Ne kadar gelir için mal beyanı verilmelidir?

19/01/2015 00:18:00
Yazdır

Soru

Merhabalar.
Edebiyat öğretmeniyim ve mal beyanı ile ilgili bir sorum olacaktı. Mal beyanında para, altın vs. için maaşın beş katı ve üzeri olursa bildirilir ifadesi var. Banka hesabımda bulunan para bu miktarı geçmemektedir. Altın hesabım da var ve tek başına o da bu miktarı geçmiyor. Ancak hem altın hem de nakit para toplanırsa 5 katı geçmekte. Bu durumda mal bildiriminde bulunmam gerekiyor mu?
İlginiz için şimdiden teşekkürler.

Cevap

3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu

3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunun "Mal bildiriminde bulunacaklar" başlıklı 2 nci maddesinde "d) Genel ve katma bütçeli daireler, il özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı kuruluş veya alt kuruluşlarda, kamu iktisadi teşebbüsleri (İktisadi devlet teşekkülleri ve kamu iktisadi kuruluşları) ile bunlara bağlı müessese, bağlı ortaklık ve işletmelerde, özel kanunlarla veya özel kanunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulan ve kamu hizmeti gören kurum ve kuruluşlar ile bunların alt kuruluşlarında veya komisyonlarında aylık, ücret ve ödenek almak suretiyle kamu hizmeti gören memurları, işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri ile yönetim ve denetim kurulu üyeleri,
... Mal bildiriminde bulunmak zorundadırlar."
hükmü yer almaktadır.

3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu hükmü uyarınca yürürlüğe 10.8.1990 tarih ve 90/748 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı konulan Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmelik 15.11.1990 tarih ve 20696 sayılı Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe konulmaktadır.

Mezkur Yönetmeliğin "Mal bildiriminin konusu" başlıklı 8 inci maddesinde "3 üncü maddede sayılanların kendilerine, eşlerine ve velayetleri altındaki çocuklarına ait bulunan;
a) Taşınmaz malları (arsa ve yapı kooperatif hisseleri dahil),
b) Kendilerine aylık ödenenler, net aylık tutarının beş katından; aylık ödenmeyenler ise Genel İdare Hizmetleri sınıfında birinci derecenin birinci kademesindeki şube müdürüne ödenen net aylığın beş katından fazla değer ve tutarındaki;
1) Para ve para hükmündeki kıymetli kağıtları,
2) Hisse senedi ve tahvilleri,
3) Altın ve mücevheratı,
4) Her türlü kara, deniz ve hava taşıt araçları, traktör, biçer-döver, harman makinası ve diğer ziraat makinaları, inşaat ve iş makinaları, hayvanlar, koleksiyon ve ev eşyaları ile diğer taşınır malları,
5) Hakları,
6) Alacakları,
7) Borçları,
8) Gelirleri,
mal bildirimine konu teşkil eder. (b) bendinde belirtilen mal, hak, alacak, borç ve gelirlerin ayrı ayrı toplam değerleri tek kalem halinde gösterilir.
Mallar, mal bildirimi tarihindeki değerleri esas alınmak suretiyle beyan olunur.
Genel İdare Hizmetleri sınıfında birinci derecenin birinci kademesindeki şube müdürüne ödenen her türlü zam ve tazminatlar dahil net aylık miktarı, aylıklara uygulanan katsayının belirlenmesini müteakip Maliye ve Gümrük Bakanlığınca tesbit ve ilan olunur."
hükmü yer almaktadır.

Memur, krediyle aldığı aracı bir ay içinde bildirmek zorunda

Mal bildiriminde bulunmamaya verilen disiplin cezası Anayasa'ya aykırı değil

Ne kadarlık bir borç veya alacak da, ek mal bildirimi verilmelidir?

Borç alarak TOKİ'den ev alanlar, mal bildirimini nasıl yapmalı?

Ev satın alan memur, lojmanı boşaltmak zorunda mıdır?

Danıştay Onikinci Daire E:2010/4144 K:2014/3203 sayılı Kararında " cezanın konuluş amacı göz önünde bulundurulduğunda, satın aldığı aracın tescilini yapmış olması, aracın taşıt kredisi ile alınmış olması, haksız ve geliri ile mütenasip olmayan mal edindiğine ve edindiği malı gizleme maksadı taşıdığına yönelik iddia ve tespitin bulunmaması hususları birlikte değerlendirildiğinde, davacının suç işleme kastıyla hareket etmediği sonucuna ulaşıldığından idare mahkemesince davanın reddi yolunda verilen idare mahkemesi kararında hukuki isabet görülmediği" belirtilmek suretiyle kredi ile alınan taşıt için beyanname verilmemesi işlemi için verilen disiplin cezasının iptal için açılan davada verilen kararı bozmuştur.

Mal bildirimlerinin, karşılaştırılması zorunlu mudur?

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca beyanda bulunacak olanlar:
Taşınmaz malları (arsa ve yapı kooperatif hisseleri dahil), miktarlarına bakmasızın,

Diğer hususların beyanı için ise değerinin aylık alanlar için aylıklarının 5 katını geçmesi, aylık almayanlar için GİH sınıfında 1 derece şube müdürünün aylığının 5 katını geçmesi halinde beyan edilmesi gerekmektedir.

Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmeliğin 8 inci maddesinde yer alan "(b) bendinde belirtilen mal, hak, alacak, borç ve gelirlerin ayrı ayrı toplam değerleri tek kalem halinde gösterilir."ifadesi sebebiyle taşınmaz mallar dışındaki aynı grupta yer alan varlıkların toplamı aylığın 5 katını geçmesi halinde de beyanname verilmesinin ileride sorun yaratama riskini bertaraf etmek için beyanname verilmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam