Asker öğretmenler, eğitim öğretim tazminatını zamlı alacak mı?

14/01/2014 18:29:00
Yazdır

Soru

Sayın Yetkili Bayburt Milli Eğitim Müdürlüğü mutemetiyim size bir sorum olacaktı. Asker Öğretmenlerin 102 olan özel Hizmet Tazminat oranlarına 2014 yılı için 10,28 puan artırılması doğru bir uygulamamı. Çünkü bu artış Öğretmen kadrolarında bulunan Devlet memurlarına, 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına ekli (III) sayılı Cetvelde dereceleri itibarıyla "100", "95" ve "85" olarak belirlenmiş olan eğitim öğretim tazminatı oranları na uygulanacaktır diye yazmaktadır.

Zam ve Tazminatlara ilişkin kararın Eğitim Öğretim hizmetleri sınıfında bulunan öğretmen ünvanlı personel için yapılmış bir uygulama diye değerlendiriyorum. Sizin değerlendirmeniz nedir acaba.Cevap verirseniz sevinirim.

Cevap

06/07/2005 tarihli ve 25867 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Askerlik Yükümlülüğünü Milli Eğitim Bakanlığı Emrinde Öğretmen Olarak Yerine Getirecekler Hakkında Yönetmeliğin “Özlük Hakları” başlıklı 14 Maddesinde;

“Millî Eğitim Bakanlığı emrinde öğretmen olarak görev alacak 1111 ve 1076 sayılı Kanunlara tâbi yükümlülerin özlük hakları aşağıda belirtilmiştir:

a) 1076 sayılı Kanuna tâbi yükümlülerden, Millî Eğitim Bakanlığı emrinde öğretmen olarak görev yapmak üzere ayrılanlara, fiilen öğretmenlik görevine başladıkları tarihten itibaren 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanununda asteğmenler için tespit edilen aylık, ödenek, yardım ve tazminatlar Millî Eğitim Bakanlığınca ödenir ve bu yükümlülerin aylıklarından Ordu Yardımlaşma Kurumu aidatı kesilir. Bunlara öğretmenlikten dolayı ayrıca bir ücret ödenmez.

b) 1111 sayılı Kanuna tâbi yükümlülerden;

1) Askerlik hizmetine başlamadan önce Bakanlık kadrolarında öğretmen olanlar ile Devlet memuru olarak çalışanların önceki memuriyetleri itibariyle hak kazandıkları maaşları, fiilen öğretmenliğe başladıkları tarihten itibaren Millî Eğitim Bakanlığınca ödenir.

2) Daha önce memuriyet görevinde bulunmayanların, fiilen öğretmenliğe başladıkları tarihten itibaren 657 sayılı Kanun hükümlerine göre intibakları yapılır ve maaşları Millî Eğitim Bakanlığınca ödenir.

c) Bu Yönetmelik hükümlerine göre öğretmen olarak görev alanlar hakkında sicil raporu düzenlenmez.” hükmü yer almaktadır.

Bu yönetmelik hükmünce;

1- 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askerî Memurlar Kanununa göre Asker öğretmen olanların asteğmen maaşına endeksli olduğu için eğitim öğretim tazminatı almadıklarından dolayı eğitim öğretim tazminatı artışından faydalanmamaları gerektiğini,

2-1111 sayılı Askerlik Kanunu hükümlerine göre Asker Öğretmen olanların ise; “önceki memuriyetleri itibariyle hak kazandıkları maaşları,” hükmü gereği öğretmen maaş aldıklarından normal öğretmenler için uygulanan artışlardan aynen faydalanacağını düşünmekteyiz.

Bu konudaki tereddütlerinizin ilgili Kurum olan Maliye Bakanlığına iletmenizi tavsiye ederiz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam