ÖSYM'nin Memur Yerleştirmelerinde Yaptığı Hata

09/01/2004 00:00:00
Yazdır

Soru

Ben İTÜ Elektronik ve Haberleşme mühendisliği mezunuyum. 2002 KPSS sınavından KPSS1: 92.449, KPSS2: 91.366, KPSS3: 90.129 puan aldım. Ancak, ÖSYM tarafından açıklanan taban puanlara göre tercihlerim arasında yer alan ETİ BOR A.Ş'nin Elektronik Mühendisliği kadrosuna benden düşük puanlı kişiler atanmıştır. Bilgisayar hata yapmayacağına göre ne olmuş olabilir?

Cevap

ÖSYM veya Devlet Personel Başkanlığı tarafından yapılan yerleştirmelerde kullanılan yerleştirme kılavuzlarında; "Adayların tercih edecekleri kadroların karşısındaki başvuru şartları bölümünde sadece bir öğrenim kurumu ve bölümü belirtilmiş ise, diğer öğrenim kurumlarının aynı bölümlerinden mezun olmuş bulunmaları da yeterlidir." ifadeleri yer almaktadır. Bu çerçevede Fakültelerin Elektronik ve Haberleşme Mühendisliğinin, Elektronik Mühendisliği gibi değerlendirilip değerlendirilemeyeceği konusunda yetkili kurum 2547 sayılı Kanunun 43/b bendi gereğince YÖK'tür. Bu nedenle YÖK'e bir dilekçe ile müracaat ederek Elektronik ve Haberleşme Mühendisliğinin Elektronik Mühendisliğine denk olup olmadığı hususunda görüş almanız gerekmektedir.

Diğer taraftan, bu sorun ÖSYM'nin, bilgisayar programları ile yerleştirme işlemi esnasında kontrol yapmasından kaynaklanmaktadır. www.memurlar.net sitesinde bir çok defa bunun yanlış olduğu belirtilmişti. Zaten ÖSYM'ce ilan edilen yerleştirme sonuçlarının birkaç kez iptal edilip tekrar atama yapılması da bu sistemin yanlışlığını ortaya koymaktadır. Halbuki ÖSYM'nin görevi sadece yerleştirme yapmak olup, müracaat edenlerin şartlarının uygun olup olmadığını kontrol ederek ön eleme yapmak değildir. Zaten bu husus "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Yönetmeliği"nde düzenlenmiştir. Yönetmeliğin "Adayların başvurmaları ve atanmalarını" düzenleyen 25'inci maddesinde bu husus düzenlenmiş ve yerleştirmeleri yapılan ilgililerin, şartları taşıyıp taşımadığına ilgili kurumlarda kurulan 5 kişilik sınav komisyonunun karar vereceği belirtilmiştir. Bu komisyon, adı geçen yönetmeliğin 26'ncı maddesi hükmü gereğince; atama için öngörülen koşulları karşılayamayan adayların atamalarını yapmamaktadır.

Özetleyecek olursak; yerleştirmeden sonra atama yapacak olan kurumlar, ataması yapılacak olanların şartlarının uygun olup olmadığını tespit ederek atama işlemini yapmaktadırlar. ÖSYM yukarıdaki işlemi kendisi yapmayıp da atama yapacak olan kuruma bıraksaydı, ilgili kurum YÖK'ten alacağı cevaba göre işlem yapacaktı. Bu durumda kişilerin ÖSYM aleyhine dava açmaktan başka seçeneği kalmamıştır. Diğer taraftan sizin de konuyu önce ÖSYM'ye bir dilekçe ile bildirmeniz, ardından da dava açmanız gerekmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam