlenen ek göstergeden faydalanmaları mümkün olabilmekte idi.

Söz konusu karar ile artık teknisyen veya teknikerler teknisyen veya teknikerler için belirlenen ek göstergeden faydalanabileceklerdir.

Söz konusu Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurul kararı yürütme ve yargıyı bağlayıcı nitelikte olup, aksine idari işlem veya yargı kararı verilmesi söz konusu olamaz.

24.11.1994 tarih ve 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun 22 maddesi uyarınca kuruluşlardaki personelin nakli yapılmakta ilgililerin hizmetleri söz konusu kanunun geçici 9 uncu maddesi "Kamu İktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıklarda sözleşmeli statüde çalışmakta iken bu Kanunun 22 nci maddesi uyarınca 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi kurumlara nakledilerek Devlet memuru statüsüne geçirilenlerin sözleşmeli statüde (kapsam dışı personel dahil) geçen hizmet süreleri; aynı Kanunun ek geçici 1, 2 ve 3 üncü maddelerine göre, 458 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümleri de dikkate alınmak suretiyle, öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri tavanı aşmamak kaydıyla kadro şartı aranmaksızın kazanılmış hak aylık, derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilir. Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce özelleştirme kapsamına alınmış bulunan kuruluşlardan kamu kurum ve kuruluşlarına atanmış bulunan memur ve sözleşmeli personel hakkında da bu madde ile bu Kanunun 22 nci maddesinde fark olarak ödenmesi öngörülen tazminata ilişkin hükümler uygulanır."hükmü uyarınca değerlendirilmektedir.

Yukarıda yer verilen açıklamalar uyarınca daha önce mühendis ve başmühendis olarak görev yapmış olmanız ve 657 sayılı Kanunun 43 üncü maddesinin (B) bendi hükmü uyarınca 1, 2, 3 ve 4 üncü dereceli kadroya atanmış olmanız sebebiyle sizi etkileyecek bir husus bulunmağı değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam