Önlisans ile lisans arasındaki özel sektör hizmetlerim 68/B'de değerlendirilir mi?

13/09/2017 14:39:00
Yazdır

Soru

2008 yılında Endüstriyel Elektronik Önlisans Programından mezun oldum. Önlisans Öğreniminden sonra 2012 yılına kadar (4 yıl) özel sektörde çalıştım. 2012 yılında Tekniker olarak bir kamu kurumuna atandım. 2017 yılında Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Ağustos ayı itibariyle de (özelde çalıştığım 4 yılın 3 yılını saydırmak suretiyle) 8 yılımı doldurdum. Normal şartlarda 4. derecenin 1. kademesine düşmem gerekiyordu ancak 5/3 te takılı kaldım. 68/b ile 3. veya 4. dereceli kadrolara atanmak üzere başvuru yaptım. Cevap olarak "ilginin şahsi dosyasının incelenmesi neticesinde 8 yıl 1 ay 2 gün hizmet süresi olduğu belirlenmiş olup, 657 sayılı kanunun 68/B maddesinde belirtilen 10 yıl hizmet şartını sağlamadığından talebine ilişkin işlem tesis edilememiştir" denildi. Aynı maddeyi kendim okuduğumda Lisans Mezunlarının 8 yıl ön lisans mezunlarının 2 yıl eklenmesi ile "10 yıl" hizmeti olması gerektiğini anladım. Sözlü olarak Personel dairesi ile görüştüğümde ise bana özel sektörde geçen hizmetlerimin Ön Lisans mezuniyeti sonrası olduğu için 10 yılımı doldurmam gerektiği söylendi. 68/B maddesine göre 4. ve 3. derece kadrolara atanmam için 10 yılımı doldurmam mı gerekiyor yoksa 8 yıl mı gerekiyor?

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68/B maddesi:

"B) Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir.

Ancak, bu şekilde bir atamanın yapılabilmesi için ilgilinin;

a) 1 inci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl,

b) 1 inci ve 2 nci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300'den az olanlar için en az 10 yıl,

c) 3 üncü ve 4 üncü dereceli kadrolar için en az 8 yıl,

hizmetinin bulunması ve yükseköğrenim görmüş olması şarttır. Dört yıldan az süreli yükseköğrenim görenler için bu sürelere iki yıl ilave edilir. Bu sürelerin hesabında; 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamına dahil kurumlarda fiilen çalışılan süreler ile Yasama Organı Üyeliğinde, belediye başkanlığında, belediye ve il genel meclisi üyeliğinde, kanunlarla kurulan fonlarda, muvazzaf askerlikte, okul devresi dahil yedek subaylıkta ve uluslararası kuruluşlarda geçen sürelerin tamamı ile yükseköğrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalıştıkları sürenin; Başbakanlık ve bakanlıkların bağlı ve ilgili kuruluşlarının müsteşar ve müsteşar yardımcıları ile en üst yönetici konumundaki genel müdür ve başkan kadrolarına atanacaklar için tamamı, diğer kadrolara atanacaklar için altı yılı geçmemek üzere dörtte üçü dikkate alınır."

68/B den yararlanmanın şartları hizmet süresini tamamlamak ve yükseköğrenim görmüş olmaktır.

Hizmet süresinin hesabı yükseköğrenimin süresine göre farklıdır. Ancak sonuçta 4 yıllık yükseköğrenim mezuniyetiniz de olduğundan hizmet süresi şartının hesabına 2 yıl eklenmesinin gerekli olmadığını düşünüyoruz. Bizce, sizin durumunuzda 3 ve 4. Dereceli kadrolara atanmada 8 yıl hizmet süresi aranmalıdır.

Fıkranın devamında özel sektörde geçen hizmet süresinin hesaba katılmasında bitirilen yükseköğrenimin süresi bakımından maddede ayrım yapılmamaktadır. Bu nedenle önlisans öğreniminden sonraki özel sektör hizmetlerinizin de 8 yıllık süre içinde değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Bu soru 8,579 defa okundu. 3 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam