İkamet Ettiği İl Sınırlarını İzinsiz Terk Etme ve Alınan Raporun Geçerliliği Sorunu

24/01/2004 00:00:00
Yazdır

Soru

İkamet ettiği ilin sınırlarını izin almaksızın terk eden memur, gittiği yerde hastalanması halinde alacağı rapor geçerli midir?

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "İkamet Mecburiyetini" düzenleyen Ek 20'nci maddesinde, Devlet memurlarının ikamet ettikleri il hudutlarını tatillerde ancak yetkili amirin izniyle terk edebileceği hüküm altına alınmıştır. Ancak, yıllık izinde ise bu hükme uymaya gerek yoktur. Diğer taraftan, ikamet ettiği ilin hudutlarını izinsiz terk etmek 657 sayılı Kanunun 125/C bendinde aylıktan kesme cezasını gerektiren fiiller arasında sayılmıştır.

Öte yandan, Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliğinin "Memurun, Yurt İçinde, Görevinin Bulunduğu Yer Dışında Hastalanması Halini" düzenleyen 9'uncu maddesinde, memurun yurt içinde ve görevinin bulunduğu yer dışında hastalanması hallerine ilişkin olarak neler yapılması gerektiği hususlar tek tek alınmıştır.

Gerek 657 sayılı Kanunun yukarıda yer verilen hükmü, gerekse de ilgili yönetmeliğin belirtilen durumları dikkate alındığında şunu söyleyebiliriz: İkamet ettiği il sınırlarını izinsiz terk etmek ile bu izinsiz terk etme durumunda alınan rapor arasında bir illiyet bağı bulunmamaktadır. Yani, memur ikamet ettiği il sınırlarını izinsiz terk ettiği için aylıktan kesme cezası alacaktır ama bu memurun alacağı rapor yönetmelik hükümlerine uygun ise geçerli olacaktır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam