Kredi kartıyla alınan mobilyalar için mal bildirimi verilmeli mi?

03/11/2014 00:07:00
Yazdır

Soru

İyi günler, iyi çalışmalar.
Mal bildirimi hakkında aklıma takılan bir konuyu danışacaktım sizlere. 3628 ve ilgili yönetmeliğini okudum ve kafamdaki soruya net bir karşılık bulamadım. Sitedeki mal bildirimi ile ilgili soru cevap bölümünde yayınlanmış sorular da benzer nitelikte değildi.
Maaşım net olarak 2000 tl, ve 19500 tl limitli kredi kartına sahibim. ve kredi kartımla 9 taksitle evime 13.500 tl değerinde mobilya/beyaz eşya aldım. Toplam borcum 13.500 tl ve aylık taksitlerim ise 1.500 tl. Merak ettiğim konu, toplam borcum maaşımın 5 katından fazla, ama taksitli aldığım için aydan aya taksitlerimi ödüyorum. Mal bildirim formu doldurup kurumuma vermek zorunda mıyım?
3628 ve ilgili yönetmeliğini okuduğumda, çıkarttığım sonuç şu; kredi kartları hesap kesimi ile ödeme tarihleri vardır ve hesap kesim tarihinde benim ilgili aya ait borcum tahakkuk etmiş oluyor ve 10 gün içerisinde ödediğimde sorun kalmıyor. Borcun tahakkuk ettiği hesap kesim tarihinden itibaren 1 ay içinde bildirim yükümlülüğü olduğunu düşünürsek maaşımın 5 katını aşan kredi kartına taksitli alışverişlerim için mal bildirimi vermek zorunda olmadığımı düşünüyorum.
Yardımcı olursanız sevinirim.
Kolay gelsin memurlar.net editörü ve çalışanları.

Cevap


3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunun "Mal bildiriminde bulunacaklar" başlıklı 2 nci maddesinde "d) Genel ve katma bütçeli daireler, il özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı kuruluş veya alt kuruluşlarda, kamu iktisadi teşebbüsleri (İktisadi devlet teşekkülleri ve kamu iktisadi kuruluşları) ile bunlara bağlı müessese, bağlı ortaklık ve işletmelerde, özel kanunlarla veya özel kanunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulan ve kamu hizmeti gören kurum ve kuruluşlar ile bunların alt kuruluşlarında veya komisyonlarında aylık, ücret ve ödenek almak suretiyle kamu hizmeti gören memurları, işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri ile yönetim ve denetim kurulu üyeleri,
... Mal bildiriminde bulunmak zorundadırlar."
Hükmü yer almaktadır.

3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu hükmü uyarınca yürürlüğe 10.8.1990 tarih ve 90/748 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı konulan Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmelik 15.11.1990 tarih ve 20696 sayılı Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe konulmaktadır.

Mezkur Yönetmeliğin "Mal bildiriminde bulunacaklar" başlıklı 3 üncü maddesinde de aynı mahiyette hüküm yer almaktadır.

Mezkur Yönetmeliğin Mal bildiriminin konusu başlıklı 8 inci maddesinde "3 üncü maddede sayılanların kendilerine, eşlerine ve velayetleri altındaki çocuklarına ait bulunan;
a) Taşınmaz malları (arsa ve yapı kooperatif hisseleri dahil),
b) Kendilerine aylık ödenenler, net aylık tutarının beş katından; aylık ödenmeyenler ise Genel İdare Hizmetleri sınıfında birinci derecenin birinci kademesindeki şube müdürüne ödenen net aylığın beş katından fazla değer ve tutarındaki;
1) Para ve para hükmündeki kıymetli kağıtları,
2) Hisse senedi ve tahvilleri,
3) Altın ve mücevheratı,
4) Her türlü kara, deniz ve hava taşıt araçları, traktör, biçer-döver, harman makinası ve diğer ziraat makinaları, inşaat ve iş makinaları, hayvanlar, koleksiyon ve ev eşyaları ile diğer taşınır malları,
5) Hakları,
6) Alacakları,
7) Borçları,
8) Gelirleri,
mal bildirimine konu teşkil eder. (b) bendinde belirtilen mal, hak, alacak, borç ve gelirlerin ayrı ayrı toplam değerleri tek kalem halinde gösterilir.
Mallar, mal bildirimi tarihindeki değerleri esas alınmak suretiyle beyan olunur.

Genel İdare Hizmetleri sınıfında birinci derecenin birinci kademesindeki şube müdürüne ödenen her türlü zam ve tazminatlar dahil net aylık miktarı, aylıklara uygulanan katsayının belirlenmesini müteakip Maliye ve Gümrük Bakanlığınca tesbit ve ilan olunur."denilmektedir.

Danıştay'dan çok ilginç mal bildirimi kararı

Mal beyanına dair tüm detaylar...

Tüm kamu çalışanları, mal bildirimi verecek

Memur, krediyle aldığı aracı bir ay içinde bildirmek zorunda

Mal bildiriminde bulunmamaya verilen disiplin cezası Anayasa'ya aykırı değil

Ne kadarlık bir borç veya alacak da, ek mal bildirimi verilmelidir?

Borç alarak TOKİ'den ev alanlar, mal bildirimini nasıl yapmalı?

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;
1-Genel olarak kamu görevlileri sonu 0-5 yıllarda genel olarak mal beyanında bulunmaları gerekmektedir.
2-Ek mal bildirim süresi 1 aydır.
3-Aylık alan kamu görevlileri net aylıklarının 5 katını geçen borçlanma veya edinimleri ek mal bildirimi ile bildirmek zorundadırlar.
4-Aylık ödenmeyen kamu görevlileri ise GİH şube müdürü maşının 5 katını geçen bor veya mal edinmeleri halinde mal bildiriminde bulunmaları gerekmektedir. 2014 yılı için yaklaşık (3,590*5=17,950) 17,950,TL alacak ve borçları olanların söz konusu alacak ve borçlarını ek mal bildirimi ile bildirmeleri gerekmektedir.
Memurun zamlı maaşları belli oldu

5-Zamanında mal bildiriminde bulunulmamasının disiplin cezası ile cezalandırılması mümkün bulunmaktadır.
6- Kredi kartı ile yapılan alış verişin bankaya borçlanma olduğu Kredi kartı ile alınan ve net aylık tutarının 5 katını geçen (mobilya ve beyez eşya) mal alımlarının da, aylığın 5 katını geçen kredi miktarlarının da taksit taksit ödenmesine bakılmaksızın ek mal bildiriminde bulunulması gerektiği düşünülmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam