Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde geçen süreler, öğretmenlikte değerlendirlir mi?

02/07/2010 16:03:00
Yazdır

Soru

1 nisan 2002 - 31 ağustos 2004 tarihleri arasında bir özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde psikolog olarak çalıştım. O dönem özel eğitim merkezleri sosyal hizmetlere bağlı idi. Sanırım 2006 yılından itibaren özel eğitim merkezleri milli eğitime bağlandı.
10 eylül 2004 tarihinden itibaren milli eğitim de rehber öğretmen olarak çalışıyorum. Özel eğitimde geçen sürelerim kademe ilerlemesi için kullanılabilir mi? Cevap evet ise bunun için hizmet birleştirme yapmış olmak gerekiyor mu?

Cevap

 

Memuriyete girmeden önce resmi kurumlarda veya özel sektörde geçen hizmetlerin Devlet memurlarının kazanılmış hak aylık derece ve kademlerinde değerlendirilmesi hususunda 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ıncı maddesinin (C) bendinde hükümler ile düzenlenmiş bulunmaktadır. Mezkur (C) bendinin 5 inci fıkrasında ; "Özel okullarda öğretmenlik veya yöneticilik yaptıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı emrinde memuriyet kabul edenlerin özel okullarda geçen hizmet sürelerinin 2/3 ünün her yılı bir kademe ilerlemesine ve her üç yılı bir derece yükselmesine esas olacak şekilde değerlendirilir.
Yukarıdaki fıkralara göre, değerlendirilecek hizmet süresinden sadece özel sektörde geçen süre 12 yılı geçemez. Ancak, T. C. Emekli Sandığı ve Sosyal Sigortalar kanunlarına tabi görevlerde bulunmuş olanların kazanılmış hakları saklıdır.
Yapılacak intibak neticesinde ilgililerin girecekleri dereceler öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri derecenin son kademe aylığını geçemez." hükmüne yer verilmiştir.

Bu hüküm gereğince,
Sadece özel okullarda öğretmenlik veya yöneticilik olarak geçen süreler,
Milli Eğitim Bakanlığında görev alma şartına bağlanmış,
Sadece özel sektörde geçen süre 12 yılı geçemeyeceği sınırı konulmuş
Öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri derecenin son kademe aylığını geçemeyecekleri hüküm altına alınmıştır.

Yukarıda yer verilen açıklamalar uyarınca Milli Eğitim Bakanlığında görev alan Devlet memurlarının özel okullarda öğretmenlik veya yöneticilik yaptıkları süreler belirtilen şartlar çerçevesinde kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirilmesi mümkün bulunduğundan, hizmetlerinizin kazanılmış hak aylık derece ve kademenizde değerlendirilmesinin mümkün olmadığı düşünülmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam