Geçmişe yönelik ödemede vergi dilimi sorunu

16/10/2015 00:28:00
Yazdır

Soru

iyi günler;
2014 yılında tarafıma yanlış maaş ödendiği anlaşılmış ve geçmişe dönük çeşitli tarihlerde(ki bu tarihlerin bir kısmında 15%, bir kısmında %20 vergi dilimindeyim) fark tarafıma 2015 yılında ödenmiştir. Ancak yapılan bu ödeme, ödemenin yapıldığı tarihte *içinde bulunduğum vergi dilimine* göre yapılmıştır. Bu durumda ;bu ödeme ocak ayında yapılsaydı içinde bulunduğum vergi dilimi 15% olacağından elime geçen ücret daha yüksek olacaktı. Merak ettiğim konu;hatalı ödemenin yapıldığı ayın vergi dilimine göre mi vergilendirme yapılması gerekir yoksa ödeme tarihinde ki vergi dilimine göre yapılması gerekirdi? Bilginiz için şimdiden teşekkürler

Cevap

Kamu personelin almış olduğu maaş ödemesinde yanlışlık yapılarak eksik bir ödeme mevcut ise ek bordro olarak hesaplanıp ödenmesi gerekmektedir. Bu ödeme yapılır iken hesaplanan ek bordroda maaş kalemlerinden gelir vergisi kesiliyor ise ödemenin yapıldığı ayda ki vergi diliminden hesaplanması gerekmektedir.

Bu konuda Gelir İdaresi Başkanlığının döner sermaye ödemesi ile ilgili vermiş olduğu bir görüşte (çalışılıp alındığı için) aralık ayı ödemesinin ocak ayından ödenmesinden dolayı vergi diliminin %35 üzerinden değil %15 üzerinden hesaplanması şeklinde değerlendirme yapmıştır.

Bu nedenle, maaş ödemenizde eksik olan kısmın ödenmesinde ödeme ayındaki vergi diliminin uygulanmasında bir yanlışlık olmadığını düşünmekteyiz.

Ama isterseniz bu konuda Gelir İdaresi Başkanlığından görüş sorabilirsiniz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam