Aynı kişi için 2. defa refakat izni talebi...

26/12/2011 13:05:00
Yazdır

Soru

İyi günler.

Eşim 2000 ve 2001 yıllarında beynindeki epidermoid kitle için 2 kez ameliyat olmuştu. O tarihlerde evli değildik. Her iki ameliyatı süresince hastanede 10 gün yattı. Ancak daha sonrasında ev ortamında bakımı yapılması için taburcu edilmişti. Ve annesi bakmıştı.

Sorum şu:

ocak 2012 yılında 1 birinci ameliyatını olacak ve takriben 3-4 ay sonrasında Gazi Üniversitesinde 2. (İKİNCİ) kez daha beyin ameliyatı olması gerekiyor. şu anda 2 yaşında bir oğlumuz var ve eşim de ameliyat olacağı ve ameliyat sonrası 2 AY KADAR benden başka refakat edebilecek kimse olmaması (annesi Meme CA nedeniyle 17.kez kemoterapi görmekte ve kendisi de bakıma muhtaçtır.) nedeniyle aşağıdaki Yönetmelik çerçevesinde sorduğum sorulara cevap verirseniz sevinirim.

29 ekim 2011 tarih ve 28099 sayılı "DEVLET MEMURLARINA VERİLECEK HASTALIK RAPORLARI İLE HASTALIK VE REFAKAT İZNİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK" 10. Maddesini iyice okumama rağmen sizlerden aşağıda belirttiğim sorumalarıma ilişkin daha açık ve anlaşılabilir şekilde izahat edebilir misiniz?

1- maaşımdan herhangi bir kesinti olmaksızın refakat izni alabilir miyim?

2- bunun için nasıl bir yol izlemem gerekiyor?

Eğer izin sorun olmuyorsa;

3- 2. (ikinci) ameliyat için de aynı şartlarda refakat izni alabilmem konusunda mevzuata aykırılık yaşar mıyım?

TEŞEKKÜRLER.

İYİ ÇALIŞMALAR.

Cevap

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 6111 sayılı Kanun ile değişik 105 inci maddesine eklenen son fıkrasında "Ayrıca, memurun bakmakla yükümlü olduğu veya memur refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması hâllerinde, bu hâllerin sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, aylık ve özlük hakları korunarak, üç aya kadar izin verilir. Gerektiğinde bu süre bir katına kadar uzatılır."hükmü yer almaktadır.

Mezkur hükümde; refakat izninin, kimler için verileceği, hangi hallerde verileceği, ne kadar süre izin verileceği, iznin şartları taşıyanlara verilmesi zorunlu bir izin olduğu ve izin süresince de mali haklara dokunulmadan izin verileceği düzenlenmiş olup, ancak refakat izinin hastane veya evde kullanılması hususunda bir ayrıma yer verilmemiştir.

Mezkur 105 inci maddenin son fıkrasında refakat izninin verileceği kişileri;

-Bakmakla yükümlü olduğu anne, baba eş ve çocuklar için ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması hâllerinde, bu hâllerin sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi,

-Bakmakla yükümlü olmamakla birlikte refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden biri için ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması hâllerinde, bu hâllerin sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi,

gerekmektedir.

Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik

657 sayılı Kanunun 105 inci maddesi hükmü uyarınca “Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” 2011/2226 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 29/10/2011 tarihli ve 28099 sayılı Resmî Gazete yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Söz konusu yönetmeliğin “Refakat iznine ilişkin esaslar” başlıklı 10 uncu maddesinde

“(1) Memurlara 657 sayılı Kanunun 105 inci maddesinin son fıkrası uyarınca izin verilebilmesi için memurun;

a) Bakmakla yükümlü olduğu ana, baba, eş ve çocuklarından birinin,

b) Bakmakla yükümlü olmamakla birlikte refakat edilmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocuklarıyla kardeşlerinden birinin,

ağır bir kaza geçirdiğinin veya tedavisi uzun süren bir hastalığı bulunduğunun sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi zorunludur.

(2) Birinci fıkra çerçevesinde düzenlenecek ve refakat sebebiyle izin verilmesine esas teşkil edecek sağlık kurulu raporunda; refakati gerektiren tıbbî sebepler, refakat edilmediği takdirde hayatî tehlike bulunup bulunmadığı, sürekli ve yakm bakım gerekip gerekmediği, üç ayı geçmeyecek şekilde refakat süresi ve varsa refakatçinin sahip olması gereken özel nitelikler yer alır. Gerekli görülmesi hâlinde üç aylık süre aynı koşullarda bir katma kadar uzatılır.

(3) Aynı kişiyle ilgili olarak aynı dönemde birden fazla memur refakat izni kullanamaz.

(4) Aynı kişi ve aynı vakaya dayalı olarak vcrilecek refakat izninin toplam süresi altı ayı geçemez.

(5) İzin süresi içinde refakati gerektiren durumun ortadan kalkması hâlinde memur iznin bitmesini beklemeksizin göreve başlar. Bu durumda veya izin süresinin bitiminde, göreve başlamayan memurlar izinsiz ve özürsüz olarak görevlerini terk etmiş sayılarak haklarında 657 sayılı Kanun ve özel kanunların ilgili hükümlerine göre işlem yapılır.

(6) Refakat izni kullanılırken memurun aylık ve özlük hakları korunur.”ifadesi yer alamaktadır.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde 657 sayılı Kanunun 105 inci maddesinin son fıkrası hükmü uyarınca refakat izni;

-Eşinize bakmakla yükümlü iseniz eşinizin tedavisinin uzun süren bir hastalığının bulunduğunun sağlık kurulu raporuyla belgelendirmeniz halinde idare raporda gösterilecek süre kadar en fazla 3 ay refakat izni vermesi gereklidir.

-Refakat izninde idarenin takdir hakkı bulunmamaktadır.

-3 Aylık refakat izin süresi 1 üç ay daha uzatılır.

- Refakat izni kullanılırken memurun aylık ve özlük hakları korunur.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam